blog

Leggyakoribb halbetegségek

A megváltozott viselkedés gyakran az első jele, hogy valami probléma lehet halunk egészségével, ennek ellenére a halbetegségek elég nehéz észrevehetők alapos vizsgálat nélkül. Sorra vettük a leggyakoribb tüneteket és pár betegséget is.

Milyen a halak normális viselkedése?

Az etetési idő ezért kiváló alkalom a rendellenes viselkedés megfigyelésére. Ha olyat tapasztalsz, amit korábban nem, az is jó előjel lehet: pl. ugrálás, vízfelszínen levegő után kapkodás, tó statikus elemeihez való dörgölőzés.

A boldog, egészséges hal általában az, aki normális tempóban úszik, éber a környezetére és gyorsan reagál a vízbe szórt táplálékra. A megváltozott viselkedés sokszor itt mutatkozik meg látványosan: a “kedvetlenül” úszó, társaira, az eledelre nem reagáló egyedek jó eséllyel lehetnek betegek.

Mi van, ha betegek?

Ha úgy látod, hogy valami nem stimmel, az első lépés a vízminőség vizsgálata. A megfelelő vízösszetétel alapvető fontosságú az egészséges környezethez. Érdemes minden mérést feljegyezni, hogy folyamatosan láthasd a változásokat. A rossz vízminőség befolyásolhatja a halak immunrendszerét, hajlamosabbá téve őket a fertőző betegségekre.

Gyakori tünetek

  • Bakteriális fertőzés tünetei: Gyakori bakteriális fertőzés pl. az uszony-, a farok-,  és szájrothadás. A szájrothadást gyakran összetévesztik egy gombás betegséggel, fehér harmatszerű megjelenése miatt.
  • Gombás fertőzés tünetei: Fehér vattaszerű növedékek a hal testén vagy uszonyán, gyakran kezeletlen nyílt sebből alakul ki.
  • Parazitafertőzés tünetei: Fehér foltok a hal testén vagy uszonyai mentén, látványosan megváltozott viselkedés. Gyakori paraziták közé tartoznak a tetvek és a piócák.

Gyakori halbetegségek

Fátyolbetegség: Okozhatja rossz vízminőség, stressz, hirtelen hőmérséklet-változás. Neve beszédes, ugyanis a tünetek között szerepel, hogy a hal testét fátyolszerű fehér pettyek borítják. Gyakori, hogy az állat dörzsöléssel próbál megszabadulni a kórtól, az akvárium statikus elemeinek segítségével. A betegséget amúgy paraziták okozzák és leggyakrabban tengeri halakat, pontyféléket és üvegsügéreket támadnak meg.

Halpenész: Ezt a betegséget penészgombák okozzák, melyek a hal testén és az ikrákon fehér és/vagy szürke csomókban jelennek meg. Gyors lefolyású, ha nem lépünk időben közbe, akkor könnyen halált okoz.

Darakór: Az egyik leggyakoribb betegség, a legtöbb haltartó előbb-utóbb találkozik vele.Oka ennek, hogy a betegségért felelős parazita elég agresszív, így a terjedés is gyors. A hal testén apró fehér pöttyök jelennek meg, melyek valójában ciszták. Megjelenése a rossz vízminőségnek és hőmérséklet-változásnak köszönhető.

Szemkidülledés: Baktérium, parazita vagy vírus okozza ezt az először ijesztő betegséget. Az állat egyik vagy mindkét szeme rendellenesen kidülled, levertté válik, az ételt se nagyon fogadja el. Leggyakrabban a helytelen vízminőség idézi elő a problémát. A helyzet súlyosságától függően előfordul, hogy a betegség magától elmúlik.

Úszórothadás: Ez a baktériumok által okozott betegség egyfajta szövetelhalás. Az úszók először foszlányokban elkezdenek szakadozni, súlyos esetben teljesen el is tűnnek (ilyenkor már a hal élete is veszélybe kerül, ugyanis a fertőzés az úszó leválásával nem szűnik meg, hanem továbbterjed a hal testébe). Tünete, hogy a fertőzött és szakadozó úszó szélei fehérek lehetnek.

Miért fontos a baktérium kultúra új akvárium indításánál?

Az élővizeket nem csak azért hívják élővíznek, mert vannak benne élőlények, hanem azért is, mert egy élő, egymásra ható rendszert alkot. Rendkívül fontos, hogy halaink egészségét megőrizzük és megfelelő környezetet biztosítsunk számomra a baktériumok tekintetében is.

Greenman akváriumi termékek visszaszorítják az algaképződést, egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?