Házi szennyvíztisztítás
blog

Emésztő tisztító: Mitől nem lesz kellemetlen szagú az emésztő? 

Ahhoz, hogy megértsd, hogyan kerülheted el az emésztőből áradó kellemetlen szagokat, érdemes megértened, mi játszódik le a szennyvíz lebomlásánál. Mutatjuk, milyen lépésekkel segíthető az emésztő karbantartása, tisztítása.

Az állatoktól, növényektől származó szerves anyagok úgynevezett lebontó szervezeteknek köszönhetően kerülnek vissza a körforgásba. A bomlási folyamattal ezek az elhullott maradványok újra a növények számára hasznos szerves anyagokká alakulnak.  Ilyen lebontó szervezetek lehetnek baktériumok és gombák is.

A háztartásban használt víz esetében sincs nagyon másképp. Megtisztítása pedig természetes biológiai folyamat: a hasznos lebontó baktériumok végzik ezt el neked. Az emésztőgödörből származó kellemetlen szag egyik leggyakoribb oka a hasznos baktériumok egyensúlyának felbomlása, az emésztő dugulása.

Mi okozza az emésztőgödör dugulását?

Az emésztőgödör dugulása során a benne található szerves anyagok (mint például állati zsír, növényi olajok) illetve a higiéniai termékekből származó papírhulladék, takarításnál használt mosószer maradványok lerakódnak, felhalmozódnak, mely rothadást idéz elő az emésztőben. Ideális esetben az itt élő baktériumok és enzimjeik ugyanis szagtalan, vízszerű folyadékká és gázokká alakítják a szennyvizet – amennyiben megfelelő a mikrobiológiai egyensúly. Azonban több oka is van annak, ha ez felbomlik: Például túlterheltté válik az emésztő, mondjuk a mérete nem alkalmas a kívánt mértékű szennyvíz feldolgozásához vagy hirtelen változik meg a benne keletkező szennyvíz mennyisége (például ünnepekkor vendégsereg fogadásánál) – és minősége (egy-egy nagyobb takarítás alkalmával, mikor túlságosan sok vegyszer kerül az emésztőbe, ezek ugyanis súlyosan befolyásolják a természetes lebontó baktériumok életét). Így keletkezik a káros rothadási folyamat, melynek jelei rövid időn belül észrevehetők: jellegzetes kellemetlen szag, dugulás, iszaposodás, kiömlés formájában.

Egy ilyen probléma elkerülése nemcsak a környezet számára hasznos, hanem pénztárcabarát is. A duguláselhárítás ugyanis költséges folyamat, súlyosságától függően több tízezer forintba is fájhat az emésztő tulajdonosának.

Emésztőgödör készítése – erre ügyelj!

Magyarországon még mindig rendkívül elterjedt az emésztőgödör a háztartásokban és nem csupán a csatornázatlan területeken. Becslések szerint körülbelül 1 millió háztartás alkalmazza. Kialakítása olcsó, legalábbis költséghatékonyabb megoldás, mint a szennyvízcsatorna. Időszakosan használt ingatlanokban (pl. Nyaralókban, vendégházakban) ezért különösen népszerű. Ugyanakkor nem megfelelően kezelve meglehetősen káros lehet a környezetre. Amennyiben emésztőben gondolkodunk, érdemes figyelembe venni a talajvíz mennyiségét a kertünkben. Nagyobb esőzések alkalmával ugyanis egy jellemzően talajvízben gazdag talajban az emésztő könnyen túltelítődik, kiömlik, a szennyvíz pedig elárasztja a kert egy részét. Ez nemcsak a kellemetlen szag miatt elkerülendő, hanem a környezet megóvása érdekében is! Emellett érdemes észben tartanunk, hogy a nagy, akár 7000 L-es tartály elhelyezése a földben nagy területet igényel, nem beszélve arról, hogy emellett még vízelvezető részt is ki kell jelölnünk a megfelelő működéshez.

Emésztő tisztítók és alternatívák szennyvízkezelésre

Az alternatív szennyvízkezelő rendszert korábban főleg az emésztőgödör jelentette, de mára számos környezetbarát megoldás ismert. Egyre többen költöznek közelebb a természethez, viszont számolni kell vele, hogy sok területen nincs kiépített csatornahálózat – szóval magadnak kell gondoskodnod erről.

Emésztőgödör: Az emésztőgödör működése biológiai folyamatokon alapszik, mivel a beérkező szennyvizet baktériumok “veszik kezelésbe” a tartályban. Az emésztőgödör lényegében egy tartály, ez gyűjti össze a szennyvizet. Hátránya, hogy rendszeres szivattyúzást igényel, ami pénzbe kerül, de előnye, hogy ez a legegyszerűbb alternatív megoldás. Fontos, hogy megfelelő karbantartásban részesüljön és ne váljon károssá a környezet számára. Megfelelő baktériumokkal felgyorsítható a szennyvízkezelés.

Ülepítő tartály: Több kamrából álló tartályrendszer, ez segíti a víz megszűrését. Az első tartályban az iszap és a szennyvíz zsíros része gyűlik össze, a második kamrában pedig a maradék üledék megy át egy szűrésen.

Szennyvíztisztító berendezés: A legbonyolultabb a beszerelése (építési engedélyre lesz szükséged), de egyben a legkörnyezetbarátabb megoldás is. Hatékonysága szorosan összefügg a benne található baktériumoktól.

Emésztő tisztító folyadék a jótékony baktériumok erejével

Hogyan működik a Greenman Purus?

Optimális esetben a tároló szilárd tartalmát baktériumok és enzimjeik milliói folyadékká és gázokká alakítják, így az emésztőben egy szagtalan, vízszerű folyadék marad. Ehhez azonban az kell, hogy egy stabil mikrobiológiai rendszer alakuljon ki a tárolóban. Ez a természetes biológiai folyamat azonban könnyen leállhat, például ha túl kicsi az emésztőgödör, vagy ha hirtelen több szennyvíz keletkezik, mert megnő az egy háztartásban élők száma, vagy megérkeznek a nyaralóba a lakók. Ezen kívül a háztartásban használt vegyi anyagok (tisztítószerek, antibakteriális szappanok, tisztálkodó szerek, gyógyszerek, antibiotikumok, stb) is károsítják a lebontó baktériumokat. Mindezek hatására csökken az emésztőben lévő baktériumok száma, vagy megváltozik a fajok összetétele és beindulhatnak káros rothadási folyamatok. A baktériumok hiánya, azaz a természetes folyamat leállásának jelei egyértelműek: dugulás, kellemetlen szagok keletkezése, az emésztőgödör iszaposodása, szennyvíz kiömlés. A legtöbb háztartásban ilyenkor hívják ki a szippantós kocsit, melynek költsége általában igen magas. A Greenman Purus:

  • Természetes módon csökkenti a szippantások gyakoriságát
  • Megelőzi és megszünteti a kellemetlen szagokat
  • Fenntartja az emésztő biológiai egyensúlyát
Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Vélemény, hozzászólás?