Házi szennyvíztisztítás
Egyéb kategória

A Víz világnapja

Március 22. a Víz világnapja!

Hazánkban viszonylag kevés helyen okoz mindennapi problémát a tiszta ivóvíz elérése, de a világ számos pontján ez ma már óriási gond. Fel sem

Jelenleg 2 milliárd ember iszik koszos szennyezett vizet
Tovább a teljes cikkhez

fogjuk, hogy milyen szerencsés helyzetben vagyunk azokhoz képest, akik ivóvízként olyan vízhez jutnak, amibe mi a kezünket sem mosnánk meg.
Mivel vízben gazdag ország vagyunk, ezért annak értékelése sajnos ennek megfelelően nem reális globális értelemben. A világon egyre kevesebb ország van, ahol ivóvíz minőségű vizet használnának akár ipari célokra is, vagy WC öblítésre, csupán azért, mert vízforrásaink jelentős része közvetlenül is fogyasztható.
Egyre több helyen limitált egyáltalán a víz és fogyasztásra is legfeljebb tisztítás után alkalmas. A modern ember nem híres az előrelátásáról, a mának él és el is használ mindent az utódgenerációk elől. Pedig lassan ideje lenne kicsit felelősebben gondolkodni gyermekeink jövőjéről és akár példát is mutatni a környezetünknek a magatartásunkkal. Erre már számos előrelátó példa van- akár az esővíz gyűjtése és ésszerű felhasználása nem csak öntözésre, de úgynevezett szürke vízként a háztartásba bevezetve pl. WC öblítésre.

Vizeink helyzete a tavainkban, kerti tavainkban is mutatja az emberi beavatkozás többnyire hátrányos hatásait:körforgásáról és az emberi tevékenység hatásairól ebben a folyamatban. A háborítatlan természetben a víz körforgása többnyire zavartalan és mindenhol táplálja az élővilág legváltozatosabb formáit.
Legalább ma, a víz világnapján gondolkodjunk el ezen és próbáljunk meg minél kevesebb vizet használni, pláne feleslegesen, és nem csak azért mert drága, hanem azért mert óriási kincs!

Legtöbbször az emberi tevékenység következtében kialakulnak olyan zugok az ökoszisztémában, ahol a víz nem tudja betölteni a bolygó élővilágát megtermékenyítő funkcióját, hanem szinte egy méreghalmaz lesz. Kerti tavakban, horgásztavakban nyaranta megélhetjük a legmelegebb hónapokban, hogy a víz „felfordul”. A víz bezöldülését követően az algák rendellenesen felszaporodnak és még mielőtt felépülne fogyasztásukra a tápláléklánc, el is pusztulnak óriási mennyiségű rothadó szerves anyag tömeget maguk után hagyva. A fellépő oxigénhiány, a képződő rengeteg mérgező gáz és toxin alaposan megtizedeli a tavak élővilágát. Mind a növények, mind az állatok tömegesen esnek áldozatul ennek az állapotnak. Bomló maradványaik tovább rontják az életlehetőségeket. A helyzet viszonylagos normalizálódása után is fennmarad az a körülmény, ami a bajokat okozta: a növényi tápanyagok rendellenesen magas szintje.

Miből származik a jelenség?szaporodásnak indulnak az élőlények a tápanyagban túlzottan gazdag vízben. Mivel az algafélék szaporodásban messze felülmúlják a magasabb rendű növényeket, ezért elsődlegesen ismét ők foglalják el az életteret. A magasabb rendű növények maradványai és szaporítóképletei még alig heverik ki a sokkot, az algák már ismét az élre törnek. A túlszaporodott algák a vizet besötétítik, aminek következtében a mélyebben levők éhezni és oxigént fogyasztani kezdenek. Ez megint beindítja az algák, majd a többi lény tömeges pusztulását. Az ördögi körből spontán módon igen nehezen szabadul az adott ökoszisztéma.
A felszíni vizek ilyen súlyos zavarai a talajvizet és vízlelőhelyeinket is érinthetik, így az élővilág károsodása mellett a jövő vízkészleteit is veszélyeztetik.

