Egyéb kategória

A Felelős Állattartás napja

Május 6. a Felelős Állattartás Napja
Felelős Állattartás Napja Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére létrehozott kiemelt nap, melynek célkitűzése, hogy minden év május 6-án felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás fontosságára Magyarországon, és a felelős állattartás hét aranyszabályának betartására, az alapvető szükségleteiken kívül:
  1. Szeretet (szeretetteljes törődés, gondoskodásunk kifejezése nap mint nap)
  2. Táplálás (az igényeknek megfelelő eledel és friss ivóvíz biztosítása)
  3. Ápolás (a kültakaró, a karmok és a fogazat rendszeres karbantartása)
  4. Pihenés (gondoskodás az időjárás viszontagságaitól védett pihenőhelyről)
  5. Egészség (rendszeres védőoltás, parazitamentesítés, állatorvosi ellátás)
  6. Mozgás (rendszeres mozgáslehetőség, séták és játék biztosítása)
  7. Családtervezés (a nem kívánt szaporulat megelőzése ivartalanítás révén)

A felelős állattartás napjának központi üzenete, hogy az állatok jobb életkörülményeinek biztosításához országos szintű szemléletváltásra van szükség, ami nem csak a hobbiállatokra, de a gazdasági célokból tartott állatokra is vonatkozik.

A felelős állattartás napját először 2017-ben ünnepelték. (forrás Wikipédia)

Nagy lépés volt, amikor végre 1998-ban létrejött hazánkban is az Állatvédelmi Törvény, amelynek célja, hogy elősegítse az állatvilág egyedeinek védelmét, fokozza az emberek felelősségtudatát az állatokkal való kíméletes bánásmód érdekében, valamint meghatározza az állatok védelmének alapvető szabályait. Azóta többször is módosították a törvényt és reményeink szerint tovább fog szigorodni az állatkínzásos ügyek elkövetőinek felelősségre vonása is.

Szakemberek szerint Magyarország „kutyás ország”, a kutyatartó háztartások aránya közel 50 százalék – Budapesten a felnőtt lakosság több mint 25 százaléka kutyatartó –, az európai átlag ezzel szemben csak 20-30 százalék. A hazai kutyák száma ma a becslések szerint 2-2,5 millió eb.

macskák mintegy három millióan lehetnek. Elsősorban vidéken élnek, ahol 40% a macskatartó háztartások aránya, de az elmúlt években a nagyobb városokban is megjelent a „macskatartási trend”. Az Orpheus Állatvédő Egyesület adatai szerint az elmúlt években Budapesten meghaladta

a macskák száma a 200 ezret. Az állattartók több mint háromnegyede teljes mértékben családtagnak tekinti kedvencét. Különösen igaz ez a kutyák és macskák gazdijaira (79% és 72%), míg az egyéb kisállatok tulajdonosainak kétharmada van ezen a véleményen.

Mindezek ellenére rengeteg a gazdátlan állat, mind az utcákon, mind gyepmesteri telepeken illetve menhelyeken. Az államilag finanszírozott gyepmesteri telepeken a befogott vagy leadott állatok 14 nap után törvényesen „elaltathatóak” pusztán azért, mert nem kellenek senkinek. A magyarországi menhelyek nagy részén viszont altatás nincs, csupán hónapokig-évekig tartó várakozás, míg jobb esetben jelentkezik örökbefogadó család egy-egy állatra. Az állatvédő szervezetek által többnyire adományokból és adó 1%-ból üzemeltetett menhelyekről többnyire ivartalanítva és oltva kerülhetnek ki állatok örökbefogadó családokhoz, akik sok esetben komoly szűrésen kell, hogy átessenek, hiszen a cél a végleges otthon megtalálása, amihez fontos ismerni a kiválasztott állat igényeit és az örökbefogadó család elvárásait, lehetőségeit.
Sokan úgy gondolják, hogy a gazdára váró és a kóbor állatok reménytelen helyzetének hosszú távú rendezése a leghatékonyabban ivartalanítással valósítható meg. Ezen persze lehet vitatkozni, de amíg ma Magyarországon több ezer állat vár reménytelenül befogadó gazdára valahol, rácsok között, addig még mindig ez tekinthető a „kisebbik rossznak”, más hatékony alternatíva hiányában.
Az állatvédők szlogenje: Ne vásárolj- fogadj örökbe!
Sokan tartanak az örökbefogadástól, főleg felnőtt állatok esetében, az ismeretlen előélet miatt, viszont a menhelyek és az állatvédő szervezetek önkéntesei tökéletesen tudnak abban segíteni, hogy egy adott állat milyen családba illeszthető be leginkább. Sok esetben egy idősebb kutya sokkal hálásabb, nyugodtabb, simulékonyabb, mint egy akárhonnan vásárolt kölyökkutya, akinek a nevelésére sok időt és energiát kell fordítani.
És itt jön a nagy kérdés, hogy aki mégis fajtatiszta kölyköt szeretne, az honnan vásároljon. Mi a különbség a szaporító és a tenyésztő között? A szaporító csupán a pénzszerzési forrást látja az állatokban. Az éppen legdivatosabb fajtákból tart legtöbbször borzasztó körülmények között számtalan egyedet és egészségügyi szűrés, oltás, törzskönyv nélkül ontja az „olcsó kutyát”, ami később a gazdinak mégis drágább lesz, hiszen nem várt betegségek, fertőzések, genetikai problémák miatt akár komoly összegeket is költeni kell a gyanútlanul megvásárolt kölyökre.

Ezzel szemben az igazi tenyésztő tudatosan választja ki a szülő párokat, a szerint, hogy az adott fajta jellegének megfelelő kölykök születhessenek. A szülőket elviszi tenyész-szemlékre, genetikai vizsgálatra és egyéb egészségügyi szűrésekre. Egy tenyésztőtől vásárolt kölyök oltott, egészséges, rendelkezik törzskönyvvel és adásvételi szerződéssel, hiszen egy igazi tenyésztő szívesen nyomon követi a tőle származó kölyök életútját.

Cégünk számos vegyszermentes terméket kínál a felelős állattartók számára. Legújabb termékünk a Greenman PrebioHerbs, amely fermentált gyógynövény kivonatokat tartalmazó kiegészítő takarmány, melynek hatása:
  • Optimalizálja az emésztőrendszer folyamatait
  • Javítja a takarmányhasznosítást, fokozza az étvágyat
  • Lerövidíti a hasmenéses időszakokat
  • Kedvezően hat az állatok közérzetére
A termék megvásárolható webáruházunkban:
Ezen kívül a felelős gazdik számára több féle vegyszermentes, kedvezményes termék csomag összeállítást kínálunk, bőr- és szőrzetápolókból, szagtalanítókból, élőflórás takarmány kiegészítőből, nem csak kutyák és cicák részére, hanem egyéb kisállatok számára is.
Termékkínálatunk megtekinthető az alábbi linken:
Ne használjon vegyszereket és allergizáló anyagokat hobbi állatainál sem, védje, ápolja őket természetes, biológiai, környezetbarát készítményekkel. Mi Greenmanként többek között így vagyunk felelős állattartók!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?