Muskátli betegségei képekkel - Alternáriás levélfoltosság
blog

A muskátli betegségei és kezelésük

Az egészséges muskátli levelei élénk vagy mélyzöldek, barna foltoktól mentesek a levelek belsején és szélein is, virágai nem kókadnak, szárai nem barnulnak és nincs túl sok elszáradt levele. Az alábbiakban sorra vettük a muskátlik leggyakoribb betegségeit, melyek még gondos odafigyelés mellett is kialakulhatnak.

Gombás betegségei

A levél felületén először csak kis pöttyként jelenik meg, aztán ez folyamatosan növekszik, feketés, barnás körökben, mely néhol világos néhol sötét színű. A betegséget gomba okozza, általában az alsó leveleken kezdődik, aztán tovább terjed fentre is.

A levelek locsolásával és a koszos szerszámokkal való metszéssel is terjedhet, így mindenképp figyeljünk oda, hogy inkább a tövénél öntözzük és szerszámainkat rendszeresen takarítsuk!

Muskátli betegségei képekkel - Alternáriás levélfoltosság

Pítiumos rothadás

A fiatal növényeket, a dugványokat támadja elsősorban. A problémát feketeláb betegségnek is nevezik. A növény töve megbarnul, idővel feketévé válik majd lekókad és elpusztul.

Oka főleg a túlöntözés!

 

Gyökérrothadás

A muskátlit sem kerüli el ez a beltéri növényeknél gyakran tapasztalható probléma. Itt is részben a túlöntözés felel érte vagy a már fent említett, feketeláb betegséget okozó gomba. A gyökerek sötétbarnává, szivacsossá válnak, a talaj felett pedig hervadást, satnya növekedést, a virágok hervadását tapasztalhatod. Mivel a betegség a föld alatt zajlk, ezért a legjobban úgy tudod beazonosítani, ha átültetéssel megvizsgálod a gyökereket. Az elhalt részeket mindig vágd le!

 

Xantonomászos betegség

Apró, barna besüppedt foltok jelennek meg a növény felületén és szélein, olykor sárga szélekkel vagy a szár kezd el foltokban barnulni, elveszti a tartását és idővel elszárad. Ezt a betegséget a Xanthomonas campestris pv. pelargonii nevű baktériumfaj okozza.

Mindig tiszta szerszámmal metszd növényed és öntözd a tövénél!

Botrítiszes betegség

A Botrytis cinerea felelős azért, ha a száron barna, rothadó foltok jelennek meg, a virág szirmai barnulva hullanak le, a levelek pedig szintén barna foltokban kezdenek elszáradni. A fertőzött részeken egy idő után szürke penészfoltok is megjelennek – ilyenkor biztos lehetsz, hogy erről a betegségről van szó. Gyakrabban fordul elő, ha a páratartalom túl magas, vagy ha rendszeresen öntözzük a leveleket.

Muskátli betegségei képekkel - © Copyright Jonathan Billinger and licensed for reuse under this Creative Commons Licence

Rodokokkuszos megbetegedés

Az egyik leggyakoribb bakteriális betegség, elég könnyű észrevenni. A növény tövénél ugyanis furcsa, karfiolos levelek nőnek, melyek idővel megnyúlnak. A muskátli életben maradhat, de látványosan egészségtelen, satnya növény lesz belőle. A betegséget ne vegyük félvállról, ugyanis a lehullott növényrészek könnyen fertőzhetnek. Védekezz ellene úgy, hogy mindig tiszta szerszámmal végezd a metszést és ha már megtörtént a baj, akkor a fertőzött növényrészeket azonnal távolítsd el!

 

Rozsdabarna foltok

Így néz ki, ahogy mondjuk. A levél felületén rozsdabarna foltok jelennek meg, a foltok hátoldalán pedig élénk rozsdabarna gombatelepek láthatók idővel. Védekezni a fertőzött részek eltávolításával és megfelelő páratartalom biztosításával tudsz leginkább.

A muskátli betegségei elleni védekezés elsősorban a helyes életkörülmények biztosításánál kezdődik!

 

Greenman Floralia speciális, vegyszermentes, mikrobiológiai készítménnyel történő rendszeres kezeléssel folyamatosan biztosítjuk a kedvező mikroflóra fenntartását a növény talajában, gyökérzetében, teljes szervezetében. A Greenman Floralia:

  • Elősegíti a virágzást
  • Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
  • Biztosítja a levelek mélyzöld színét
  • Feljavítja a talaj minőségét
  • Folyamatos tápanyagot biztosít
  • Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait

Greenman Probiotikus technológiának nevezzük azt a mikroorganizmus keveréket, amely különféle, a természetből izolált, gondosan kiválasztott, egészségre ártalmatlan, ugyanakkor az élet számos területén hasznos mikróbákból áll. Ezen mikroorganizmusok segítenek helyreállítani azt az egyensúlyi állapotot, amelyben a muskátli jól érzi magát, valamint a kiszorításos módszernek köszönhetően távol tartja a kártékony gombákat, baktériumokat.

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?