Egyéb kategória

A növény szuper “kerítés”, ha tudod, melyiket használd!

A cserjék hibátlan, természetes térelválasztók a kertben, változatos formájúak és kinézetűek, emellett jó néhány típus annyira szívós, hogy még komplett kerítéseket is helyettesíthet – nem létezik, hogy ne találnál saját igényeidnek megfelelőt! Mi csak párat válogattunk ki a legnépszerűbbekből:

Tuja kerítés

Ez az örökzöld gyorsan növekszik, szívós és meglehetősen sokoldalú. Választhatsz a keskeny változatából, mely akár 9 méter magas is lehet, vagy a törpe, gömbszerűekből, 1-2 méteres magasságukkal. Mindkettő terebélyes, könnyen alakítható lombozattal rendelkezik. Elég hálás növény, nem kell különösebben foglalkoznod vele, akkor is jól érzi magát, viszont nem szereti a szárazságot, a szelet és a savasabb talajt.

Tuja kerítés Wilhelm Zimmerling PAR, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

 

Puszpáng

A puszpángok a leggyakoribb kerti cserjék – ezek azok, melyeket gyakran láthatunk geometrikus vagy más kreatív formákra metszve. Gyakran sövényként funkcionálnak – egyébként meglehetősen hatékonyan. Képesek alkalmazkodni a gyenge minőségű talajhoz is és jól tűrik az enyhe szárazságot.

Hamisciprus

Elég hasonlóak a tujákhoz kinézetre, sokan keverik is velük. A Hamisciprus eredeti élőhelyén akár több mint 20 méteresre is képes megnőni, de nyugalom, a faiskolákban kapható változatok “mindössze” maximum 6 méteresek lesznek. Kevés karbantartás mellett is jól elvannak, nem utolsó sorban szuperül tűrik a hideget is.

Tiszafa

Az egyik legnépszerűbb tűlevelű kinézete miatt, esztétikai értékén pedig még piros termése is elég sokat emel. Lombozata elég sűrű, épp ezért kedvelt madarak és rovarok körében, hiszen menedéket találnak bennük. Metszeni lehet, ha formára szeretnéd vágni, de általában nem vesződnek vele, anélkül is remek látványt nyújt – és nagyon gyorsan növekszik. Fontos! Mind a tűlevél, mind pedig a termés mérgező, így kisgyerekes családok, háziállatok mellé kevésbé ajánlott!

Rozsdás havasszépe

Ha a zöld szín dominanciája mellett preferálnál egy kis színpompát, akkor a havasszépe lehet a kézenfekvő megoldás. A cserjék spirálszerűen elrendezett, lapát alakú levelekkel és harang alakú virágokkal rendelkeznek, melyekbe gyakran rózsaszínű árnyalat is vegyül. Különlegesség, hogy a virágzás ellenére nem bánja, ha árnyékban kell élnie.

Hogyan ápoljuk a növénykerítést?

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus, bio termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a növénykerítésünk kellően erős és dús maradjon, ajánljuk a Greenman Agro kezelést!

 

Neked milyen természetes térelválasztód van a kertedben?

Vélemény, hozzászólás?