blog

Tipp a madárbarát kerthez ősszel!

A méhbarát kert kialakítása mellett szuper élmény olyan kertet is kialakítanod, melyben visszatérő vendégek a madarak is. Ehhez persze az az első, hogy legyenek védve macskától vagy a ragadozó madaraktól (pl. varjútól) – ezt (is) megoldhatod a megfelelő növények ültetésével.

Ahogy közeledik az igazán hideg idő, lassan számolhatunk a madarak etetésével is (erről itt írtunk korábban). Viszont kevesebb szó esik arról, hogyan oldjuk meg ezt természetesen. Az ősz kiváló időszak ezen változtatni, nézzünk pár példát rá:

A kisebb egyedek biztonságuk érdekében szeretik a sűrű lombos sövényeket, cserjéket, sőt, ha ezek még olyanok, melyek eleséggel is szolgálnak, akkor állandó lakói is maradnak kertednek. Emellett, ha sikerül rovarevőket is odacsalogatnod a kertedbe, akkor mondanunk sem kell, milyen nagy hasznodra válnak a tollasok!

  • A szépen gondozott gyepet például előszeretettel látogatja a feketerigó és a vörösbegy is – a potenciális élelem, a földigiliszták és a rovarok miatt.
  • Fészkelésre viszont érdemes nagyobb fák közül a lucfenyő és az erdei fenyő ültetése, cserjék közül pedig a boróka, tiszafa, orgona, galagonya, borostyán vagy épp vadszőlő nevelése – hogy csak párat említsünk.
  • A sövény hasznos természetes kerítés, de a madaraknak meg hibátlan élőhely. Arra figyelj, hogy az éghajlatnak megfelelő fajtát válassz, mint például a galagonya, kecskerágó, vadrózsa, mogyoró, som vagy épp tűztövis. Segítheted a költözést azzal, ha metszésüknél figyelsz arra is, hogy alkalmasak legyenek az ágak a fészekrakáshoz.
  • Ha elfér még fa a kertedben, a kedvelt tölgy, nyír vagy kőris mind számos rovar- és hernyófajnak ad otthont, ami viszont svédasztal a szárnyasoknak.
  • …és ha már az élelmet nézzük: a bogyós gyümölcsök ültetése hosszú ideig ellátja őket táplálékkal, mint az említett vadrózsa és tűztövis, a bodza vagy épp a madárbirs.

Vélemény, hozzászólás?