Egyéb kategória

Kerti tavat csinálnál? – Akkor itt van néhány tipp!

A kerti tó izgalmas eleme lehet kertednek, egyrészt minden évszakban más arcát mutatja, másrészt eléggé természetközeli élményt nyújt ha megfelelő körülményeket teremtesz színes élővilágának kialakulásához. Egyre népszerűbb, így rengeteg tipp érhető már el a kialakításukra, mi a legfontosabbakat szedtük össze.

Kerti tó helye

  • Általában a legjobb módszer, ha a tavat viszonylag napos helyre helyezed. de nem feledkezel meg a részleges árnyékról sem, mely előnyös az algaképződés csökkentéséhez (az algák imádják a napot) és a túlzott vízveszteség elkerüléséhez a nyári melegben.
  • Mindenesetre mindenképp térképezd fel a terepet: az a legjobb, ha kerted természetes mélypontjára telepíted a tavat – ahol a nedves időszakokban a földben leginkább összegyűlik a víz. Emellett gondolj a telepíteni kívánt növényekre is – melyek igénylik a sok napfényt és melyek az árnyékosabb területet?

Kerüld a szelesebb helyeket!

A fák levele és minden más természetes törmelék könnyen végzi a tóban kerted egy szelesebb pontján – ami eléggé megnehezíti a karbantartást. (Ezeket ugyanis ajánlott eltávolítani a víz felszínéről, ne hagyd hogy a tóban kezdjék meg a lebomlást, pláne, ha az oda hullott levelek mérgezőek is, melyek így már az élővilágra jelentenek komoly veszélyt.

Gondolj a biztonságra is!

Különösen gyermekes, kisállatos háztartásokban fontos szempont, hogy biztonságos legyen a tó megközelítése. Pláne, ha tervezel a tóba élő állatokat, halakat, békákat, még akár teknősöket is “nevelni” akkor ügyelned kell nyugalmuk fenntartására is.

Alak és méret?

Sokféle formában és méretben kialakítható, nincs egy aranyszabály. De 2 lényeges dolgot szem előtt kell tartani a kiválasztásnál:

  • A tó nagyságának kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy mennyi hely áll rendelkezésre – ideális esetben legalább 2 méter mélynek kellene lennie a legmélyebb pontján.
  • Változó mélységet kell biztosítanod! A természetes állóvíz nem olyan, mint egy úszómedence, vannak sekélyebb és mélyebb pontjai – ehhez alkalmazkodik az élővilág. A legmélyebb szakasz a tó közepén legyen, az oldalain pedig legyenek sekélyebb részek. Ideális esetben legalább az egyik végének sekélyen felfelé kell állnia, hogy egy parthoz hasonló terület jöjjön létre. Ha tavának egyik oldalán nincs sekély lejtése, akkor létre kell hoznia egy „menekülési utat” minden beeső lény számára. Ez magában foglalhatja a sziklák stratégiai elhelyezését, vagy a vízből kivezető rámpa vagy ág elhelyezését.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?