blog

Miért sárgul a muskátlim levele?

Számos oka van annak, hogy a muskátli levelei sárgulni kezdenek. A leggyakoribb a tápanyaghiány, amit a rossz talajminőség vagy a helytelen locsolási szokások is okozhatnak. Ezen kívül a muskátlik elég érzékenyek a gombás betegségekre is.

Tápanyagok hiánya

Leggyakrabban a magnézium hiányát sínylik meg – ez elengedhetetlen a fotoszintézishez. Ennek hiánya általában a rossz talajminőségből fakad. (A muskátli ugyanis kedveli az enyhén savanyú talajt.) Amennyiben ez a probléma áll fenn, muszáj beszerezni magnéziumban gazdag tápoldatot és ültesd át megfelelő mértékben savanyú talajba a növényt.

Helytelen öntözés

A muskátlit rendszeresen öntöznöd kell, de sosem szabad túlzásba vinned, mert érzékeny a gyökérrothadásra, ami szintén a levelek sárgulását okozhatja. Viszont! Túl kevés víz esetén is jelentkezhet a probléma, annak ellenére, hogy a muskátli viszonylag jó szárazságtűrő növény. Épp ezért fontos, hogy a muskátlit csak akkor öntözd, amikor a talaj felső rétege (kb. 1,5 cm) már kiszáradt. Mindig a tövénél locsold, hogy elkerüld a gombás fertőzést!

 Ajánlott még a Greenman Floralia használata öntözéshez 1:10-hez higításban, mivel rendszeres használatával a Greenman Floralia segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal virágok élettel teliek lesznek a vegetatív időszakban is.

Gombás betegségek

A muskátlik számos gombás betegségre érzékenyek, beleértve például a levélfoltosságot, a rozsdabetegséget is. Ezek miatt a növény levelei megsárgulhatnak vagy megbarnulhatnak, a fertőzés pedig továbbterjedhet a leveleken kívül a szárakra is. A beteg leveleket azonnal távolítsd el, megakadályozva így a továbbterjedést.

Egyéb okok

Előfordulhat ültetés után, a stressz hatására pár alsóbb levél besárgul. Ezeket lemetszhetjük, pár nap és megszokja az új környezetet! Bár imádja a napfényt, a perzselő nyári melegek azért már neki is túlzás lehet.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?