A Greenman Probiotikus technológiás termékek magyarországi gyakorlati tapasztalatai

A Greenman Probiotikus technológiának szerte a világon számos mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása ismert. A természetben, táplálékainkban is előforduló baktériumok, gombafajok (tejsavbaktériumok, fotoszintetizáló baktériumok, élesztők) kombinációján alapuló biológiai eljárás igen hatékony és nem fenyeget nem kívánatos mellékhatásokkal.

Mai rohanó világunkban a legtöbb ember, ha megoldást keres a problémáira egyből a legkönnyebben elérhető és leggyorsabban, leghatékonyabban alkalmazható eszközt keresi, figyelmen kívül hagyva annak mellékhatásait melyek sok esetben magára és környezetére is károsak lehetnek. Elszennyeződött világunkban, így hazánkban is egyre nagyobb az igény mind a fogyasztók és a termelők részéről is a vegyszermentes termékek, technológiák iránt.

A hazánkban Greenman márkanévvel forgalomba kerülő speciális összetételű mikróbakeverék sajátosságai röviden, amelyek ezekre a célokra alkalmassá teszik megfelelő technológiákba integrálva:

 • Rothadási folyamatok helyett erjesztés
 • Kedvezőtlen vagy kellemetlen hatású toxinok, gázok (kénhidrogén, ammónia, szaganyagok) képződésének gátlása
 • Kedvezőtlen mikróbavilág (rothasztó, patogén ill. fakultatív patogén mikróbák) kiszorítása, kedvező mikroflóra kialakítása, mellyel a magasabb rendű szervezetek életfolyamatait támogatjuk, a biodiverzitás szintjét növelhetjük
 • Számos értékes bioaktív anyag termelése: antioxidánsok, vitaminok, enzimek, stb.

Életünk szinte minden területén, ahol ezek a problémák jelentkeznek vagy ezek a sajátosságok, hatások előnyt jelentenek, a Greenman termékeink a siker reményében ajánlhatók.

A felhasználásokban további lényeges közös jellemzői a különböző termékeinknek:

 • Összetevőik természetes eredetűek
 • Vegyszerektől, műtrágyáktól mentesek
 • Biztonságos, környezetbarát és egészségbarát termékek
 • Nem tartalmaznak genetikailag módosított szervezeteket

A Greenman Probiotikus Technológia egy eszköz nemcsak a mezőgazdaság, de az életminőség javítására is, biztonságos, természetes és költséghatékony módon, a környezetvédelem, az egészségvédelem és a fenntartható fejlődés megvalósításával.

Gyakorlati tapasztalatok

Növénytermesztés

Tolna megyei településen burgonyatermesztésben tapasztaltak szerint a kezelt és a kezeletlen parcellák között a burgonyabogár számban óriási különbség mutatkozott. A mintaterület őszi szántással előkészített, istállótrágyával aláforgatott boronált magágyat tartalmazott tavaszra. A vetés előtti napon áztató öntözéssel került ki a Greenman Agro készítmény. A vetés után kelés előtt egy nedvesítő öntözés történt, majd kelés után kb. 1,5 hetente egy-egy nedvesítő öntözés (a csapadék függvényében). A kezelt parcellában is felbukkant egy-két az évi burgonyabogár lárva, de áttelelő imágó nem jelent meg. Képen kezelt és kezeletlen növény:


Velencén végzett szakhatósági szabadföldi kukorica kísérletek eredményei

Kukoricán többféle Greenman Agro dózissal történtek a kezelések, műtrágyás kontroll mellett. Vizsgáltak néhány –  a terméseredményeket alapvetően meghatározó –  terméselem   (tövenkénti csőszám, csőhossz, ezermagtömeg) alakulását a kezelések függvényében. A baktériumtrágyás kezelések átlag eredményei felülmúlják a kontrollt. Az átlagos csőhossz eredményei is javultak 6-7%-kal, ami a nagyobb dózisoknál szignifikáns mértéket jelent. A parcellánkénti és a hektárra számított terméseredmények tekintetében a műtrágyás kontroll kezelés nem növelte a termést. A Greenman Agro készítmény mindhárom dózisának hatása viszont pozitív volt. Az alacsony dózis 5,8 %-kal, (nem szignifikánsan) a magas dózis pedig 8,7 %-kal növelte a termést, ez mintegy 770 és 930 kg hektáronkénti hozamnövekedést jelent, ami már szignifikáns mértékű, tehát egyértelműen kezeléshatásnak tulajdonítható.

