Egyéb kategória

Hogyan lesz kerted ásás nélkül?

Az ásás nélküli kert és veteményes egyre nagyobb rajongótábort tudhat magáénak. Főleg azokon a területeken ajánlott, ahol rossz minőségű, gyomosodásra hajlamos talajjal van dolgod. Egyszerű, praktikus módszer és ha jól csinálod nem kevésbé hatékony!

Földtől, rendelkezésre álló alapanyagtól és még sok más tényezőtől függően sokféleképpen lehet ezt csinálni, mi az alapvető tippeket osztjuk meg:

  • A legfontosabb, hogy mivel elhagyod az ásást, biztosítanod kell a megfelelő tápanyagban gazdag földet, amibe aztán a növény kerül. Tápoldat, komposzt, trágya, bármi jöhet, ami ezt biztosítja! Az ágyás magassága saját kényelmedtől és az elvetni kívánt növény kifejlett állapotától függ.
  • A kialakítás előtt válaszd ki a kert legideálisabb pontját, napi több óra napfénnyel, ahol növényeid biztonságban növekedhetnek, óvva a komolyabb széltől és egyéb potenciális veszélyforrásoktól.
  • Ha szükséges, egyenesítsd ki a talajt, amihez remek alapanyag a kertben található bármilyen természetes hulladék mint pl. gallyak, fakéreg stb. Ez idővel lebomlik, szintén tápanyagot biztosítva az ágyásnak. Emellett vágd le a füvet a kijelölt területen, de nyugodtan hagyd ott ahol van, egyengesd el, ez is remek tápanyagforrás lesz a földednek.
  • Az ágyást a védelem érdekében érdemes körülhetárolnod deszkával, téglával, bármivel, ami rendelkezésre áll – magasságuk, ahogy már írtuk, kényelmedtől és növényeidtől függ.
  • A gyomok ellen is van megoldás: sokan a mélymulcsos kertészeti technika mellett pl. átnedvesített kartonlapot is fektetnek az ágyás aljára, ami megakadályozza, hogy a nem kívánt növények áttörjenek a talajból az ágyásodba. Ezt helyettesítheted lebomló újságpapírral.

Vélemény, hozzászólás?