Házi szennyvíztisztítás
blog

Környezetbarát, biológiai szennyvízkezelés Greenman Purus és Greenman Purus Booster készítményekkel

Összetett megoldást kínálunk a szennyvízkezeléshez, amely két termék hatékony együttműködésén alapul.

Az élőflórás Greenman Purus készítmény a biológiailag aktív, élő mikroorganizmusokat valamint enzimjeiket és egyéb bioakítv metabolitjaikat tartalmazza, amelyek hatékonyan vesznek részt a különféle szennyeződések lebontásában.

A Greenman Purus Booster egy mikrotápanyagokat (mikro-, makroelemeket és szénhidrátokat) tartalmazó készítmény, amelynek szerepe a Greenman Purus élőflórájának támogatása, szaporodásuk elősegítése, azaz a készítmény hatékonyságának fokozása.

 

Hogyan működik a mikrobiális konzorcium a szennyvízben?

A Greenman Purus készítmény enzimtermelő baktériumok élő konzorciumát tartalmazza milliárdos mennyiségben, amelyek gyorsan orvosolják a problémákat a szennyvízciklus elejétől a végéig. Éppen ezért a szennyvízrendszerek széles skálájának tisztítására alkalmasak, beleértve a lakossági, házi rendszereket, de az ipari és kommunális szennyvízkezelő létesítményeket is. Javítják a szennyvíztisztító rendszer, zsírfogók, szeptikus rendszerek hatékonyságát, csökkentik az iszapképződést, a kellemetlen szagokat és javítják a különböző mérhető szennyvíz paramétereket, mint például az összes lebegő szilárd anyag, ammónia, BOI és KOI (biológiai és kémiai oxigénigény).

 

A lakossági szennyvizek sokféle növényi és állati eredetű, és főképpen az ember által részben átalakított szerves anyagokat tartalmaznak. A szennyvizek szerves anyagainak egy részét (cukrok, fehérjék, zsírok) az anaerob mikroorganizmusok metánná és széndioxiddá tudják alakítani, az aerob mikroorganizmusok pedig a szerves anyagokat főképpen széndioxiddá alakítják, és a kinyert energiával saját sejtanyagot, lebegő vagy rögzített állapotú sejtcsoportokat, ún. biofilmet építenek ki.

 

A konzorciális mikróbaközösség nagy előnye, hogy különböző enzimaktivitású törzseket tartalmaz, ezért képesek a szerves szennyezőket tartalmazó szennyvízben a különféle hosszú láncú molekulákat enzimatikus folyamatok által egyszerű molekulákká, természetes, ártalmatlan formákká alakítani.

 

Rendszeres adagolás esetén kialakul a jótékony, regeneráló mikroorganizmusok biofilmje és tartósan a kezelőtartályokba telepszik, ami jelentősen javítja az említett mérhető szennyvízparamétereket is a látványos, érezhető hatásokon kívül (mint például a szag és szilárd kirakódások csökkentése).

Házi szennyvíztisztítás

Mikrotápanyagok felhasználásának jelentősége a szennyvíztisztítás optimalizálásához 

A mikrotápanyagok nagyon fontos szerepet játszanak a biológiai folyamatokban, így a szennyvíztisztításban is. Sok ipari, de lakossági szennyvízből is hiányoznak a mikrobiális növekedéshez szükséges tápanyagok (makro- és mikroelemek), és ez sok esetben komoly probléma. A mikrobiális közösség faj összetétele, szerkezete és létszáma egy fontos tényező egy szennyvíztisztító rendszer biológiai szennyezőanyag-lebontó képességének szabályozásában. A hatékonyság csökkenésének egyik fő oka a szennyvízből származó szerves szilárd anyagok lebontásnak, a hidrolízisnek a visszaesése, mivel alacsony mikrotápanyag szint esetében a hidrolizáló baktériumok nem működik teljes kapacitással.

 

A specifikus növényi alapú szerves mikrotápanyagokról kimutatták, hogy sokféle baktériumot stimulálnak. A technológiát világszerte alkalmazzák a baktériumok oxigénellátásával kapcsolatos energiaköltségek az iszapképződés, és a szagok csökkentésére és a kezelés hatékonyságának javítására. Amint ezek a mikrotápanyagok elérhetővé válnak a szennyvízben a biológiai közösség számára, bizonyos baktériumpopulációk metabolikus aktivitása jelentős mértékben megnő.

 

Mikrotápanyagok hatása az eleveniszapra: Az eleveniszapos eljárás (ipari rendszerekben) célja, hogy elősegítse a mikrobiális pelyhek képződését a levegőztető tartályokban, hogy aerob módon metabolizálja a szennyvízben oldott szerves anyagokat. A pelyhek külső részében lévő baktériumok aerob baktériumokból állnak. A pelyhek belső része azonban lokalizált anoxikus környezetté válik. Ez annak eredményeként következik be, hogy a pehely külső aerob zónái a szennyvízből oxigént vonnak ki, miközben a szennyvíz áthalad rajta. Tipikus körülmények között a levegőztető tartályban a pelyhek belső részében lévő baktériumok nem tudnak hatékonyan hozzájárulni a szerves anyagok lebomlásához.

Ez azonban megváltozik azokban az esetekben, amikor ezek a szerves mikrotápanyagok jelen vannak a szennyvízben. A mikrotápanyagok képesek arra ösztönözni a fakultatív baktériumpopulációkat a pelyhek belsejében, hogy aktívabban táplálkozzanak és szaporodjanak. Ez azt eredményezi, hogy a szerves szennyező további szilárd anyagok helyett nagyobb százalékban alakul át metánná és szén-dioxiddá. Amint azt korábban tárgyaltuk, ez csökkenti az oxigénigényt és csökkenti a keletkező bioszilárd anyagok (szennyvíziszap?) mennyiségét.

Nem csak az ipari-, de a lakossági szennyvízkezelő rendszerek is találkoznak ún. sokkterheléssel (pl. szakaszosan használt nyaralók esetében), mérgező anyagokkal, antibiotikumokkal, fenolokkal, higiéniai vegyszerekkel, fertőtlenítőszerekkel, amelyek mind hatással vannak a biológiai rendszerre, ezért mikrotápanyagok adagolásával nagyban segíthetjük a mikrobiális közösség működését.

Ezen logika alapján fejlesztettük ki a Greenman Purus Booster növényi alapú készítményt, amely tartalmazta azokat a makro- és mikrotápanyagokat, szerves anyagokat, amelyek felerősítik konzorciális mikróbaközösség hatékonyságát.

 

Biológiai szennyvízkezelési megoldás

A megfelelő szennyvízvízkezelési technológia fenntartásával megőrizhető a rendszer megfelelősége és zökkenőmentes működése.

Új szennyvízkezelő rendszer indításánál szintén nagyon fontos a megfelelő mikrobiológiai közösség adagolása, megtelepítése, ugyanígy a szaporodásuk elősegítése mikrotápanyagokkal.

A Greenman Purus és Greenman Purus Booster termékek párhuzamos használatával csökkenthetőek a költségek (magánházaknál a szippantások gyakorisága, nagyüzemekben egyéb vegyi anyagok mennyisége, karbantartások gyakorisága), emellett maximalizálható a rendszer hatékonysága. Ezek a termékek gyors megoldást kínálnak a gyakori szennyvízproblémák széles körére. Ha különleges vagy makacsabb problémák merülnek fel, szakértő K+F csapatunk egyedi megoldásokkal segíthet a helyzet megoldásában.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?