blog

A mikulásvirág ápolása

A mikulásvirág ápolása lakásban egyszerű feladat lehet, amennyiben megfelelő életteret biztosítunk számára. Cikkünkben sorra vettük mire érdemes odafigyelnünk ápolása során, hogy hosszú ideig szép és egészséges maradhasson.

A túlöntözés

Nem meglepő, hogy mint sok más dísznövényt, a mikulásvirágot is nagymértékben veszélyezteti a túlöntözés. Ez az egyik leggyakoribb oka a pusztulásuknak. Nem szeretik ugyanis a pangó vizet, a gyökerek könnyen rothadásnak indulnak. Akkor öntözd csak, mikor a talaj felső rétege érintésre és látványra is száraznak tűnik. Mivel jellemzően a hidegebb hónapokban népszerű növényről van szó, így érdemes figyelembe venned, hogy lassabban szárad ki a talaj. A cserép tálcájában sem érdemes vizet hagynod!

Levéltetvek és takácsatkák

A mikulásvirág leggyakoribb kártevői a levéltetvek és takácsatkák, melyek a leveleken és a szárakon élősködnek, azok nedveivel táplálkoznak. Szabad szemmel is jól láthatók, de jelenlétüket jelzi még a levelek sárgulása és fonnyadása is. Szerencsére könnyen megszabadulhatsz tőlük akár úgy is, hogy egy ronggyal alaposan átdörzsölöd a leveleket, így semmiféle vegyszerre nem lesz szükséged!

Gombás megbetegedések

Szintén a beltérben nevelt dísznövények egyik legnagyobb problémája a gombás megbetegedések. Az időjárás lehűlésével, az egyre ritkább szellőztetéssel könnyen párássá válik a lakás, mely ideális táptalaj a gombás megbetegedéseknek. Ezek sárga-barna foltokban jelentkeznek a leveleken, de elég változatos formában találkozhatsz velük attól függően, milyen gombás betegségről beszélünk. Úgy védekezhetsz ellene, hogy nem tartod egymáshoz túl közel, zsúfoltan a növényeidet, szakítasz időt a szellőztetésre és öntözéskor ügyelsz arra, hogy a leveleket ne nagyon érje víz.

Virágvesztés

A mikulásvirág olykor elveszítheti a virágait, melynek egyik leggyakoribb oka a hirtelen hőmérséklet-változás. Ez vonatkozik arra is, ha esetleg túl huzatos helyen neveljük növényünket, vagy túlságosan közel egy fűtőtesthez. Sem a hirtelen meleget, sem a hirtelen hideget nem tolerálja!

Nem megfelelő fényviszonyok

A mikulásvirágot általában élénkpiros és mélyzöld levelei miatt tartjuk – a karácsonyi hangulathoz ideális kinézete miatt. Azonban előfordul, hogy ezt a megnyerő kinézetet elhagyja, ha nem ideálisak a környezeti körülmények számára. Például a levelek veszítenek élénk színükből, amennyiben a fényviszonyok nem megfelelőek, túl kevés és nem egyenletesen éri őket. Forgassuk gyakran a növényt és biztosítsuk számára a napi legalább 6 óra közvetett fényt.

A Mikulásvirág metszése

Miután a mikulásvirág elvirágzott, leveleit is gyakran eldobja. Ebben az esetben a mikulásvirág ápolása során érdemes visszametszenünk, hogy bokrosodásra, új hajtások növesztésére ösztönözzük. Ilyenkor hagyjuk egy védett, hűvösebb, sötétebb helyen, körülbelül 2 hónapig, olykor-olykor öntözzük. Az új hajtások megjelenésével visszakerülhet eredeti helyére.

Mire jó a Floralia?

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?