Krizantém gondozása, szaporítás. Becks, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

Krizantém (Chrysanthemum) ültetése, gondozása, szaporítása

Balkonon, szobanövényként vagy kertben a krizantém egyaránt egyszerűen nevelhető virág. Sokféle és sokszínű fajták állnak rendelkezésedre ehhez: a cserjeszerűek mehetnek a kertbe, a hosszabb szárúakat pedig vágott virágként használhatod fel. A vágott krizantémok beltéri környezetben akár 3-4 hétig is elállnak.

Mérgező a krizantém?

Igen, a krizantém enyhén mérgező növény, ezért gyerekektől, állatoktól érdemes távol tartani.

Származása

A krizantémot először Kínában termesztették virágzó gyógynövényként már az i. e. 15. században, a korai illusztrációk alapján inkább százszorszépszerű virágnak tűnt. Azóta olyan sokféle formában, méretben, mutatós stílusban és rengeteg színben nemesítették, hogy az eredeti ábrázolásokhoz képest mára teljesen más formát öltenek egyes típusai.

Krizantém gondozása és szaporítása

Az elszáradt növényi részek metszegetésével serkentheted az új hajtások növekedését. Virágzás után pedig érdemes az elszáradt virágfejektől is megszabadulni – ha csak nem szeretnél magot nyerni belőlük a következő évre. A virágfejekből kinyert magokat a fent leírt módon tudod elültetni és nevelni.

Krizantém gondozása, szaporítás. Becks, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia CommonsÜltetése

A krizantémot általában tavasszal, dugványként vagy fiatal növényekként értékesítik. Csak akkor ültesd már ki a kertbe, ha a fagyveszély elmúlt! Szereti a nedves, de jó vízelvezetésű talajt, napos, a szélsőséges időjárástól védett helyen. Szereti a napsugarakat, de ne tegyük ki annak, hogy naponta óránként süsse a közvetlen napfény, hiszen ekkor könnyen lehullajthatja a leveleit. Nyáron rendszeresen öntözd, késő tavasztól pedig kéthetente érdemes növényápoló szerrel kezelned, illetve a földjéhez keverned némi komposztot, egészen addig, míg meg nem jelennek az első bimbók. Télen viszont teleltetned kell, ezen az éghajlaton nem bírja ki a mínuszokat!

Ha ősszel ültetnél: Az első ültetésnél, a dugványokat vagy a fiatal növényeket egy 10 cm mély cserépben kezdheted el nevelni és csak akkor ültesd át, ha már a gyökerek betöltötték azt. Kertbe ültetés esetén először is a tavaszi kiültetést ajánljuk, valamint 30-40 cm távolságot hagyj a növények között a későbbi bokrosodás miatt. A közepes, kb. 10-18 között hőmérsékletet kedveli.

Krizantém cserépben

Nem egy bonyolult virágról van szó, viszont kissé helyigényes, ezért olyan helyet nézz majd ki, ahol hosszútávon is ellehet majd. Ugyanazok a szabályok, mint a kinti növény esetében: érje nap, de ne túlzottan sok. Ültesd jó nehéz cserépbe vagy kaspóba, hogy ne boruljon fel könnyen. Ami picit nagyobb kihívás a cserepes krizantém gondozásánál, az az újravirágoztatás: a bimbóképződéshez napi közel 10 óra sötét és maximum 15 fokos hőmérséklet szükséges – ha van egy nem használt szobád, garázsod, ott probléma nélkül megteheted. A cserepes krizantémot tőosztással vagy hajtásdugványozással szaporíthatod. Ne felejtsd el a gyökereztetéshez alulról meleget biztosítani, például a fűtőtesten.

Betegségei

Az egyik leggyakoribb krizantém betegség a rozsda. Ez egy gombás betegség, mely nyár végén vagy ősszel jelenik meg. (A levelek felületén világosbarna foltokkal jelentkezik.) Mint minden gombás betegség esetében, a probléma még rosszabbá válhat, ha az időjárás az ősz beköszöntével nedvesebb lesz. a nedves ősszel. Védekezni ellene a beteg növényrészek eltávolításával tudsz – de ezt szinte azonnal meg kell tenned!

A betegségek elkerüléséhez és növények védelméhez ajánlott a Greenman Floralia, amely a jótékony baktériumok segítségével erősíti meg a növényzetet.

Tekintsd meg referenciáinkat a növénytermesztésben.

 

 

 

Ez is érdekelhet

2 thoughts on “Krizantém (Chrysanthemum) ültetése, gondozása, szaporítása

  1. Varga Sándorné Zsófia szerint:

    Tisztelt Greenman!

    Használtam már Floráliát a virágaimnál,használtam a veteményesen az Agrot,nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Most tanácsot kérnék,mert a szálas krizantémnál a fóliában szeretném használni. Kérdésem lenne,hogy a floráliát vagy az agrot javasolják-e? Milyen dózisban ?. Tartályból öntözök cseppszalaggal.
    Köszönöm szépen ! Tisztelettel: Varga Sándorné

    1. Greenman szerint:

      Kedves Varga Sándorné,
      a tartályba 1 liter kell 1000 liter vízhez. Heti egyszer elegendő ez a mennyiség. Krizantémra a Floraliát javasoljuk.
      Üdvözlettel: a Greenman csapata

Vélemény, hozzászólás?