blog

Szelídgesztenye, vadgesztenye különbség: Te meg tudod őket különböztetni?

A gesztenye mutatós, közkedvelt fa, az ősz egyik szimbóluma. A vadgesztenye termését gyakran használják dekorációként, míg a szelídgesztenye népszerű étel. Csakis az utóbbi fogyasztható, így jó, ha tudod, hogyan különböztetheted meg őket!

Gesztenyefák virágai

Tavasszal és nyár elején, a virágzásukkor könnyű dolgunk van: a két fa ugyanis ezen a terén meglehetősen különbözik egymástól. A vadgesztenye virágai fehér fürtökben nőnek, míg a szelídgesztenyének sokágú, barkás virága van.

Termések

Amennyiben a termés héját még nem távolítottuk el, itt is jól észrevehetőek különbségek: A jellegzetes tüskés héj mindkettő esetében megvan, de a szelíd fajtánál jó pár tüske vékonyabb és hosszabb, mint a vadgesztenye termésén.

Akkor van nehéz dolgunk igazán, ha már eltávolítottuk a héjat a termésekről. Így elég nehéz őket megkülönböztetni, mert színre és formában nagyon hasonlóak. A vadgesztenye nagyobb, kissé kerekebb, míg a szelíd csúcsosabb és javarészt kisebb termésű.

A gesztenye fogyasztása

Fontos! Csakis a szelídgesztenye termése ehető! A leveléből főzött tea kiváló megfázás ellen és olyan légúti betegségek enyhítésére is, mint például az asztma. A termés viszont kifejezetten egészséges, sokféle módon felhasználható alapanyag. Sok E- és B-vitamint tartalmaz, ezen kívül káliumot, kalciumot és foszfort is. Habár sok keményítő található benne, rostos is, így segíti az emésztést. Fogyasztása jó hatással van a bőrre és a keringési rendszerre. Ezen kívül gazdag szénhidrátban, meglehetősen laktató.

A gesztenye változatos módon készíthető, feldolgozott formában és nyersen is kapható a boltokban. Édességekhez, levesekhez és főételekhez is használják alapanyagként. A legismertebb felhasználási módja viszont a pörkölés. Ezt egyaránt végezhetjük mikrohullámúban, tűzön vagy sütőben is. A jó pörkölés titka, hogy a termést a csúcsos részénél vágjuk be, így a benne keletkező gőz a sütés során könnyen távozhat. (Különben a feszültségtől felrobbanhat.) Kb. 200 Celsius fokon süssük, szűk fél óra alatt el is készül. Amennyiben mikrohullámú sütőben készítük, úgy elég változó mennyi időre van szüksége, így könnyű elrontani. Ha viszont tűzön készítjük, ne nyílt lángon, hanem parázson pörköljük, így egyszerűbb elkerülni a perzselődést. Akárhogy is készítjük, az étel akkor van kész, ha belül a termés puha és a héját könnyedén le tudjuk hámozni. Fontos, hogy sütés után hagyjuk pár percig hűlni!

A szelídgesztenye nevelése

Mivel a boltokban meglehetősen drágán kapható, sokan megpróbálkoznak a szelídgesztenye ültetésével a kertjükben – amellett is, hogy elég mutatós, épp ezért közkedvelt fáról beszélünk. Egyébként az ország mérsékelt éghajlata tökéletes neki, de vegyük sorra, melyek a legideálisabb körülmények a számára!

Talaj

Nem meglepő, hogy szereti a tápanyagban dús talajt, viszont fontos szem előtt tartani, hogy jó, ha inkább savas összetételű az a föld. Amennyiben olyan területen élünk, ahol ez eleve nem jellemző, úgy érdemes még a fa ültetése előtt a talajhoz keverni savasabb földkeveréket. Nem állítjuk, hogy enélkül nem fog megélni nálunk ez a fa, viszont jó eséllyel kevesebb termésre számíthatunk majd.

Öntözés

Szereti a sok vizet, a párásabb időszakokat. Épp ezért a szárazabb hónapokban fokozottan ügyeljünk a kielégítő öntözésre, pláne, ha még fiatal fáról beszélünk: ilyenkor a gyökere még nem fejlődött ki annyira, hogy a föld mélyebb rétegeiben is gond nélkül találjon vizet.

A gesztenyefa sokáig él, generációról generációra öröklődhet a kertben, így csakis akkor ültessük, ha hosszú távra tervezünk vele! Ehhez vegyük figyelembe, hogy magasra növő fa, 15-20 méteresre is simán megnő, a körülményektől függően. Lassan nő, körülbelül tíz év kell neki, mire az első, kielégítő mennyiségű termést hozza.

Gesztenyefák ápolása Greenman Agro-val

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen
Tudj meg többet!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?