blog

Légszennyezés évértékelő – A szobádból nézheted meg a koronavírus levegőminőségre gyakorolt hatását

Ha eddig csak hallomásból, különböző híradásokból tudtuk, hogy mennyit számított a COVID miatt leállt élet a légszennyezés csökkentésében, akkor most a NASA látványos interaktív térképével mi magunk is megbizonyosodhatunk róla.

A nitrogén-dioxid a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének mérgező mellékterméke és a közlekedés mellett az ipar is felelős ennek a gáznak a levegőbe juttatásáért. Mindkettő lassult, szinte megtorpant a járvány hatására, így számítottak rá a kutatók már a korlátozások bevezetésénél is, de mértékéről több alkalommal is “meglepő eredményként” beszéltek. A nitrogén-dioxid (NO2) kibocsátás átlagosan 20%-kal esett vissza, de voltak városok, ahol 50 vagy akár ennél is nagyobb mértékben – Peru fővárosában, Limában például 70%-os visszaesést mértek.

Az értékeket a kutatók csak becsülni tudták, így a minél reprezentatívabb eredmény érdekében 46 ország 5756 mérőállomásának adatait egyesítve dolgoztak. Végső eredményeikhez még egy látványos térképet is készítettek az európai (ESA) és a japán (JAXA) űrügynökségek együttműködésével, így most bárki megnézheti a megdöbbentő, de emellett eléggé nyugtalanító előtte-utána állapotot, pl. Magyarországra vetítve is:

Nyilvánvaló, hogy ez legalább  egy örömre okot adó eredmény így 2020-ban, de nem győzik hangsúlyozni a legnagyobb környezetvédelmi szervezetek, hogy mindez csak átmeneti lesz, ha az országok nem tesznek tényleg komoly lépéseket a járvány utáni zöld újraindításért. Hiszen elég vegyes volt a járvány környezetre gyakorolt hatása: voltak pozitívak, mint a légszennyezés csökkenése, a levegő minőségének javulása, a zajszennyezés és az üvegházhatású gázok mértékének csökkenése, viszont például aggasztó mértékben nőtt meg az egyszer használatos műanyagok használata.

Vélemény, hozzászólás?