Lefolyótisztítás házilag, biológiai szennyvíztisztítás. Sissel Karlsen, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons
blog

Lefolyótisztítás házilag, hatékonyan

Lefolyótisztítás házilag – Mi okozza a kellemetlen szagokat és mi okozza a dugulást? Hogyan kerülhető el, illetve mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Kellemetlen szag a lefolyóban – mi okozza?

A kellemetlen szag javarészt a lefolyó helytelen tisztán tartási szokásaiból ered, de akkor is megjelenhet, mikor látszólag szinte mindent elkövetünk, hogy ne kerüljön semmiféle oda nem illő szennyeződés. Ezen kívül gyakran műszaki eredetű a probléma. Sorra vettük a leggyakoribb felelősöket!

A legtöbb ember nem fordít különösebb figyelmet a lefolyócsövekre egészen addig, amíg meg nem jelenik a kellemetlen szag, vagy nem lesz dugulás. Mind a konyhai, mind pedig a fürdőszobai lefolyó tisztán tartására ügyelnünk kell. Kulcsszó a “tartás”, mert sokkal nehezebb dolgunk lesz, ha már megjelentek a kellemetlen jelek.

Műszaki problémák

A szifon eltömődése talán az egyik leggyakoribb ok. Ez az elem a csap alatt helyezkedik el, hengerszerű, lényege, hogy a benne található víz felfogja a csatornarendszerből visszaáramló szagokat. Ha a víz kiszárad belőle vagy a szifon eltömődik, akkor okoz problémát. Ezen kívül a légbeszívó szelep hasonlóan a szagok visszaáramlását akadályozza meg, meghibásodása így szintén kellemetlenséget okoz. Végül a kiszellőztetők hiánya vagy eltömődése szintén felelős lehet a problémáért, ugyanis – nevéből könnyű kitalálni – ez az elem segít a csatornarendszerben esetlegesen megjelenő kellemetlen szagok kiszellőztetésében.

Lefolyótisztítás házilag, biológiai szennyvíztisztítás. Sissel Karlsen, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Hogyan kezeljem a problémát? Biológiai lefolyótisztítás házilag

  1. Ellenőrizd a számodra is könnyen hozzáférhető elemeket: például a szifont és a légbeszívó szelepet. Bizonyosodj meg róla, hogy nincs eltömődés és megfelelően működik – például a szifonban kellő mennyiségű víz található.
  2. Amint ezzel megvagy, önts egy fazéknyi, szinte forrásban lévő vizet a problémás lefolyóba, majd várj pár percet.
  3. Semmiféle vegyszerre nem lesz szükséged! A bomlás természetes folyamat, mely ideális körülmények között zavartalanul zajlik le. A lebontó baktériumok elvégzik a dolgukat, amennyiben a túlzott szennyeződés fel nem borítja a mikrobiológiai egyensúlyt vagy a háztartási vegyszerek nem károsítják az életfolyamataikat. A káros rothadási folyamatok vezetnek a kellemetlen szagokhoz és a duguláshoz is. Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, használd a Greenman Purus természetes szennyvíztisztító koncentrátumát, mely ezeknek a lebontó baktériumoknak az életfolyamatait támogatva segít megelőzni a problémát!

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Lefolyó dugulás: Miért dugul el a lefolyóm?

Tévhit, hogy csak a nagyobb szennyeződések okoznak dugulást a lefolyókban. Van, hogy a szemmel szinte láthatatlanok okozzák a legnagyobb galibát és van, hogy a hideg víz a felelős. Elmondjuk miért – na meg azt is, hogyan tehetsz ellene vegyszerek nélkül!

Valójában semmiféle konyhai hulladékot nem kellene a lefolyóba dobnunk. Természetes, hogy a nagyobb, lassan lebomló szerves anyagok gyorsan dugulást okoznak a csőrendszerben, de ezen kívül ugyan lassabban, de a zsírok, olajok, sőt a vízkő is idővel problémát okoz. Ezen kívül fontos, hogy meleg vízzel mosogassunk: a mosogatószerek többségét úgy találták ki, hogy zsírok és olajok feloldására hideg vízben nem alkalmasak, így bár tisztának tűnhet a tányér, a lefolyóban eltűnő szennyeződés a cső falán telepszik majd meg. 

Miért ne vegyszereket használj a tisztításhoz?

Számos vegyszer tartalmaz még mindig olyan összetevőket, melyek drámai hatással vannak a víz minőségére, az élővilágra és bizony az emberi egészségre is. Ilyenek például a klór mellett a foszfátok, vagy a parabén is, nagy részük nehezen vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben, hosszú ideig károsítva a környezetet.

Foszfátok: A foszfáttartalmú tisztítószerek a víz oxigénhiányát okozhatják, mely közvetetten az élőlények halálához vezet. Ilyen hatás pl. az ún. eutrofizáció, melynek során a szennyvízben található foszfor és nitrogén túl nagy mennyiségben a víz elalgásodásához vezet.

Parabén: Egy elég gyakori tartósítószer, mely a tisztítószerek mellett például több kozmetikumban is megtalálható. Egyes tanulmányok szerint pl. befolyásolja a hormonháztartást, fokozva az ösztrogént, nagy mennyiségben a férfiak meddőségéhez vezet.

Egyéb gyakori káros elemek: A tisztítószerek tartalmazhatnak még például peszticideket, herbicideket és nehézfém-koncentrációkat (ólom, kadmium és cink). Ezek együttesen zavarossá teszik a vizet, így kevesebb fény hatol át a felszínen, károsítva ezzel számos vízi növény növekedését, közvetetten pedig a belőlük táplálkozó halak és más élőlények egészségét.

Hogyan védekezhetsz ellene vegyszerek nélkül?

A bomlás természetes biológiai folyamat, melyért lebontó baktériumok felelnek. Amennyiben stabil a mikrobiológiai rendszer, vagyis ezek a kis élőlények ideális körülmények között élhetnek, akkor a bomlás szagtalan és zavartalan. Ez az egyensúly azonban könnyen felborulhat, ha például a háztartásban használt vegyi anyagok (tisztítószerek, antibakteriális szappanok stb.) károsítják a lebontó baktériumokat. A baktériumok hiánya, azaz a természetes folyamat leállásának jelei egyértelműek: dugulás, kellemetlen szagok keletkezése.

A vegyszermentes, biológiai szennyvíztisztító koncentrátum, a Greenman Purus ezt a természetes folyamatot támogatja, élő baktériumok és enzimek segítségével. Segít a lefolyótisztításban házilag.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?