Sardaka, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
blog

Mikulásvirág gondozása 15+2 lépésben – Hogy túlélje a karácsonyt!

A Mexikóban őshonos mikulásvirágok (más néven poinsettia) az Euphorbia családba tartoznak, és színes felleveleik miatt népszerű ünnepi növénynek számítanak. Van olyan fajuk is, amelyet vágott virágként használnak. Leggyakrabban a téli ünnepek idején használják díszítésre, de egész évben vonzó zöld növényként is.

A mikulásvirágok a rövidebb téli napokra reagálva változtatják a színüket. A mikulásvirágok tulajdonképpen a szirmoknak látszó fellevelekből és a középen lévő apró sárga virágokból, az úgynevezett ciattiákból állnak. A színes fellevelek vonzzák a rovarokat a virágokhoz, és a beporzás után lehullanak.

A mikulásvirágok ragacsos fehér nedve bőrkiütést okozhat, ezért kesztyű ajánlott, ha ezekkel a növényekkel dolgozunk. Megenni nem szabad, kerüljük a szemmel és a szájjal való érintkezést, különösen gyerekek és háziállatok esetében. Használat után jól mossuk meg a szerszámokat, mivel a nedvtől a szerszámok ragadósak lehetnek.

A mikulásvirágok sokféle színben kaphatók

Az ünnepek táján szinte bármilyen dekorációhoz illeszkedő mikulásvirágokat találhat. A krémfehértől a rózsaszínűn át a hagyományos élénkpirosig terjednek. Egyes fajtáknak piros és fehér, rózsaszín és fehér, vagy zöld és fehér, sőt élénk narancssárga mintázatú fellevelük van.

A virágformák is változnak, némelyik a rózsához hasonlóan néz ki. A kertészeti áruházakban szokatlan színű, például kék vagy lila színű mikulásvirágokat is találni. Ezek krémszínű fajták, amelyeket festékszóróval festenek. Néha csillámporral szórják meg őket.

A mikulásvirág gondozása: 15 aranyszabály + 2 tipp

A mikulásvirágok megvásárlása – Ezekre figyelj!

1. Sok szupermarket más virágokkal együtt árusítja a mikulásvirágokat, és az üzlet bejárati ajtaja mellett helyezi el őket abban a reményben, hogy a vásárlók befelé vagy kifelé menet elcsábulnak. Soha ne vásárolj olyan Mikulásvirágot, amely 30 másodpercenként nyíló automata ajtó mellett van, mert a növényt megrongálhatja a huzat és a szeles környezet. A huzat és a 12 °C alatti hőmérséklet károsítja a növényt és bár ez elsőre nem látható, mégis ez az oka annak, ha a hazahozatal után nem sokkal lehullajtja leveleit.

2. Az egészséges mikulásvirágnak épek a fellevelei. Ha a színes fellevelek – a tényleges virágok – közötti kis sárga bimbók még feszesnek tűnnek, akkor tudhatjuk, hogy a poinsettia növény minősége jó.

3. Ha lehetséges, vásárlás előtt ellenőrizzük a talajt, mivel nem szabad sem túl nedvesnek, sem teljesen száraznak lennie, ha mégis valamelyik a kettő közül, akkor valószínűleg nem kapta meg a megfelelő gondoskodást, és így nem biztos, hogy kitart a gondozásodban.

4. Végül, ha kiválasztottad és megvetted a mikulásvirágodat, mindenképpen csomagold be papírba a hazaútra, hogy megvédd a huzattól és a 12 Celsius-fok alatti hőmérséklettől. A poinsettia érzékeny növény, ezért ennek az extra óvintézkedésnek a megtétele megvédi a kezdetben láthatatlan, de néhány nap múlva korai levélhulláshoz vezető károsodásoktól.

Sardaka, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia CommonsHogyan gondozzuk a mikulásvirágot beltérben?

5. A mikulásvirágoknak melegre és fényre van szükségük. A radiátor közelében is tartható, de a huzattól távol kell tartani (ez azt jelenti, hogy NEM lehet kandalló, nyitott ajtó, nyitott ablak vagy szellős folyosó közelében). Ha túlságosan huzatos a hely, ez a növény elkezdheti elveszíteni a leveleit. Próbáljuk meg a mikulásvirágokat védett helyre helyezni.

6. A 15 és 22 fok közötti hőmérséklet az ideális, épp ezért a mikulásvirágok jól illenek a hálószobákba és a nappalikba. A növény növekedéséhez és virágzásához fontos az elegendő fény (a mikulásvirágok inkább a világos helyet kedvelik, mint a teljes árnyékot). Az általános tanács az, hogy a növényeket a közvetlen napfénytől távol kell tartani, hogy megóvjuk a leveleiket a megégéstől, de a téli hónapokban ez nem jelenthet problémát, így nyugodtan helyezzük a poinsettia növényt egy déli fekvésű ablak mellé.