A kísérlet végén növényanalízist végeztek, mértük a szemtermés nitrogén, foszfor és kálium tartalmát. Tendencia jellegű változások láthatók a termés P és K-tartalmában. Ezek a tápelemek nagyon fontosak a takarmánykukorica esetében, növelik annak tápértékét. A baktériumtrágyával kezelt parcellák termésének P és  K-koncentrációja minden esetben meghaladta a kontroll parcellákon mért  eredményeket. Az eredményeket összefoglalva megállapították, hogy a Greenman Agro baktériumtrágya mindhárom vizsgált dózisa hozamnövekedést eredményezett, ami a kukoricacsövek számának és hosszának növekedésében nyilvánult meg. A betakarított termés tápértéke is javult. A készítmény a hagyományos tápanyag-utánpótlás egyik kiegészítő alternatívája lehet.

Velencén végzett szakhatósági szabadföldi napraforgó kísérletek eredményei

A kísérleti készítményt három dózisban alkalmazva vizsgálták. A parcellákat két alkalommal – a dózist megfelezve –, vetés előtt és a napraforgó 6 pár leveles állapotában kezelték. A vetés előtt kijuttatott szert, valamint a standard kontroll műtrágyát kombinátorral dolgozták a talajba. A kezeléseket tízszeres hígítás mellett végezték, a permetezéshez kútvizet használtak. A növényállományban végzett kezelés alkalmával (6 pár leveles állapot) a szernek csak egy bizonyos hányada jutott közvetlenül a talajra, ezért ezt állománykezelésként értékelhetjük.

A napraforgó nyolc leveles állapotában mindegyik kezelt parcella növényállománya 6-7 cm-rel, betakarításkor 4-9 cm-rel volt magasabb a kezeletlen kontrollnál. A matematikai feldolgozás eredménye szignifikáns különbségeket bizonyít. Betakarítás előtt mérték a parcellánkénti tányérátmérőt, mely szerint a kísérleti szerrel kezelt növények tányérátmérője átlagosan 1-1,5 cm-rel, azaz 6-8 %-al haladta meg a kontrollt, illetve a standard kontrollt.

A műtrágyázott kontroll parcellák mintegy 3%-kal teremtek többet az abszolút kontrollnál. A baktériumtrágya egyes dózisai pedig 5,1-5,5%, illetve 6,3%-os termésnövekedést okoztak, ezek a különbségek 10% valószínűségi szinten szignifikánsak. A 6,3%-os növekedés 220 kg terméstöbbletet jelent hektáronként. A növekedés mértéke 5% valószínűségi szinten is szignifikáns. A kontrollhoz viszonyított terméstöbbletek a tányérátmérő és az ezermagtömeg eredmények együttes javulásának következményei.

A kaszatermés olajtartalmának vizsgálatát a Baranya Megyei Igazgatóságunk Talajbiológiai laboratóriuma végezte.

A kezelésenként három ismétlésben végrehajtott mérések eredményei szerint minden kezelt parcella termésének olajtartalma meghaladta a kezeletlen kontrollt. A baktériumtrágya készítménynél a növekedés mértéke 1,2-1,7% volt. Az olajhozam, melyet a termésátlagok és az olajtartalom szorzatából kapunk, természetesen alapvetően a termés mennyisége határozza meg. Mivel azonban az olajtartalom is javult, a százalékban kifejezett növekedés így még nagyobb mértékű. A kezeletlen kontrollhoz viszonyított olajhozam növekedés 6,7-7,5%-os, és mindhárom dózis esetén szignifikáns mértékű.

A terméseredmények növekedése és a termés minőségének (olajtartalom) javulása egyaránt a vizsgált baktériumtrágya készítmény hatékonyságát bizonyította.

.

Pázsitdoktor partnerek, kertépítők (ez kb. 7-8 kisvállalkozás, Budapest környéke, Fejér megye)

Főként gyep karbantartásában használják évek óta a Greenman Agro-t, elsősorban permetezéssel a gombás megbetegedések ellen és a nyári melegben a növények kondíciójának és tápanyagfelvételének javítására. Egyre többet használják kerti tavak, sőt úszótavak karbantartására a Greenman Pond-ot az átláthatóság javítására, algásodás és iszapolódás megszüntetésére.

