blog

Kroton vagy croton (csodacserje) gondozása

A krotonnak elég sokféle fajtája létezik: színes, majdnem fekete, pöttyös, foltos. Kezdő kertészeknek általában nem ajánlott, mert érzékeny növény, főleg fiatal korában. Íme jöjjön a kroton gondozása lépésről lépésre.

Kroton gondozása: Fény és hőmérséklet

A krotonok kissé érzékeny növények: sok fényre, állandó melegre és magas páratartalomra van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Ez jelenthet télen, a gyérebb fényviszonyok alatt közvetlen fényt is, a perzselő naptól nyáron viszont óvjuk, levelei könnyen megégnek. A nem megfelelő fényviszonyokat egyébként jelzi az adott fajtára jellemző levél színének fakulása. Legalább 19 Celsius fok hőmérsékleten érdemes tartanod és lehetőleg olyan helyiségben, ahol nem gyakori a hőingadozás!

Öntözés

Tavasztól őszig tartsd nedvesen a talajt, és mindig biztosíts némi páratartalmat, akár vízpermetezéssel.  A locsoláshoz mindig langyos vizet használj és győződj meg róla, hogy a felesleges víz kifolyt a vízelvezető lyukakon. A kroton szereti ugyan a nedves környezetet, de a túlöntözés hamar a vesztét okozhatja. Az öntözés jóval ritkább legyen télen, a nyugalmi időszakban. Ilyenkor tényleg figyeljünk rá, hogy csakis akkor locsoljuk, ha a felső réteg kiszáradt!

Miért fontos a kroton leveleinek tisztítása?

Miért kopaszodik fel a kroton?

A kroton felkopaszodása abban az esetben fordulhat elő, ha valami okból kevés fény éri vagy túlságosan száraz levegőjű helyiségben tartjuk. Emellett előfordulhat, hogy a talaj elöregszik, ezért érdemes 1-1,5 évente átültetnünk. Ha már bekövetkezett a probléma, érdemes metszeni, miután kiküszöböltük a helytelen környezeti körülményeket. Felkopaszodás esetén ezt tényleg mindenképp nyugalmi állapoton kívül tegyük, hogy legyen ideje regenerálódni, bokrosodni!

A kroton gyakori betegségei és kártevői

Fontos! A növény minden része mérgező, átültetésnél, metszésnél érdemes kesztyűt viselned a bőrirritáció elkerüléséhez! Metszésre egyébként különösebben nincs szükség, esetleg a forma megtartása érdekében, a beteg részek eltávolításakor fordulhat elő. Fontos, hogy ne nyugalmi időszakban kerítsünk rá sort!

  • Lehulló levelek: Ez akkor fordul elő, ha valami nincs rendben a növény életkörülményeivel – például a talaj túl nedves vagy túl száraz. Akkor is jelentkezhet a probléma, ha új helyre költözteted és még nem akklimatizálódott, esetleg túlságosan huzatos neki a hely, vagy gyakori a hőingadozás egyéb okokból.
  • Fakuló levelek: Sok napfényre van szüksége! Gondoskodj arról, hogy meglegyen a legalább napi 4-5 óra!
  • Barna levélvégek: Stresszt jelez a levelek végeinek barnulása, csakúgy, mint sok más növénynél. Általában a környező levegő miatt – tényleg nagyon érzékeny az állandó melegre! – vagy a túl száraz talaj okozza.
  • Kártevők: A takácsatka és a pajzstetű a leggyakoribb ellensége. A levegő gyakori keringetésével, megfelelő páratartalommal csökkentheted az esélyét a megjelenésüknek. Egy erős  immunrendszerrel viszont nagy kárt nem tudnak tenni a növényben.

Kroton gondozása Greenman Floraliával

A Greenman Floralia egy speciális, vegyszermentes, mikrobiológiai készítmény, amely élettel telivé varázsolja a krotonokat. Hatására növényeink élettel telibben lesznek, fényesebb leveleket növesztenek és jobban ellenállnak az időjárás okozta viszontagságoknak.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?