blog

Teleltetésre fel! – Növényfajták szerint

A növények esetében az áttelelés gyakran korlátozott vízellátással és csökkentett fényviszonyokkal jár. Az áttelelést követő tavasszal sok növény virágzásnak indul. A gazdák és kertészek az „teleltetés” folyamatát alkalmazzák egyes növények korai tavaszi betakarítása érdekében, egynyári vagy kétnyári fajok őszi ültetésével.

Az áttelelés az a folyamat, amelynek során növényeink átvészelik a téli időszakot, vagy átvészelik az évnek azt az időszakát, amikor a „téli” körülmények (hideg vagy fagypont alatti hőmérséklet, jég, hó, korlátozott táplálékkészlet) megnehezítik vagy szinte lehetetlenné teszik a normális tevékenységet vagy akár a túlélést. Egyes esetekben a „telet” nem feltétlenül a hideg, hanem a szárazság jellemzi; az ilyen időszakok átvészelését szintén nevezhetjük telelésnek.

Balkon aranya teleltetés

Hogyan teleltessük át a Balkon aranyát, másnéven a Bidens ferulifolia-t?

Egyszerűen vágjuk vissza és teleltessük az ablakban vagy naposabb helyen virágcserépben. A 15 °C-os hőmérsékletnél magasabb hőfok ideális számára és próbáljuk kevésbé sötét helyen tartani. Tavasszal a növényt erősen vágjuk vissza.

Bonsai teleltetés

Ősszel a hidegebb területeken a mérsékelt égövi fák elkezdenek felkészülni a közelgő télre az új hajtások megkeményedésével és (a lombhullató fák esetében) a levelek lehullásával, hogy csökkentsék a nedvességveszteséget. Ez a nyugalmi állapotba lépő időszak fontos a bonsai fák számára; ne védjük túlságosan őket azzal, hogy bentre helyezzük őket. A túlzott ápolás idővel károsítja a fákat. A (szub)trópusi fák kivételt képeznek ez alól a szabály alól, mivel ezeket télen a beltérbe kell helyezni, ha a hőmérséklet 15 °C körüli hőmérséklet alá csökken. A trópusi fáknak beltérbe helyezve sok fényre és viszonylag magas páratartalomra van szükségük. A közvetlenül déli fekvésű ablak előtti hely biztosít elegendő fényt.

Bougainvillea teleltetés

Ha a levelek még nem hullottak le maguktól, akkor közvetlenül levághatók. A teleltetéshez válasszunk világos és hűvös helyet. Ennek hőmérséklete ideális esetben 10 és 15 °C között legyen, de semmiképpen sem 5 °C alatt. Emellett ügyeljünk arra is, hogy a talaj ne legyen túl hideg.

Encián teleltetés

A földbe ültetett cserjéknél hasznos a talajfedő anyag (kéreg, szárított levelek, komposzt stb.) hozzáadása a száruk körül, amely megfelelő védelmet nyújt a gyökerek számára az alacsony hőmérséklettel szemben. Amennyiben cserépben tartjuk, a fagyveszély beköszöntével vigyük őket a házba. A folyamatos vagy hirtelen áthelyezése a szabadból a beltérbe azonban stresszt okozhat a növénynek, ami sárguláshoz és levélhulláshoz vezethet.

Gumós begónia teleltetés

A gumós begóniák trópusi növények, és még nyugalmi állapotban is túl hűvösnek találhatják a fagypont közeli hőmérsékletet beltérben. Az 5 és 12 °C közötti hőmérséklet már teljesen megfelelő lehet számukra.

Kasszia teleltetés

Az idősebb példányok kb. 5-10°C-on világosban teleltethetők, és csak annyi vizet kapjanak, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen.
Rendszeresen vágjuk vissza a hajtáscsúcsokat a jobb szétágazás érdekében.

Leander teleltetés és gondozása teleltetés után

Ha a téli időjárás tartósan hideg, próbáljuk meg a leandert beltérben teleltetni. Válasszunk elég nagy edényt ahhoz, hogy a teljes gyökért átfogja. A telepített leandert nehéz lehet eltávolítani, ezért ha a növényt várhatóan évente teleltetni fogjuk, egyszerűen tartsuk egész évben az edényében és így könnyen bevihető lesz a folyósóra, előtérbe, előszobába. Állítsuk ki a növényt késő tavasszal, amikor már elég meleg a levegő, és élvezzük egész nyáron terasznövényként. Miután ősszel túlvan a virágzáson, metszzük meg a növényt, és télire vigyük be a lakásba.

Mocsári hibiszkusz teleltetés

Nyáron a hibiszkusz kint is tartható, de amint az időjárás kezd fagypont közelébe kerülni, javasolt beltérbe vinni 

Muskátli gondozása és ültetése teleltetés után

muskátlit többféleképpen lehet teleltetni: jó hely lehet egy fűtetlen veranda vagy a pince. Ha eredendően ki volt ültetve, vegyük fel, ügyelve, hogy a gyökérlabda ne sérüljön, majd helyezzük cserépbe. Vigyük őket a már említett pincébe, garázsba, padlásra, álló muskátli számára 4-10 Celsius fokos helyiségbe. A fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idősebb töveket vágjuk vissza.

Mit tehetünk teleltetés alatt a virágzásért?

A hideg idő, lassan beköszöntő fagyok nem csak a kinti növényeket viselik meg, szobanövényeink is érzékelik a változást. Kevesebb fényt kapnak, amely egyre kevésbé elegendő az új hajtások képződéséhez, a levélfejlesztéshez és a virágzáshoz. 🌱

Relaxáló üzemmódba kerülnek, azonban ekkor is nagy szükségük van a törődésedre, hogy tavasszal újult erővel tudjanak a legszebb pompájukban ragyogni. Bizonyos beltéri növénytípusok a megfelelő körülmények megteremtésével ősszel és télen is virágozhatnak!

Ehhez mindössze egy kis odafigyelésre van szükségük:

Greenman Floralia a növények immunrendszerének erősítéséhez, talajminőség javításához és virágzás elősegítéséhez.

Mindezt vegyszermentesen, a hidegebb hónapokban is.

A speciális mikrobiális összetételnek köszönhetően a Greenman Floralia megerősíti beltéri növényeink immunrendszerét, valamint:

  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait ősszel is!

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Vélemény, hozzászólás?