blog

Kezdő szobanövény nevelő vagy? Így válaszd ki a neked megfelelő fajtát!

Most, hogy jön az a jó pár kert nélküli hónap, hajlamosak vagyunk megrohamozni a kertészetek dísznövény szekcióit – de tudjuk, mi alapján lehet szobanövényt választanunk? A hosszú, egészséges élettartamuk megőrzése érdekében pár dolgot muszáj figyelembe venned!

Gondolkozzunk a “Mennyire világos a lakás?-Mennyi időd van őket gondozni?-Mennyi hely van a lakásban?” kérdések mentén. Ezek alapján elég jól belőheted, melyik növény passzol az életmódodhoz.

Fényviszonyok

Mennyire világos a lakás – de egyáltalán, mennyi fény van abban a helyiségben, ahol a növényt tervezed nevelni? Vedd figyelembe a fekvést is, keleti vagy déli fekvésű ablakok esetén 3-5 óra fényre számíthatsz, ami már elég jó környezet szobanövényeidnek. Ha viszont kevés a fény és nyugatra néző ablakokkal rendelkezel akkor inkább valami árnyéktűrő fajtát válassz. Igazából azt vedd figyelembe, hogy minden növénynek 1-2 órára szüksége van napközben a fényre.

Vedd figyelembe az igényeket!

A kertészetekben általában nagyon jól felkészült szakértők dolgoznak, akik bármelyik növény igényeiről tudnak neked mesélni – sőt, még ajánlani is tudnak növényt, ha tanácstalan vagy. Emellett vásárláskor általában a cserepeken van egy kis címke, ami sokszor feltünteti a növény alapvető igényeit is: mennyi fényre, vízre van szüksége és mennyire kényes, vannak-e extra igényei stb. A különleges bánásmódot igénylő növények sokszorosára megdobhatják a velük való foglalkozás idejét és a ráköltött pénz mennyiségét is!

A növényismeret vásárlás előtt azért is fontos, mert sokan azzal nem számolunk, hogy a kertészetben vásárolt növény azért az esetek többségében bizony nem marad ugyanakkora. Akár 4-5 szeresére is megnőhetnek bizonyos fajták bolti formájukhoz képest, ha igazán jól érzik magukat a lakásban – de mi van, ha nem számoltál ekkora hellyel? Gondolkozz előre!

Vásárlás előtt nézd át a kiválasztott egyedet

Előfordulhat, hogy a kertészetekben összeszed a növény már valamilyen betegséget, esetleg visszamaradt a fejlődésben, gyenge vagy épp sérült. Ha kezdő növénynevelő vagy, akkor nem ajánljuk ezek vásárlását, mert előfordulhat, hogy sokkal több dolgod lesz vele, mint hinnéd, ráadásul a kedved is elveheti, ha nem vagy képes megmenteni.

Vélemény, hozzászólás?