Egyéb kategória

A Föld napja

Az otthonunk, a Föld helyzete környezettudatos szemszögből, lássuk hát mivé tesszük:

A globális felmelegedést tagadók számára is elgondolkodtató kell, hogy legyen néhány olyan sokkoló hír és képsorozat, amik az utóbbi hónapokban jöttek velünk szembe.

Például a Kiribati köztársaság helyzete, amely 33 korallszigetből áll Ausztrália és Hawaii között, melyből 21 lakott, összesen mintegy 101.000 lakos által. Ezeknek az embereknek, ennek a népnek az otthona, szülőföldje belátható időn belül víz alá kerül. Ennek oka az emberi tevékenység által előidézett globális klímaváltozás miatti tengerszint emelkedés. A szigetcsoport kormánya mindezt nem várja tétlenül, ehelyett területeket vásárol a környező szigeteken és elkezdte átképezni és áttelepíteni a lakosságát. Valószínűleg ezek az emberek tehetnek legkevésbé erről a helyzetről, mégis ők viselik elsők között a következményeit.

Nemzeti katasztrófa: évek óta így beszélnek Mongóliában az időjárási anomáliák miatt kialakuló állatpusztulásokról. Az utóbbi szűk évtized alatt több ezer állattartó veszítette el a megélhetését, miután több millió(!) haszonállat fagyott meg a nyári szárazságot követő kíméletlen telekben.

Egy világ szörnyülködött egy fotósorozaton ami egy épp éhen halni készülő csont és bőr jegesmedve utolsó óráit örökítette meg. Egyesek a fotóst szidták, hogy miért nem etette meg, mások saját Isteneiket vonták kérdőre, de talán egyre többen eljutottak ahhoz a következtetéshez is, hogy áttételesen és közvetlenül is, de mi magunk is tehetünk mindezekről. Mi élünk úgy a nagy civilizációban, mi végzünk olyan tevékenységeket vagy veszünk részt benne, vagy használjuk, ami mind mind oda vezet, hogy kihasználjuk a természetet, szennyezzük a környezetünket és végeredményben előidéztük a Globális klímaváltozást.

Úszó szemétszigetek az óceánokban. Akkora is van, mint fél Európa. És csak nőnek. Az óceáni áramlatok összesodorják a hulladékot, és ki szenved tőle? Az ott élő ártatlan élőlények.

 

Sajnos megfigyelhető, hogy nem azok szembesülnek ezekkel a következményekkel akiknek leginkább a számlájára írható, hanem ahogy a fenti kiragadott példákból is látható, azok akinek a legkevesebb közük van hozzá.

Mi innen Magyarországról sem a jegesmedve, sem a mongol vagy kiribati emberek problémáját közvetlenül nem tudjuk megoldani, de a saját környezetünkben, a saját életünkben, életmódunkban kereshetjük azokat a megoldásokat, amikkel a legkevésbé járulunk hozzá a környezetünk terheléséhez, az ésszerűtlen túl-használathoz és mivel minden mindennel összefügg, a globális klímaváltozáshoz.

Mi a Greenman Kft-ben ezt az utat járjuk és ezt az utat mutatjuk. Fájó látni a természet szennyezését, környezetünk pusztulását és sok esetben a közönyt.

Vegyszermentes termékeinkkel törekszünk a „legkevésbé ártás” lehetőségét kínálni a környezettudatosan gondolkodók számára, de nyilván nekünk is van még mit tanulni és van még hová fejlődni. És nincs is más választásunk, ha azt szeretnénk, hogy bolygónk valamelyest is megőrizze a mostani képét, fajgazdagságát és végső soron az emberi faj fennmaradását.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?