blog

A kerti hulladék érték – használd ki!

Az E-Misszió Környezetvédelmi Egyesület egy svájci tanulmányra hívta fel a figyelmet, mely szerint egy nagy kupac kerti hulladék, avar kb. 6 órás égetése annyi szállóport juttat a légkörbe, mint amit 250 autóbusz 24 óra alatti folyamatos közlekedése produkál. Nemcsak a bolygó légkörét kíméled meg a káros anyagoktól, hanem egészséged is, ha a kerti hulladékra nem nyűgként (sőt, egyáltalán nem hulladékként), hanem értékként tekintesz. Nézzük, mik a lehetőségeid!

Friss hír, hogy egyelőre mégsem terjesztik ki országosan az avarégetés tilalmát, amíg a koronavírus miatt bevezetett veszélyhelyzet fennáll – most úgy néz ki, hogy 2021. február 8-ig. Vagyis továbbra is az önkormányzatokra lesz bízva, engedélyezik-e és ha igen, milyen feltételekkel az avar- és zöldhulladék-égetést. Még  tavaly nyáron született döntés arról, hogy 2021. január elsejétől ez már országosan is tilossá válik – korábban ez csak egyes településekre vonatkozott. Az intézkedéssel hatékonyabban lépnének fel a levegő minőségének javítása és így a lakosság egészségének védelméért is.

Miért volt erre szükség?

… hát többek között azért, mert:

  • Egy átlagos alkalommal kb. 50-100 kg kerti hulladékot is elégethetünk, mely során: nem kis mennyiségben keletkezik szén-monoxid, a tüdőre kifejezetten veszélyes nitrogén-oxidok vagy épp különféle rákkeltő részecskék is.
  • Nem mellesleg sajnos eléggé gyakori, hogy az égetés során a kerti hulladék közé nem szerves háztartási szemét is kerül – melyből a legkülönfélébb káros gázok szabadulhatnak fel.

De egyébként a gyakorlat nemcsak környezetszennyező, hanem rendkívül pazarló is, hiszen jelentős része komposztálható lehetne, értékes tápanyagot biztosítva kertünknek.

Szóval szerintünk inkább teremts belőle értéket!

Minden kerti hulladék szerves, tehát komposztálható, égetése gyakorlatilag pazarlás.

Oké, de akkor mik a lehetőségek?

Nem nagy meglepetés: komposztálj!

A jó komposzthoz és az értékes humuszhoz zöld és barna hulladékra is szükséged van. Jó hír, hogy utóbbiból így az őszi-téli hónapokban akad bőven: az avar, a levágott gallyak szénben gazdag anyagok, aprítva meg aztán végképp ideális elem lesz egy hibátlan komposzthoz. Túl soknak tűnik? Tavasszal, nyáron meg gyakori probléma a barna hulladék hiánya: légy előrelátó és raktározd el!

A levél már önmagában segítség

Az egy kupacba gyűjtött falevél különleges, mert gyakorlatilag hőtermelés és különösebb gondozás nélkül is képes hasznos anyaggá lebomlani. Elég egy helyre kotorni, néha figyelni rá, hogy ne száradjon ki és pár hónap alatt értékes tápanyagokban gazdag humuszt kapsz.

Természetes pajzs: a mulcs

A jó mulcs több páratlan tulajdonsággal is bír, pl. megakadályozza a gyomosodást és megőrzi a talaj nedvességét is. A falevelekkel, ha felaprítjuk, nemcsak létrehozzuk ezt a természetes pajzsot, hanem még idővel tápanyagot is biztosítunk a földnek a levelek lebomlásával. Használd akár virágcserepekben is!

Neked van még valami környezetbarát tipped, mit kezdhetünk a kerti “hulladékkal”?

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?