blog

Hal kerti tóba: Legyen-e a kerti tóban hal?

Milyen tényezők befolyásolják, hogy tarthatunk-e halat is a kerti tavunkban? Nem is annyira bonyolult, főleg, ha a szívósabb fajtájúra esik a választásunk vásárlásnál.

Legkedveltebb fajta az aranyhal vagy még a japán díszponty. Ezen kívül guppikat, fogaspontyot, mexikói halakat is nevelhetünk, őket akkor telepítsük a tóba, amikor még nem süllyed 16-18 Celsius fok alá a hőmérséklet!

Halak vásárlása kerti tóba

  • Vásárláskor számítsunk rá, hogy kell nekik egy kis idő, mire megszokják az új terepet. Ehhez remek trükk: a zacskót, amiben halacskánkat elhoztuk a boltból mártsuk bele a tó vizébe, hogy átvegye a tó hőmérsékletét – ezután már ereszthetjük is őket. Aranyhal esetén érdemes plusz üledéket tenni a tó aljára (pl. Gyöngykavicsot), mert szeretnek turkálni. Érdemes még nádat, gyékényt telepíteni, attól érzik magukat igazán jól.

Etetés

  • Az aranyhalak etetése egyszerű, teljesen jól elvannak azzal az étellel, amit a díszhalaknak adunk – mindig csak annyit adjunk enni, amennyit el is fogyasztanak – mint minden szerves anyag, ez is tönkreteheti a víz minőségét, ha hagyjuk elbomlani. Ha lehet, mindig ugyanazon a helyen és időben etessünk!
  • Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok hal a tóban. Köbméterenként 2-3 méretű kisebb kb. 5 cm méretű hal az ideális. Nagyobb méretű halak esetén ez a szám 1-2-re korlátozódik. Ha ez érvényesül, akkor az etetésüket akár el is lehet hagyni, ezzel csökkentve a felesleges szervesanyag bevitelt.

Kerti tavi halak teleltetése

  • Teleltetés többféle módon lehetséges: az ellenállóbb fajták kint maradnak a tóban, viszont érdemes lefedni deszkalapokkal, nádpallóval. Némi üveglap segítségével legyen néhány hely a fedésen, ahol fény áradhat be. Télen életműködésük annyira lecsökken, hogy nincs szükség az etetésükre, ahogyan a pontyoknak sem. Jól működő kerti tó esetén egyébként sincs szükségük etetésre, az egészséges tóban kialakult biológiai egyensúly által jutnak táplálékhoz.
  • Március elején fokozatosan távolítsuk el a fedést és csak akkor hagyjuk el végleg, ha már tartósan 10 fok felett van a hőmérséklet.

Mindig érdeklődjünk vásárláskor a választott hal igényeiről!

https://www.youtube.com/watch?v=UXih1zT6Eo0

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?