blog

Az ökológiai gazdálkodásról

Az ökológiai gazdálkodás lehetőséget teremt egy fenntarthatóbb mezőgazdaságra, mely kevésbé jelent terhet a természetre és az élőlényekre. Nem hiába terjedt el számos helyen az utóbbi években: a globális felmelegedés a vegyszerhasználat a termőterületek növelése az élővilág, erdők kárára kizsigereli a Földet.

A bolygó leterheltségének egyik legszembetűnőbb jele a termőtalaj eltartó képességének csökkenése – vagyis egy termőképtelenebb, tápanyagokban szegényedő, rossz minőségű talaj. Az egyre nagyobb számú termőföldek kialakítása – többek között az erdők, tavak kárára – viszont nem fenntartható megoldás. Olyan módszerre van szükség, mellyel harmóniában élhetünk a természettel és az állatvilággal egyaránt: erre törekszik az ökológiai gazdálkodás.

Vegyszermentes gazdálkodás

A vegyszermentes gazdálkodással kapcsolatban sokaknak még mindig a “bio” szó jut eszébe. Ez az ökológiai gazdálkodás egyik fontos pontja, túlmutatva a biogazdálkodáson. A mezőgazdaság túlságosan sokáig alkalmazott növényvédő és rovarirtó szereket, hogy évről-évre biztosítsa a terméshozamot. Ez azonban nemcsak a föld értékes tápanyagainak, a benne élő, a talaj egészségéért felelő mikrobiológiai élőlényeknek okozott hatalmas károkat, hanem például a termeléshez nélkülözhetetlen hasznos rovarok számára is. Az ökológiai gazdálkodás viszont képes arra, hogy vegyszerek, szintetikus műtrágyák nélkül, a természettel harmóniában termeljen úgy, hogy az nem befolyásolja a terméshozamot.

Ez jelenti többek között azt, hogy a gazdálkodó az energiát és természeti erőforrásokat körültekintően használja, kiemelt célja a biodiverzitás, az ökológiai egyensúly megóvása, a vízminőség biztosítása és a talaj termőképességének javítása. Ez vonatkozik az állattartásra is: minden állatot a fajta igényeinek megfelelően tart el. Ekképp ennek a módszernek korlátozott környezeti hatása van.

Aki ezt a gazdálkodási módszert választja, az meghatározott szabályoknak és elveknek kell megfeleljen, melynek betartását folyamatosan ellenőriznie kell – ideális esetben ez vonatkozik a termelésre, betakarításra, sőt még a kereskedelemre is.

Ki számít ökológiai gazdálkodónak?

Aki a jogszabályoknak eleget tevő gazdasági szereplő, az azokban lefektetett termelési szabályoknak és módszereknek eleget tesz és az ellenőrzési rendszereknek is megfelel ökológiai gazdálkodónak tekinthető. Az így forgalmazott termékeket a fogyasztó egy egységes logóval ismerheti fel.

Az Európai Unió Öko rendelete le is fektette az ehhez a gyakorlathoz szükséges alapelveket, többek között:

  • Tiszteletben kell tartanunk a természetes ciklusokat és rendszereket és figyelembe kell vennünk a növények és az állatok egészségének, a közöttük lévő egyensúly megőrzését, javítását
  • A termelés során előnyben kell részesítenünk a helyi erőforrásokat és természetes folyamatokat.
  • Az állatoknak az adott fajnak megfelelő körülmények maradéktalan biztosítása.

Az alapelvek számos tiltást is tartalmaznak, de ezek nem a gazdálkodó lehetőségeinek korlátozását szolgálják, hanem a fenntartható, a természettel harmóniában működő mezőgazdaság lehetőségeit teremtik meg. Ilyen például, hogy tilos a talaj nélküli gazdálkodás, például a tápoldatos termesztő közegen történő növénytermesztés is – még akkor is, ha ennek során a védekezés csakis biológiai módszereken alapul.

A Greenman készítményei, köztük a Greenman Agro ökológiai gazdálkodásban, valamint az Agro Ökológiai Programban való felhasználása is elfogadott.

A Greenman Agro használatának előnyei:

  • Nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket.
  • Minden szántóföldi és kertészeti kultúrnövényhez alkalmazható.
  • Felhasználásra kész, élő, aktív természetes mikroorganizmusokat tartalmaz koncentrátum formájában, amelyet csak hígítani kell felhasználás előtt.
  • A mikróbák nem liofilizált, inaktív formában vannak jelen, így hatékonyságuk garantálható.

Vélemény, hozzászólás?