Babérmeggy ültetése és gondozása. Gmihail at Serbian Wikipedia, CC BY-SA 3.0 RS , via Wikimedia Commons
blog

A babérmeggy ültetése és gondozása

A Prunus laurocerasus Délkelet-Európa és Délnyugat-Ázsia egyes részein őshonos, és a Fekete-tengerrel határos területeken, valamint olyan országokban található meg, mint Irán, Törökország, Albánia és Bulgária. A babérmeggy bármilyen jó vízelvezetésű talajon jól fejlődik, ezért ültetése nem igényel nagyobb tervezést. Teljes napsütésben vagy részleges árnyékban is jól érzi magát. Gyakran látjuk fák lombkoronája alá ültetve. Ez alapvetően az egyik legjobb örökzöld sövénynövény.

Babérmeggy ültetése és gondozása ültetés után

  1. Ültetés menete

    Árnyéktűrő, gyorsan növekszik és könnyen gondozható, különösen az idősebb egyedek. Levele, magja, termése azonban mérgező!

    Októbertől márciusig ültethető, de legjobb ősszel, hogy még a tél előtt lehetősége legyen a gyökérnek megerősödni. Ha a melegebb hónapokban ültetnéd, ne feledd a gyakori öntözést! Öntözéshez és a gyökérzet megerősítéséhez ajánlott készítmény a Greenman Agro, amely megfelelően kondicionálja a talajt és serkenti a gyökérképződést. Általában hagyják bokrosodni, de az alsó ágak lemetszésével faszerű formára is alakíthatod.

    Kevés gondozás mellett is hálás növény, sokféle fényviszonyt tolerál. A legjobban viszont akkor nő, ha hűvösebb éghajlaton azért rendszeresen kap napfényt, melegebb régiókban meg inkább árnyékos helyen neveljük.
    Babérmeggy ültetése és gondozása. Gmihail at Serbian Wikipedia, CC BY-SA 3.0 RS , via Wikimedia Commons

  2. Talaj és vízigény

    Szeretik az enyhén savanyú talajt, de legyen jó vízelvezető! Ettől függetlenül gyakori öntözése ajánlott.

  3. Babérmeggy gondozása: Metszés


    Eléggé számít az időzítés. Cél legyen a késő tavaszra vagy kora nyárra tenni, virágzás után. Könnyű metszeni őket egyébként.

  4. Teleltetés

    Nem szereti a fagyokat, bár a Magyarországi éghajlaton kibírja. Azért, hogy megóvjuk a fagyástól, a töveknél érdemes talajtakaró mulccsal befedni.

  5. Betegségek

    Elég jól ellenáll a betegségeknek és a kártevőknek. Veszélyt jelenthet rá például a levéltetű és a lisztharmat, de egy erős immunrendszerű egyed simán túléli ezeket is.

Babérmeggy gondozásához ajánlott készítményünk:

Vélemény, hozzászólás?