Búzafű nevelés (Vas megye, termelő, aki exportra dolgozik)

Csíráztatóvízben Greenman Agro alkalmazásával erőteljesebb csírázást érnek el, a nevelés során a penészesedést tudják gátolni. A kezelés következtében tömöttebb állomány alakul ki és a termék eltarthatósága is jobbnak bizonyul.

 • Pápai krizantémtermelő súlyos Fusarium fertőzöttséget szorított vissza Agro permetezéssel és öntözéssel.
 • A Jászságban, 68 ha-on gazdálkodó partnerünk látványos tesztje csicseriborsó kelés vizsgálatára Agro-val illetve vízzel kezelve.

 • Kiskerti alkalmazások (Pest környékén 6-8 ember, Móron, Hárskúton, Döbröntén, Szekszárdon)

Számos kiskert tulajdonosa használja évek óta öntözővízben, permetezésben a Greenman Agro-t, Greenman Floralia-t. Növényegészségügyben és hozamokban látnak pozitív hatásokat a legkülönbözőbb zöldség, gyümölcs és dísznövényfajtánál.

Hétkúti Ökofarm Mór

A Greenman Kft. bemutató mintagazdasága. A 25 hektáros parlagon hagyott területen az Ökofarm dolgozói két éve folytatnak vegyszermentes gazdálkodást kizárólag a Greenman készítmények használatával. 6 db egyenként 200 m2-es fóliasátorban különféle zöldségek termesztése zajlik (paprika, paradicsom, uborka, padlizsán) és a terület nagy részén szintén zöldségek teremnek (sütőtök, paradicsom, paprika, káposzta, saláta, cukkini, cékla, karfiol). Számos különleges, szokatlan színű és formájú fajta is kipróbálásra került, speciális génbankokból származó vetőmagokból. A zöldségek ott a helyszínen meg is vásárolhatóak, rendszeres visszatérő vásárlók is vannak, illetve a Greenman technológia bemutatása folyik, nemcsak a növénytermesztés, hanem a komposztálás, tókezelés kapcsán is. Az épületben rendszeres összejövetelek zajlanak, bemutatók, oktatások és partnertalálkozók. A gazdasághoz tartozó szántóföldi területeken lucerna és napraforgó termesztése zajlik, szintén vegyszermentes módszerekkel.

 

Dísznövény termesztő tapasztalatai (Szeged)

Agro felhasználása szukkulenseknél és kaktuszoknál:
terület ~1500m2, növényház típusa: fóliaház
Tavasztól nyár elejéig (febr – jún) megelőző jelleggel használják a készítményt az első tavaszi locsolásnál 1%-os töménységben a teljes állomány kezelésére, utána havonta egyszer permetezve, így sikerült lényegesen visszaszorítani a gombás és baktériumos fertőzéseket, az elhullás jelentősen csökkent, illetve a kártevők (nyugati virágtripsz, levéltetű, ugróvillások) száma minimális, tömeges betelepedés nem tapasztalható,  a növényeken a kártevők rágásai – szúrásai alig észrevehetőek, gombás fertőzések nincsenek a sértett bőrfelületen. így ebben az időszakban semmilyen növényvédőszert nem szükséges használniuk. Költség ebben az időszakban a Greenman Agro készítményre kb 20.000-ft megtakarítás körülbelül 10.000Ft.
Nyáron a nagyon meleg időszakokban (jún, júl, aug, szept) szükség a van a nyugati virágtripsz illetve tőzeglégy betelepülésekor vegyszeres kezelésre. Erre cipermetrin tartalmú szereket használnak, nagy sikerrel, mivel ekkorra kb 6-7 hónapja vegyszermentes a növényház, így semmiféle rezisztencia nincs a kártevőkben ebben az időszakban. Vegyszerre körülbelül 10-12.000Ft-ot, Greenman Agro-ra minden vegyszerezés után kb 2-3 alkalommal 10.000Ft-ot költenek. A megtakarítás itt jelentős, mivel korábban ebben az időszakban az edzett kártevők ellen akár 80-100 000 Ft-is költöttek eredménytelenül.
Ősszel-télen (okt-nov-dec-jan-febr) kb 2-3 alkalommal belocsolással és 2-3 permetezéssel perventív jelleggel használják az Agro-t, így a téli párás időszakban is jelentősen visszaszorultak a gombás baktériumos fertőzések, illetve a kártevők sem telepednek be tömegesen. A költségek ebben az időszakban kb 40.000Ft megtakarítás 20.000 Ft
Mindamellett, hogy csökkent a vegyszerfelhasználásuk; ami nem csak a tárcát kíméli hanem a kertészt is, jelentősen csökkentették a talajuk műtrágya tartalmát. Csak starter anyaggal dolgoznak, mivel a talajukban  kb 30% tőzeget használnak, ezt pedig a baktériumok tökéletesen bontják, így további műtrágya kijuttatására nincs szükség. A növények kiválóan gyökeresednek, intenzíven növekednek, virágzásuk hosszabb, intenzívebb. A talaj szerkezete nem romlik, vízáteresztése nem csökken, még egy év után sem.