Természetes úton is előfordulhat, ha a vízi élőhely körül sok fa hullajtja a lombját, ami a vízben bomlik le. Normálisan ez viszonylag ritkán okoz problémát, mert az őszi és téli csapadék többnyire átmossa ezeket a vizeket, megelőzve a tápanyagok felhalmozódását. Ha azonban nincsen átfolyás, akkor állandósulhat a probléma. Ha aszályosak az egyes évjáratok, akkor ez az átmosódás is elmarad, az esetlegesen tartós magas hőmérséklet súlyosbítja a helyzetet. A legtöbb problémát az emberi tevékenység okozza. A túlzott műtrágyahasználat következtében a csapadékvízzel vagy a talajvízzel rengeteg műtrágya kerül a vizekbe. A csatornázatlan nyaralóhelyek vagy extrém esetekben a szennyvíz felszíni vizekbe illegálisan történő kieresztése szintén hatalmas tápanyag mennyiséggel látják el a tavakat. Mindezek következtében tavaink nagy része kisebb nagyobb mértékben érintett.

Mit tehetünk az ördögi kör megakasztásában?
A hagyományos, vegyszeres „algairtás” csupán egy tüneti kezelés, ami időben elvégezve segít elkerülni a legnagyobb katasztrófákat, azonban a tápanyag telítettséget nem orvosolja és egészséges élővilágot sem fog kialakítani.
A probiotechnológia által kínált, élő, természetes mikroorganizmusokat felhasználó eljárás több ponton avatkozik be a tó életébe úgy, hogy mintegy katalizátorként egy nagyon kedvező irányba tereli feleslegben lévő tápanyagok forgalmát.
A legdöntőbb hatás, hogy probiotikumaink a normálisan (különösen a felhalmozódott iszapban) folyamatosan rothadásos folyamatokkal terhelt vizekben a rothadást egy ártalmatlan, sőt, felsőbbrendűek számára igen hasznos fermentációvá alakítja még oxigénhiányos közegben is. Ez önmagában is nagyon nagy segítség, hogy megelőzzük az igazi nagy bajokat. A megváltozott bomlási folyamatok során olyan tápanyagok alakulnak ki, amelyeket a felsőbbrendű növények is jól, ha épp nem jobban hasznosítják, mint az algák. Ez különösen azért érdekes, mert nem mérgező bomlás folytán a növényzetünk is épen marad, készen a tápanyagok felvételére és a szaporodásra.
Ilyen helyzetben még az algák felszaporodása is ritkábban okoz károkat, hiszen nehezebben alakul ki oxigénhiány a speciális fermentáció miatt. Mivel az algán alapuló tápláléklánc (plankton) nem sérül, ezért viszonylag gyorsan felépül és a tápanyagok gyorsan eloszlanak a vízi élővilágban és megcsappannak a vízben.
Igen gyakran azonban még szükség van a tápanyagok kivonására is. Pl. a vízinövények ritkításával vagy a tó átmosásával, de lényeg az, hogy a probiotikus kezeléssel elkerülhetjük a mérgezéses helyzeteket és jó karban tarthatjuk azt az élővilágot, amely képes hatékonyan és az egyensúly felbomlása nélkül felvenni a vízben oldott tápanyagokat.
A folyamat kiválóan tanulmányozható és alkalmazható kerti tavainkban, ahol közvetlen közelből tapasztalhatjuk meg ezeket az érdekes folyamatokat úgy, hogy közben csodálatossá tudjuk varázsolni amúgy gyakran bosszantóan problémás kis tavainkat.

Ebben nyújt óriási segítséget, vegyi anyagoktól mentesen a Greenman Pond készítmény, amely a már említett élő, természetes és jótékony hatású mikróbákat tartalmazza, amelyeket bevethetünk tavi kezelések során a vizünk ökoszisztémájának karbantartására. Mind kis kerti hobbi tavakban, mind nagyobb akár horgász tavakban.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?