blog

Koronavírus: minimális pozitív hatása volt a klímavészhelyzetre – ENSZ jelentés

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) éves jelentése idén sem ad okot a bizakodásra: újabb adatok bizonyítják, elenyésző pozitív hatással volt a koronavírus-járvány a klímaváltozásra. Kevesebbet utaztunk, egy rövid időre szembetűnően kitisztult jó néhány nagyváros levegője – de a legnagyobb veszélyt jelentő következményektől ez nem ment meg minket.

A szerdán kiadott jelentés rávilágított, minimálisan és egy rövid időre ugyan, de csökkent a szén-dioxid kibocsátás a koronavírus-járvány óta, ennek ellenére még mindig fenyegeti a bolygót a 3 Celsius fokos hőmérséklet-emelkedés – még ebben az évszázadban!

Ahhoz, hogy egyáltalán esélyünk legyen a katasztrófa lassítására és megközelítsük a Párizsi Egyezményben lefektetett maximum 2 Celsius fokos célt, sürgős éghajlatvédelmi intézkedésekre lesz szükség a koronavírus után. A gazdaság zöld újraindításának érdekében prioritást kell élveznie többek között a környezetbarát ipar fejlesztésének, illetve a kibocsátásmentes technológiák és infrastruktúra támogatásának.

Az ENSZ szerint ennek gyors és határozott megvalósítása 25%-kal csökkentené 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását és 2 Celsius alatt tartaná a klímacélt.

Vélemény, hozzászólás?