Akvárium növények, Lamiot, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
blog

Miért okoz gondot az akvárium algásodása?

Víz, fény, tápanyag – ennyi kell az algáknak, hogy ellepjék az akváriumodat. Habár egyes algák hasznosak az akvárium ökoszisztémája szempontjából, mások veszélyeztethetik halaidat.

Ugyan az algásodás természetes és a víz, fény és ammónia együttes hatására jön létre, a túl hosszan égve hagyott lámpa, az elmaradt vízcsere, a nem vagy nem jól tisztított szűrő mind felboríthatja az egyensúlyt. Amikor az algák elpusztulnak, baktériumok bontják le őket, ami pedig elszívhatja az oxigént halaid előtt, drasztikus esetben pedig el is pusztulhatnak. A sűrű alga gyakorlatilag feléli a vízben lévő oxigént, a halak pedig lényegében megfulladnak a vízben.

Mitől jelenik meg alga az akváriumban?

Az alga azt szereti, mint minden növény: vizet, fényt és tápanyagokat. Nevezetesen a rengeteg fényt és az ammóniát kedveli, melyekből egy átlagos akváriumban elég akad ahhoz, hogy megjelenjen. Lényegében nem az algát szükséges “ölnünk”, hanem azokat azokat a körülményeket érdemes egyensúlyban tartanunk, melyek visszaszorítják az algák elszaporodását. Szóval épp ezért:

Ne hagyd túl sokáig égve az akvárium lámpáit és ne hagyd rendszeresen huzamosabb ideig közvetlen napfényben azt!

Ne rakd a tartályt olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri a nap jó részében. A napfény elősegíti az algák növekedését. Mesterséges fény használatakor ügyelj arra, hogy ne legyen bekapcsolva 8-10 óránál tovább egy nap. (Remek egyébként erre egy időzítős kapcsoló!)

Ne etesd túl a halaid – így elkerülheted, hogy túl sok szerves anyag halmozódjon fel a vízben, ami szintén algásodáshoz vezet.

A tulajdonosok többsége hajlamos túletetni a halait, ami növeli a víz foszfátszintjét. Kisebb adagokban etess és mindig azonnal távolíts el minden el nem fogyasztott eledelt!

Cseréld a vizet rendszeresen!

Az alga probléma elleni küzdelem egyik kihagyhatatlan lépése a rendszeres vízcsere. Érdemes hetente cserélned az akvárium vizének 10-15 százalékát. Ez segít a felhalmozódó nitrát elkerülésében, mely szintén a túl sok szervesanyagból kerül egészségtelen mértékben a vízbe.

Az első lépés mindig annak a vizsgálata, mi okozza az algák elszaporodását!

A Greenman FreshAqua az akvárium vizének természetes öntisztuló folyamatát támogatja. Koncentráltan tartalmaz jótékony hatású, élő mikroorganizmusokat, melyek a vízbe kerülő szerves anyagokat feldolgozva javítják annak minőségét. A jó minőségű vízben, melyben megfelelő a biológiai egyensúlyi állapot pedig drasztikusan lecsökken az alga elszaporodásának esélye!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?