Felhasználás krizantémban

Tesztfelhasználás: 1500m2 fóliás intenzív kultúrás korai krizantém
kontrollsorral igazolt eredmények: Kultúraváltáskor egy alkalommal 5l agro-t forgattak a talajba. A kezelt talajban a növények két hét után jelentősen intenzívebben nőttek a kezeletlen kontrollsorhoz képest. A műtrágyákat -mivel tesztként kezelték a növényházat a megszokott módon adagolták. A kezelt növények körülbelül 1 héttel hamarabb virágoztak, a virágok jelentős része első osztályú, és csak elenyésző része másodosztályú a méret alapján, a kezelt sorokról szedett áru vázaállósága jobb mint a kezeletleneké.
A talaj szerkezete hihetetlenül laza lett így a gyomlálás is jelentősen könnyebbé vált, fuzáriumot egyáltalán nem tapasztaltunk, a nagy melegben a kezelt sorokban jelentősen kevesebb bimbó száradt be, ez betudható az erősebb gyökérzetnek, illetve a talaj víztartó képességének javulásának.
befektetés: 12000Ft
haszon: mindenkinél egy héttel hamarabb első osztályú krizantémmal jelentek meg a piacon, jóval a szezonális ár felett értékesíthettek az első hetekben. A vevők még a főszezonban is ragaszkodnak a megszokott eladóhoz, így kitartott áron tudtak értékesíteni, minimális visszáruval térhettek haza.

Greenman Floralia alkalmazása muskátli nevelésben (szakdolgozat, Pannon Egyetem, Georgikon kar, Keszthely)

Összefoglalva elmondható, hogy a kezelt növények több szárazanyagot építettek be szervezetükbe. Továbbá megállapítható, hogy a különböző növekedésű erélyű fajták közül a közepes növekedésű fajta kezelt és kontroll egyedei között a legnagyobb az eltérés a beépített szárazanyag tartalom mennyiségében, azt követik az erős növekedésű, végül a gyenge növekedésű fajták.

A leveleken mért levélparamétereken – levélhosszúság, levélszélesség, levéltömeg – leginkább szembetűnő a kísérlet eredményessége. Vizsgálataink alapján kijelenthetjük, hogy a dús lombozat kialakulását, ezzel együtt az asszimilációs teljesítményt a Greenman Floralia általunk alkalmazott koncentrációja serkenti.

Kezelt növény – Kezeletlen kontroll

Toxicitás vizsgálatok, ajkai vörösiszapban növesztett növények esetén, többek között Greenman Agro kezelés mellett (szakdolgozat, Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Környezetmérnöki Szak, Veszprém)

Laboratóriumban végzett különféle növényi toxicitás tesztek, különböző arányú ajkai vörösiszap és sárszentágotai talaj keverékekre vonatkozóan. A Greenman Agro készítménnyel való kezelés eredményeként például babnál csökkent a vörösiszap okozta növekedés gátló hatása a csapvízzel kezelt tesztekhez képest, és borsónál is bebizonyosodott a pozitív hatás, valamint egyes cserepek növényei nem álltak meg a növekedésben, mint ahogy a kezeletlen minták.

Várjuk az Önök tapasztalatait is akár kiskerti akár szántóföldi alkalmazásokban!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!