Akvárium növények és gondozásuk, Plantae - Polypodiaceae - Microsorum pteropus Date: 2006-02-02 Source : Taken by User:Pinpin
blog

Akvárium tisztítása – Mire figyeljünk?

Az akvárium megfelelő és rendszeres tisztításával biztosíthatod egyedül az egészséges életközösséget. Ez nem feltétlenül időigényes feladat, ha betartod az aranyszabályt: minél rendszeresebben csinálod és minél jobb életkörülményeket teremtesz az akváriumban, annál kevesebb dolgod lesz egy-egy takarításnál.

Az akvárium tisztításának gyakorisága függ attól, mennyi növény és hal él a vízben és mekkora akváriumról beszélünk. Nagyobbak esetében 2 hét is lehet, kisebbek esetében pedig hetente érdemes egy gyors tisztítást beiktatni.

  1. Akvárium üveg tisztítása

    Előfordulhat, hogy minden igyekezeted ellenére az akvárium fala algásodni kezdett. Ezt takarításnál minél előbb érdemes eltávolítanod. Ehhez szükséged lesz egy algakaparóra, de választhatsz akvárium takarító szivacsot is. Fontos: sose használj olyan szivacsot, amit a lakás egyéb területeire is használsz! A rajta található vegyszermaradványok végzetesek lehetnek a halakra nézve.Akvárium növények és gondozásuk I, Daniel J. Layton, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

  2. Akvárium talaj tisztítása

    Mossuk át régi tartályvízzel az aljzatot képző kavicsokat, hogy leöblítsük a felesleges törmeléket. Kerüljük a csapvíz használatát, hogy ne pusztítsuk el az aljzatban élő összes hasznos baktériumokat. Ha a kavics különösen piszkos, használhatunk algakaparót, mellyel alaposan le tudjuk sikálni a kavicsot.

  3. A szűrő

    Ami fontos: a biológiai szűrőt ne tiszta vízzel tisztítsd, legjobb az akvárium vize. Itt is érvényes az a szabály, hogy meg kell óvnunk azokat a hasznos baktériumokat, melyek a vízben egészséges életkörülményeket teremtenek az élőlényeknek. Ezeket nem szabad elpusztítanunk, különben ez kihat a vízminőségre is. Egyszerűen öblítsd át a szűrőt az akvárium vizével. (A mechanikai szűrőt átmoshatod csapvízzel.)

  4. Díszek

    A dekorációként szolgáló sziklák, mű növények és egyéb tárgyak repedéseiben nagyobb kihívás a szennyeződések eltávolítása – de még ebben az esetben se használj semmiféle vegyszert! Meleg vízben, algakaparóval, kefével sikerrel járhatsz.

  5. Élő növények

    Ilyenkor érdemes megszabadítani az akvárium növényeit is elhalt részeiktől, vagy megejteni a visszametszést. Előbbiek eltávolítása szintén a vízszennyezés elkerülése végett fontos.

  6. Vízcsere

    Ez nem teljes cserét jelent! Általában 20%-ot érdemes. Ez elsősorban a bomlási folyamatok miatt fontos, mely egy természetes folyamat ugyan, de nagy mennyiségben olyan nitrogénvegyületek kerülnek a vízbe, melyek károsak lehetnek az élővilágra. Meg kell szabadulnod majd növényi törmeléktől, eledel maradékoktól, halürüléktől – minden olyan szerves anyagtól, ami szennyezi a vizet. Ezeket hívjuk összefoglaló névvel mulmnak. Szükséged lesz egy leszívóra, mellyel az apró kavicsok közül is kiszívhatod a szennyeződést. Az állott víz a legjobb és legyen hasonló hőmérsékletű, mint az akvárium vize.
    A Greenman akváriumkezelő termékcsalád tagjai a folyékony GREENMAN FRESHAQUA koncentrátum valamint a természetes kőzet és Greenman mikroorganizmusok keverékéből álló GREENMAN AQUASTONE. Együttes alkalmazásuk a leghatékonyabb az akvárium és a benne élő életközösségek ápolásáért.

    A Greenman AquaStone élő, jótékony hatású, Greenman mikroorganizmusokat tartalmaz természetes kőzet hordozón, különleges eljárással megtelepítve. Az üledékes eredetű, természetes, porózus kőzet kiváló élőhelyet biztosít a készítmény mikróbáinak, így kifejezetten az akvárium alján lévő szerves üledéket tudják megcélozni és az abban lévő, zavarosodást okozó, feldúsult szerves anyagokat lebontani.

    A Greenman FreshAqua koncentráltan tartalmaz, jótékony hatású, élő, Greenman mikroorganizmusokat, amelyek a vízbe kerülő szerves anyagokat, szennyeződéseket feldolgozva javítják a víz minőségét és visszaszorítják az algaképződést. Egészséges környezetet hoznak létre és fenntartják a biológiai egyensúlyi állapotot.

 

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?