Szálvesszős szőlőmetszés - Szőlő metszése - Mark Smith, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

A szálvesszős metszés technika alapjai

A szőlő metszését az őszi lombhullással elkezdhetjük, még a vegetatív állapot előtt. Magyarországon az őszi metszés kevésbé elterjedt az éghajlat miatt, mert az ősszel metszett rügyek érzékenyek a téli fagyokra. Épp ezért bevett eljárás a téli és kora tavaszi metszés is, ennek egyik módja a szálvesszős metszés.

A metszési időpont kiválasztásához érdemes figyelembe venni az adott területi éghajlati viszonyait. A szélsőséges időjárás, az aszályt követő bő esőzés mind hatással van nemcsak a növény immunrendszerére és növekedésére, hanem a kórokozók és betegségek életciklusára, azok fertőzőképességére is. Ez régiónként változhat!

Szálvesszős szőlőmetszés - Szőlő metszése - Mark Smith, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

A szálvesszős metszés lényege

  • A szálvessző 5 rügynél hosszabb. A rövid szálvessző 6-9 rügyes, a hosszú 9-nél több is akár. A módszerrel 2-3 ilyen termővesszőt hagy meg a kertész egy rövid csappal. (A csap a szőlőtőkén maradt, erősen visszametszett venyigerész, vagy levágott vessző. Ha annyira rövid, hogy 1-2 rügy maradt csak rajta, akkor rövid csapról beszélünk, ha 3-5, akkor hosszú csapnak hívjuk.)
  • Fontos, hogy ne hagyjunk meg ennél sokkal többet, azzal csak túlterheljük a növényt – elég csak a legegészségesebb, legéleterősebbekből választani.
  • Ezzel egyidőben egyébként elvégezhető a szőlő ifjítása is. Ez az elhanyagolt szőlő metszését jelenti: ilyenkor metsszük vissza az öreg, terméketlen részeket.

Mi történik akkor, ha nem metsszük meg a szőlőt?

A szőlő érzékeny a metszésre, ezért kell nagyon észnél lennünk, mikor és mennyit metszünk. Amennyiben későn kezdünk neki pl. a nedvkeringés beindulása után, akkor ez remek táptalaj lesz a kórokozóknak. Ezen kívül tápanyagot is veszít a növény, mely kihatással lehet a terméshozamra. Amennyiben nem metsszük egyáltalán, a szőlő túlterheltté válik és az ettől legyengült növény érzékennyé válik a betegségekre.

 

Vélemény, hozzászólás?