blog

Ezeket mindenképp végezd el ősszel a kertedben!

A téli időszak vegetációs időszak, ami azt jelenti, hogy kültéri növényeid gyakorlatilag takarékra kapcsolnak. Ahhoz, hogy a legkevesebb kár érje őket a fagyokban és a lehető leghatékonyabban kerüljük el a tavaszi olvadással megjelenő kórokozók és kártevők támadását, érdemes pár szabályt betartanunk.

Mikor?

Ha egyre hidegebbek a napok, de még tartósan nem köszöntött be a fagy, érdemes nekikezdeni a felkészülésnek. Különösen igaz ez akkor, ha dísznövények mellett haszonnövényeket is nevelsz – és tervezel nevelni jövőre is.

Gyűjts össze minden újrafelhasználható eszközt!

Első lépésként minden, haszonnövényhez használt eszközt gyűjtsünk be a veteményesből, pl. a karókat, támasztékokat. Ha jó állapotban vannak, nyugodtan használhatjuk jövőre is, de mindenképp tisztítsuk meg a föld- és növényi maradványoktól. Egyesek szerint ezeket is érdemes az őszi lemosó permetezésnél kezelésbe venni, hiszen a növénnyel való érintkezés miatt, a felületükön megtelepedő kórokozók szintén veszélyt jelenthetnek a jövő évi növényekre.

Növényi maradványok

Ezután gyűjtsd össze a már lehullott faleveleket és gyümölcsmúmiákat, zöldségmaradványokat. Sokan elégetik ilyenkor ezeket, de mi mégis azt javasoljuk, inkább a komposztálásnál hasznosítsuk újra őket. Fontos, csak az egészségesekkel tegyük ezt, amin láthatóan betegség jelei mutatkoznak, azoktól zöldhulladékba szabaduljunk meg.

Tápanyag-utánpótlás

Harmadik lépésként pedig forgasd át a veteményes földjét, keverj hozzá egy adag komposztot.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?