Egyéb kategória

Háromszorosára nőnek a kártevők által okozott károk minden évtizedben

Szúnyogok, patkányok, termeszek utaznak többek között, olykor több ezer kilométereket az ember által használt kereskedelmi útvonalaknak köszönhetően, telepednek meg új területeken – a betegségek terjesztése mellett mintegy 944 milliárd fontnyi kárt okozva. A megoldás viszont egyelőre várat magára.

A The Guardian részletezett egy kutatást, mely kimutatta, hogy az “idegen fajok inváziójának” nevezett probléma költségei évtizedenként megháromszorozódtak. A szúnyogok, patkányok, termeszek, de még a parlagfű is azok közé a fajok közé tartoznak, melyek a kereskedelmi útvonalakon jutottak el addig számukra ismeretlen területekre, betegségeket, terméspusztítást hagyva maguk után. A kutatók 1970 óta 944 milliárd fontra becsülték a kár költségeit, hozzátéve, hogy rengeteg kár nem kerül bejelentésre, így ez a szám jóval magasabbra is rúghat – és akkor ez még “csak” a mezőgazdasági kár, nem beszélve az emberi egészségre gyakorolt hatásáról.

A kutatók a rendelkezésre álló adatok alapján javulást nem tapasztalnak. Úgy gondolják, egyelőre azért tűnik reménytelennek a komolyabb fellépés, mert a közvélemény, de elsősorban a politika nem látja ennek hosszútávú súlyos hatásait. Annak ellenére sem, hogy számos példa adhatna okot az aggodalomra, mint például a tigrisszúnyog által terjesztett Zika vírus.

Vélemény, hozzászólás?