Akvárium növények és gondozásuk, Plantae - Polypodiaceae - Microsorum pteropus Date: 2006-02-02 Source : Taken by User:Pinpin
blog

Miért rohad a növény az akváriumban?

Az ok a szárazföldi növényekhez hasonlóan van, hogy a helytelen gondozásban kereshető, de van, hogy az akvárium többi élőlénye felel az akváriumi növények betegségéért. Összeszedtük az 5 leggyakoribb okot.

Kevés fény éri a növényeket

A szárazföldi növényekhez hasonlóan az akváriumban tartott növényeknek is szüksége van bizonyos mennyiségű fényre. Ez fajtától függően változhat, de általában a 20-60 lumen/liter a megfelelő, legalább 8 órán keresztül. A fény egyébként nemcsak a növényekre, hanem a halakra is pozitív hatással van – de igazából az egészséges akváriumi élethez elengedhetetlen. (Fontos! Ha az ablakon beszűrődő, természetes fény jelenti nálad a megvilágítást, akkor vedd figyelembe, hogy ez télen kevesebb vagy napszakonként változik. Lehet, hogy szükséged lesz mesterséges kiegészítésre!)

Több oxigénre lenne szükségük

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy nincs elegendő oxigén az akváriumban, mely mind a halak, mind pedig a növények egészségéhez fontos. Ennek az ideális mennyisége a víz hőmérsékletétől függően változik, de 3-5 mg/l között mozog. (Melegebb víz esetében többre van szükség.) Mivel az akváriumban tartott fajtáktól függően változik, 3-8 mg/l között lehet egy átlagos akváriumban.

Kinőtték a helyüket

A növényeid ideális körülmények között növekedni fognak az akváriumban. Túl is nőhetnek a víz felszínén (ami a levelek kiszáradásához vezet) vagy egészen be is nőhetik az életteret. Muszáj néha visszametszened őket. Mielőtt helyet találnál nekik, mindig nézz utána, kifejlett állapotban mekkora az adott növény, hogy a föld alatt, a gyökereknek is legyen elég helyük a növekedéshez, minden egyed esetében.

Akvárium növények és gondozásuk, Plantae - Polypodiaceae - Microsorum pteropus Date: 2006-02-02 Source : Taken by User:Pinpin

Ha a víz hőmérséklete túl hideg vagy túl meleg az adott növény számára

Különböző típusú akváriumi növények eltérő vízhőmérsékletet igényelnek. Épp ezért fontos, hogy kiválasztásuknál hasonló igényű egyedeket válassz. Az ideális hőmérséklet leginkább 22-27 Celsius fok között mozog.

A halak károsítják a növényeket

Vannak halak, melyek szeretnek ásni az aljzatban. Ez a szokásuk van, hogy megbolygatja a növények gyökereit. Érdemes ebben az esetben olyan fajtákat választanod, melyek bírják a strapát. Ezen kívül vannak halak, melyek szeretik rágcsálni vagy akár el is fogyasztani a növények bizonyos fajtáit. Ebben az esetben gondoskodnod kell olyanok ültetéséről is, melyeket nem kedvelnek – vízinövényre ugyanis minden akváriumnak szüksége van!

Mit tehetünk az egészséges akváriumi növényzetért hosszú távon?

A Greenman akváriumkezelő termékcsalád tagjai a folyékony GREENMAN FRESHAQUA koncentrátum valamint a természetes kőzet és Greenman mikroorganizmusok keverékéből álló GREENMAN AQUASTONE. Együttes alkalmazásuk a leghatékonyabb az akvárium és a benne élő életközösségek ápolásáért.

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?