Egyéb kategória

A sünök jó fejek, védd meg őket a kertedben!

A sündisznók gyakran látogatják kertjeinket, ráadásul segítenek is, hiszen pusztítják a meztelen csigákat és egyéb kártevőket. A kertrendezés során viszont akaratlanul is sokféle veszélyt  teremthetünk nekik, figyeljünk ezekre!

Imádják, ha egy nagy halom levél vagy épp ág között búvóhelyet alakíthatnak ki maguknak, sőt gyakran még itt is telelnek át. Épp ezért a tavaszi kertrendezésnél már érdemes rájuk számítani, mikor úgy döntünk, hogy megbolygatjuk a zöldhulladék kupacot, netalán annak eltüntetése gyanánt még be is gyújtanánk.

A legfőbb probléma, hogy a sünöknek nincs harci vagy menekülési stratégiája, mint sok más állatnak, veszély esetén egyszerűen csak összegömbölyödnek, ami remek védekező mechanizmust nyújt sok ragadozóval szemben, viszont a vasvillák, ásók vagy épp a tűz ellen már egyáltalán nem.

Épp ezért:

  • A kerti hulladék kupacot óvatosan, lépésről-lépésre és ne egy éles vasvillával bolygasd meg. A legjobb, ha kesztyű segítségével kézzel forgatjuk át és ha megbizonyosodunk róla, hogy szúrós barátunknak semmi nyoma, akkor már folyamodhatunk a hatékonyabb szerszámokhoz is.
  • Ha sünfészekre lelsz, akkor hagyd, hogy nyugalomban magához térjen a téli álomból, ne próbáld átvinni máshova, vagy eltüntetni róla a védelmet nyújtó zöldhulladékot – különösen, ha egy családra lelsz, ami májustól-júniusig, az ellési időszakban jellemző.
  • Egyébként, ha valamiért mégiscsak nagyon fontos a kupac eltávolítása, akkor már süngarázst is építhetsz! (Erről itt olvashatsz bővebben.)
  • Kerti tavad van? …és azt tudtad, hogy a sünök, akik imádják a vizet, elég jó úszók? Ennek ellenére tavadnak legyen egy sekélyebb része vagy bármi más eleme, melyen könnyen kimászhat a vízből!

Vélemény, hozzászólás?