blog

A halloween tök ehető? És mit tegyük vele az ünnep után?

Mindent a halloween tökről.

Termeszthető házilag is halloween tök, a mi éghajlatunkon is, sokan meg is próbálkoznak vele, ahogyan az elmúlt években egyre nőtt az ünnep népszerűsége még hazánkban is. Nevelése nem sokban különbözik a többi tökfélétől, azonban egy dologra mindenképp ügyelnünk kell, ha október 31-ig szeretnénk felhasználni őket. Illetve arra is van javaslatunk, mit érdemes tenni a megmaradt dísztökökkel.

A tök vetése

Hidegebb tájakon már májusban elkezdik a halloween tök vetését, nálunk, a mérsékeltebb övezetben, a forróbb nyarakkal ráérünk körülbelül júniusban vetni. (Fontos azonban, hogy mindig ellenőrizzük a vásárolt mag leírását! Többféle vetési időszakot ajánlanak ugyanis a különböző fajtákhoz!) A magok elültetése előtt ügyeljünk arra, hogy a növekedéshez elegendő helye van-e a növényünken. Sok tökféléhez hasonlóan ugyanis ez a fajta is elég nagyra megnő, érdemes fél-egy méteres távolságba ültetni őket. Amennyiben túl zsúfoltan ültetjük őket, úgy érzékennyé válnak a betegségekre, különösen a gombás megbetegedésekre, hiszen a levegő nem tud teljesen akadálytalanul áramlani a levelek között.

Emellett nagyon fontos, hogy olyan helyre ültessük őket, ahol a növekvő termést sok napfény is éri. Sok tökfélénél szabály, hogy a nagy leveleket olykor érdemes metszeni, ha huzamosabb ideig takarják el a napfényt a növekvő terméstől. Enélkül ugyanis a tökök kisebb méretűre nőnek meg.

A halloween tök esetében, dísztök lévén nagyon fontos a forma megtartása. A nevelés során ez a legfontosabb a kertésznek, ezért is érdemes a fentieket minél körültekintőbben figyelembe venni.

Vízigény

A tök vízigényes növény. Bizonyos fokig elviseli a száraz, homokos talajtípust, de akkor fog igazán egészségesen fejlődni, ha biztosítjuk a rendszeres öntözést. Ahhoz, hogy biztosra menjünk a termés egészségét illetően, ajánljuk a Greenman Agro termésnövelő készítményt.

Fontos, ha halloween tököt szeretnénk

A halloween tök nevelése hasonló mértékben kihívás a többi tökféléhez képest – egy kezdő kertész is könnyen belevághat. Nem is igazán ez jelenti a gondot, amennyiben szép, könnyen vájható tököket szeretnénk. A problémát az okozza sokszor, hogy az érett tökök egészségét meg kell őriznünk egészen október végéig. Ezért kell ügyelnünk arra, hogy minden erőnkkel elkerüljük a termés rothadását. Ezt természetesen kompenzálhatjuk azzal, hogy a megfelelő időben vetjük, így épp jókor érnek be, vagy szuper trükk még a termés aládeszkázása. Ez azért lehet hasznos, mert így nem a földön növekszik, ahol sok kórokozó könnyen megtámadhatja. Ugyanezen okból fontos a fentebb említett szellős vetés is, így kisebb a kockázata a gombás betegségeknek. A betakarítás sem mindegy: mikor leszedjük a tőről a termést, ügyeljünk rá, hogy egy jó darab szárral szedjük le, ugyanis, ha a termés húsa sérül, az utat nyit a betegségeknek is.

Ehető-e a halloween tök?

A legtöbb dísztök nem ehető, az emberi szervezet számára olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek hányást, hasmenést, rosszullétet okoznak. A halloween tök esetében is a legtöbb, kereskedelemben kapható fajta nem ehető. Amennyiben magot vásárolunk, mindig ellenőrizzük a fajtát, ehető-e. Alapvetően inkább ajánlott a kifejezetten étkezésre alkalmas kanadai vagy kiszombori sütőtök és a nagydobosi kék tök.

Nem az erdőbe való, inkább komposztáljuk a halloween tököt

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a közösségi oldalán hívta fel a halloweent ünneplők figyelmét arra, hogy a faragott tök nem való a természetbe.

A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween-tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul. A nemzeti park szakemberei szerint ez nem helyes, a takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja, de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fémrészei, amelyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak. A málladozó, bomló, rothadó tök különben sem szép látvány egy erdei séta közben. Azt kérik, hogy aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük.

Komposztálás esetén ajánljuk Greenman Compost készítményünket, mellyel gyorsabban és hatékonyabban megy végbe az érési folyamat.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?