blog

Mire jó a télikert?

A magyarországi éghajlat nem alkalmas arra, hogy a szabadtérben termesszük növényeinket – na ennek az orvoslására találták ki a télikertet. Többnyire dísznövények termesztésére alkalmas, de próbálkozhatunk egy-két haszonnövénnyel is, csak teremtsük meg a megfelelő körülményeket!

Mérd fel a terepet!

Ugyanúgy, mikor felméred palántázás előtt, hova kerül a legtöbb napfény a kertbe vagy a vízelvezetés megtervezésénél megfigyeled, hol gyűlik össze a legtöbb esővíz, úgy a télikert kialakítása előtt is fel kell mérned a terepet. Ki kell tapasztalnod, átlagosan mennyire hideg telek jellemzőek – erre persze nem kell éveket várnod, szerencsére létezik az ugynevezett USDA (“hidegtűrési) zóna besorolás, ami ezt megmutatja neked. Minél alacsonyabb ez a szám, annál hidegebb telek jellemzőek egy adott területen.

Ne úgy tekints rá, mint a tavaszi időszakra!

A télikert remek alternatíva télen, de növénytermesztés szempontjából semmiképp sem ugyanaz jellemző rá, mint a melegebb időszakokban. Például magról nem érdemes vetned, nagyon nehezen tudod megteremteni azokat a feltételeket, melyek gyors és egészséges növekedést eredményeznek. Válassz inkább már kifejlett példányokat.

Tudod-e fűteni vagy nem?

Az, hogy milyen növényt telepíthetsz, nagyban függ attól, hogy lehetőséged van-e fűteni a télikerted vagy nem. Vannak hidegtűrő növények is, ezekből érdemes az őshonosokat választanod. Például a macskamenta vagy épp a puszpáng is ilyen. Ha haszonnövényeket termesztenél akkor viszont valamiféle hideg elleni védelemről gondoskodnod kell, de ha ezt tudod biztosítani, akkor például spenótot vagy koriandert, pár leveles zöldséget is lehetőséged van még ilyenkor is nevelni.

Viszont ha lehetőséged van fűteni, akkor egy sor trópusi dísznövényt és egzotikus gyümölcsöt (gránátalma vagy citrusfélék) is tudsz nevelni. Elsősorban egyébként erre használják.

Trükkök fagy ellen

Számos tipp létezik arra, hogyan óvd meg a növényeid fűtetlen télikertekben. Ezek közül az egyik, hogy használj valamiféle talajtakaró mulcsot a fagyos föld ellen. Legjobb, ha magaságyásban gondolkodsz, így sokkal hatékonyabban tarthatod az ideális hőmérsékletet növényeidnek.

Vélemény, hozzászólás?