Akvárium növények és gondozásuk I, Daniel J. Layton, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Akváriumi algafajták

Ha megjelent az alga az akváriumban, azonnal lépned kell, mert rövid időn belül képes elszaporodni. Ahhoz, hogy ezt hatékonyan megtehesd, ismerned kell, melyik algáról is van szó típusát. Az alga megjelenése általában egy összetettebb problémára utal, például a nem megfelelő ammónia szintre. Fontos, hogy az akvárium teljes ökoszisztémáját kezeljük, mivel az algásodás „tünetként” jelenik meg.

 

Mik a gyakori akváriumi algafajták?

Barna alga
Gyakori az új akváriumokban. Nagyon hirtelen képes megjelenni, pár óra alatt belephet mindent. Pici lényről beszélünk, sokan kovamoszatként ismerik és kezdők csak akkor ismerik fel, ha már határozott barnás foltokkal teszi zavarosabbá a vizet. Kis mennyiségben ártalmatlan, sőt, növelheti a víz oxigén szintjét, mert CO2-vel táplálkozik. A megjelenéséről leginkább a túl alacsony fényviszonyok tehetnek.
 
Kék alga
 …vagy más néven cianobaktériumok túlzott foszfor és nitrogén jelenlétében szaporodnak el leggyakrabban. Ha nagyon elszaporodik, drasztikus mértékben rontja a víz minőségét: olyan toxinokat termel, melyek más élőlényeket könnyen megbetegítenek.
 
Zöld alga
A legtöbb akváriumtulajdonos által leginkább ismert algaféle. Szintén gyorsan terjed, leginkább úgy védekezhetünk ellene, ha egészséges szintre csökkentjük a vízben lévő szerves anyagok mennyiségét – például nem etetjük túl a halakat. Az algaevő halak ezzel a fajtával táplálkoznak.
 
Vörös alga
Sokszor először a növényeken jelenik meg, szívós, olykor tőle a legnehezebb megszabadulni mind közül. Az ellene való védekezésben különösen fontos az, ami egyébként minden algafajta esetében fontos: a víz megtisztítása a felesleges szerves anyagoktól, gyakori vízcsere, életkörülményeknek megfelelő növény- és halfajták választása, szűrők tisztítása, körültekintő akváriumtisztítás és csakis épp annyi fény biztosítása, amennyire a tó élőlényeinek szükségük van.

Akvárium növények és gondozásuk I, Daniel J. Layton, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
 
Mik lehetnek az algásodás okai?

A vízben felhalmozódhat a szerves anyag, amely a megmaradt ételből, halak ürülékéből és vizeletéből valamit a levelekből keletkezik rothadásnak indulhat, mely ammónia képződésével jár. Az ammónia káros a halaknak és algásodáshoz vezethet. A biológiai szűrők nitrifikáló baktériumokat tartalmaznak, amelyek képesek ezt nitráttá alakítani. A baktériumok működéséhez oxigén kell, ezért a szűrőt soha nem szabad kikapcsolni.

 

Hogyan kezeljük az akvárium algásodást?

A Greenman akváriumkezelő termékcsalád tagjai a folyékony GREENMAN FRESHAQUA koncentrátum valamint a természetes kőzet és Greenman mikroorganizmusok keverékéből álló GREENMAN AQUASTONE. Együttes alkalmazásuk a leghatékonyabb az akvárium és a benne élő életközösségek ápolásáért.

A Greenman AquaStone élő, jótékony hatású, Greenman mikroorganizmusokat tartalmaz természetes kőzet hordozón, különleges eljárással megtelepítve. Az üledékes eredetű, természetes, porózus kőzet kiváló élőhelyet biztosít a készítmény mikróbáinak, így kifejezetten az akvárium alján lévő szerves üledéket tudják megcélozni és az abban lévő, zavarosodást okozó, feldúsult szerves anyagokat lebontani.

A Greenman FreshAqua koncentráltan tartalmaz, jótékony hatású, élő, Greenman mikroorganizmusokat, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagokat, szennyeződéseket feldolgozva javítják a víz minőségét és visszaszorítják az algaképződést. Egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?