 

A mikulásvirág öntözése

7. A mikulásvirágok a lágy vizet kedvelik, a kemény vizet nem szeretik. Az esővíz természetes módon lágy, és kevés benne az ásványi anyag, például a mész, ezért tökéletes a növények számára – gyűjtsd össze kint, hogy megöntözd a mikulásvirágokat. A kemény ivóvízzel rendelkező régiókban a csapvíz ásványianyag-tartalmát csökkenthetjük a vízforralással vagy egy napig tartó állni hagyással. A csapvizet desztillált vízzel is keverhetjük, vagy használhatunk vízszűrőt. Ajánlott még a Greenman Floralia használata öntözéshez 1:10-hez higításban, mivel rendszeres használatával a Greenman Floralia segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal virágok élettel teliek lesznek a vegetatív időszakban is.

8. A mikulásvirágok nem szeretik a sok vizet. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a növény gyökérzete ne száradjon ki, és ne legyen átnedvesítve. A túlöntözés gyorsan vizesedéshez vezethet, ami viszont gyökérrothadást okoz, és egy elhalt szobanövényt hagy maga után.

9. Mindig ellenőrizzük a leveleit. Ha sárgulnak vagy lehullanak, valószínűleg nem öntözöd megfelelően. Hasonlóan az orchideákhoz, sok virágrajongó jót akar, de gyakran túlöntözi a mikulásvirágokat, pedig valójában csak egy kicsire van szükségük.

10. Akkor kell öntöznöd a mikulásvirágodat, amikor a talaj érezhetően kiszárad. Ez lehet minden nap, ha a növény a radiátor közelében, egy száraz szobában van. Hogyan ellenőrizzük? Szúrjuk bele az ujjunkat és nézzük meg, hogy két centiméter mélységben egyenletesen száraz-e, vagy óvatosan emeljük fel a növényt; ha könnyűnek érezzük, ideje öntözni. A mini mikulásvirágokat minden nap ellenőrizni kell. Ezeket a növényeket alulról történő áztatással is öntözhetjük, ami a normál öntözésnél jobban telíti a talajt (heti egy áztatás általában elegendő).

 

Áztatás

11. A mikulásvirágok szobahőmérsékletű vizet kedvelnek, és a kisebb cserepeket gyakrabban kell öntözni, mint a nagyokat, mert gyorsabban kiszáradnak. Egy szabványos, 13 cm átmérőjű cseréphez körülbelül 100 milliliter vizet kell adni – körülbelül annyit, amennyi egy pezsgőspohárba belefér. Ez megakadályozza, hogy a talaj nagy pórusai eltömődjenek és vizesedjenek. A 6 cm-es cserépben lévő mini poinsettáknak csak fél feles pohár vízre van szükségük. Távolítsuk el az edényben lévő felesleges vizet 10 perc elteltével.

12. Ha kétségeink vannak, jobb, ha a mikulásvirágokat egy kicsit szárazabban (és nem túl nedvesen) tartjuk, és inkább keveset és gyakran öntözzük őket, mint ritkán, de nagy mennyiségben.

13. Ne feledd, hogy a mikulásvirágok szeretik a párás körülményeket, ezért tartsuk őket párásan, ha olyan helyiségben van, ahol a központi fűtés teljes fokozaton van. Párás környezetet hozhatunk létre klasszikus párologtatóval vagy hetente szórófejes permetezés keretében öntözhetjük.

Extra gondoskodás

14. A mikulásvirágoknak 5,8 és 6,2 közötti optimális ph-tartományban lévő talajra van szükségük, három rész földet és egy rész sódert használva, hogy a gyökerekhez sok oxigén jusson. A legtöbb mikulásvirágot nem kell átültetni a tél folyamán, így megtarthatod abban a cserépben, amelyben vásároltad.

15. Az újonnan vásárolt mikulásvirágokat általában nem kell trágyázni a virágzás ideje alatt, mivel előre megtermékenyített földben árulják őket. Trágyázásra azonban szükség lehet, például ha a poinsettát átültetik vagy hosszabb ideig tartják ugyanabban a földben. A mikulásvirágok különösen tartósak, ha Greenman Floraliával öntözzük het1xalkalommal: 1:501:150 arányban.

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot karácsony után?

16. Ahhoz, hogy a következő évig megmaradjon, áprilisban körülbelül 10 cm-re kell megmetszeni a mikulásvirágot, és körülbelül 13 °C-os hőmérsékleten kell tartani. Májusban ültessük át, és a nyár folyamán hűvös és világos helyen neveljük, ideális esetben 15-18°C-os hőmérsékleten.

17. Hogyan legyenek újra pirosak a levelek? Amikor eljön a november, eljön az ideje, hogy elkezdjük a növényt „megedzeni”. 12 óra nappali fényre lesz szüksége, amelyet 12 óra teljes sötétség követ, hogy ráébredjen a tél rövidebb napjaira, ami a piros virágok virágzására ösztönzi.

 

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?