Egyéb kategória

Greenman Pond – Biológiai tóápolás

Vízinövények és halak immunrendszerének erősítése, egészséges életközösség és ökoszisztéma helyreállása a tavakban.

Referencia fürdő- és halastó (100 m3)

15 probiotikus mikroorganizmus és zeolit

„Riasztás” időpontja: 2016. június 16., csütörtök, 15:40

Délután kétségbeesetten hívta fel a cégünket egy tótulajdonos, hogy bezöldült a tóvíz, illetve algaburjánzást is tapasztal. Mivel a 100 m3-es tóban halak is vannak, gyors beavatkozást igényelt a tó, ezért még aznap este lementünk a tóhoz átbeszélni a probléma kialakuláshoz vezető lehetséges okokat és megtalálni a mihamarabbi megoldást.


„Diagnózis” felállítása

Beszélgetésünk során kiderült, hogy a tulajdonos 2 hétig nem tartózkodott otthon és a jelentős halállomány túletetésre került az ideiglenesen megbízott tófelelős által. Ráadásul a tótulajdonos unokája is szívén viseli a halak táplálását, így egy egész zsák tápot öntött a tóba. A túletetéssel pedig éppen egy időben zajlott a tó fölé is benyúló császárfa virágzása, melynek során jelentős mennyiségű pollen került a tóba. Tehát a szerves anyag mennyisége megemelkedett, ami a tó alján felgyülemlett iszappal együtt rothadási folyamatokat indított el és káros gázok (kén-hidrogén, metán, ammónia, …) keletkeztek. A megnövekedett tápanyag mennyiséget pedig a tóban lévő jelentős mennyiségű növény sem tudta már felvenni, így „Terülj, terülj asztalkám!” szituáció lépett fel az algák számára.


„Recept” felírása (Greenman ajánlás)

A 100 m3-es fürdő- és halastóra 10 liter Greenman Pond egyenletes kijuttatását javasoltuk a tófelszínre. Ezt a mennyiséget 2 részletben (5-5 liter) ajánlottuk egy hetes különbséggel, mivel nem szerencsés, ha túl nagy ütemben indul be a tóban lévő szerves anyagok, gázok lebontása, a jótékony mikroorganizmusaink által. A fokozatosság elvét betartva még jobban kímélhetjük a tó élővilágát a kezelés során. Természetesen a kezelés ideje alatt lehet fürödni a tóban, illetve a házi kedvenc kutyus is nyugodtan kortyolgathat a tóból.


Kezelés megkezdésének időpontja: 2016. június 16., csütörtök, 19:20

Az első kezelést még aznap este elvégeztük, a gyakorlatban bemutatván a kijuttatás javasolt módszerét a tulajdonosnak.

Fontos tisztázandó kérdések a kezelés megkezdése előtt:

  • Még a kezelés megkezdése előtt kikapcsoltattuk az UV-szűrőt, hiszen az UV-fény – finoman szólva – „nem barátja” a mikroorganizmusainknak és erőteljesen csökkenti a hatást. A kezeléseket ezért sem javasoljuk napsütéses időben, hanem inkább az esti órákban.
  • A tó vízének utánpótlása kútvízből történik, melynek vizéből szintén vettünk mintát és nem volt kimutatható például nitrát tartalom. Itt jegyezzük meg, hogy a mikroorganizmusaink másik nagy „nem barátja” a klór. Ezért ha egy tó vízének az utánpótlására a tulajdonos vezetékes vizet használna, akkor 24 órát kell „pihentetni” a vizet, hogy a klór elillanjon, mielőtt még a tóvízbe kerülne.

Az említett óvintézkedések után kimerítettünk a 10 literes öntözőkannával tóvizet, hozzáadagoltunk 0,5 liter Greenman Pondot, óvatosan megkevertük egy bottal, majd pedig megkezdtük a kezelést. Az összesen 10 kannányi keveréket könnyű volt egyenletesen kijuttatni a tó felszínére. Körbe sétáltuk a tavat, öntöztük a tavat, ameddig beértünk. Koncentrálván a vízinövények környezetére, hiszen a megerősödő növények több tápanyagot tudnak kivenni a tóból. Az ökológiai egyensúlyt pedig döntő mértékben a növények és az algák közötti, a tápanyagokért folytatott állandó „harc” befolyásolja. Mivel a tó közepét nem értük el, ezért egy kisebb vödörbe adagoltuk a keveréket, így már könnyű volt bejuttatni a partról a tó közepére egy nagy lendülettel.


Búcsúzóul a kapuban még néhány hasznos tippet adtunk a tulajdonosnak:

  1. A tóvíz összetételének időszakos gyorstesztje tesztcsíkkal.
  2. A túl magas, illetve erősen hullámzó pH-érték is lehet a jele, hogy gond van a tóval. Esővíz hozzáadásával csökkenthetjük a víz pH-értékét.
  3. A szűrő filterének időközönkénti tisztítása után a filter beáztatása éjszakára Greenman Pond oldatba 1:100 arányban klórmentes vízzel keverve.
  4. A kerti növények, virágok, pázsit rendszeres öntözése tóvízzel. Ezáltal a tó szempontjából felesleges tápanyagokat veszünk ki a tóból, csökkentve az algaképződés esélyét.
  5. Halak túletetésének elkerülése.
  6. A tóban lévő tavirózsák árnyékolásként is szolgálnak, ami csökkenti az algaképződés esélyét. Előfordulhat, hogy a – főleg fiatalabb – koi pontyok gyérítik a tavirózsák számát. Ebben az esetben javasoljuk koi-biztos „úszó növényszigetek” vásárlását vagy saját kezűleg készítését. A „szigeten” lévő növények is tápanyagokat vonnak ki a vízből, illetve a kipusztított tavirózsák helyébe léphetnek árnyékolás céljából.

Figyelemmel kísérjük a fürdő- és halastó állapotának javulását és hamarosan jelentkezünk!

Vélemény, hozzászólás?