Komposztálás otthon
blog

Komposztálás szabályai és folyamata ♻️🌱👩🏻‍🌾

Mi a komposztálás lényege? Komposztálás egyszerűen.

A komposztálás egyszerű módja annak, hogy csökkentsük az otthoni élelmiszerhulladékot, és a hulladékmentes háztartásért tegyünk. Az utóbbi években az otthoni komposztálás népszerűbbé és egyszerűbbé vált, mint valaha. Elmúltak azok az idők, amikor nagy szabad területre vagy akár egy hátsó udvarra volt szükség, most már egy kis segítséggel beltérben is komposztálhatunk. A komposztálás a szerves anyagok, például levelek és ételmaradékok természetes újrahasznosítási folyamata, amely értékes komposzttá, trágyává alakítja a talajt és a növényeket. Bármi, ami növekszik, előbb-utóbb lebomlik; a komposztálás egyszerűen felgyorsítja a folyamatot, mivel ideális környezetet biztosít a baktériumok, gombák és más lebontó szervezetek (például férgek, bogarak és fonálférgek) számára, hogy elvégezhessék a munkájukat. Az így keletkező lebomlott anyagot, amely gyakran úgy néz ki, mint a termékeny kerti talaj, komposztnak nevezzük.

Komposztálás otthon

A konyhai komposztálás kellékei – Tudj meg többet!

Beltérben, panelban, konyhában, erkélyen? Lehetséges!

A bokashi erjesztési folyamat (városi komposztálás) sokkal gyorsabb a hatékony mikrobák hozzáadásának köszönhetően, mint a hagyományos kerti komposztálás. A konyhai hulladékhoz hozzáadott jótékony mikrobák a szerves hulladékok gyors erjesztésén dolgoznak, így a teljes folyamat elejétől a végéig mindössze 4 hétig tarthat, természetesen ez nagyban függ a hulladékok szilárdságától, nedvességtartalmától. A konyhai komposztáló edények anaerob, vagyis levegő jelenléte nélküli komposztálásra alkalmasak, a komposztálási folyamat végén pedig úgynevezett komposztteát nyerhetünk, egy olyan tápanyagban gazdag erjesztett szervesanyagot, amelyet óvatosan és kellő mértékben hígítva használhatunk növényeink öntözésére is.

 

Komposztálható anyagok

  • gyümölcshéj
  • zöldséghéj
  • kávézacc
  • tojáshéj (összetörve)
  • teafű (zacskó nélkül)
  • lebomló kisebb tárgyak (akár bambusz, fa, papír, például lebomló fülpálcika)

 

Nem ajánlott komposztálásra

  • húsok
  • főtt ételek, romlott ételek
  • nem bio citrusfélék
  • lebomló műanyagok / műanyagok
  • tejtermékek

 

Komposztálást gyorsító folyadék és gabonakorpa

A Greenman konyhai mini komposztáló vödörbe kerülő konyhai hulladékokhoz ajánlott komposztálást elősegítő mikroorganizmusokat adni. A Greenman Starter gabonakorpa és egyéb hordozóanyagok keveréke, melyek inaktív formában tartalmazzák azokat a jótékony hatású probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek a hulladék nedvesség tartalmával érintkezve aktiválódnak és így kezdik el lebontani azokat. A Starter kifejezetten akkor ajánlott, ha nedvesebb hulladékokat gyűjtünk a mini komposztáló vödörben. A Greenman Compost spray egy speciális mikrobiológiai készítmény, amely segíti a szerves anyagok lebontását, komposztálódását és elsősorban a Greenman Konyhai Komposztálóhoz javasolt a használata, kisebb nedvesség tartalmú szerves hulladékok esetén, például krumplihéj.

Komposztálás szabályai, folyamata, lépései

  1. Eszközök és anyagok beszerzése. Mielőtt bokashikomposztálásba kezdenél, szükséged lesz egy légmentesen záródó, vízelvezető kifolyóval ellátott Greenman Compost vödörre és némi Greenman Starter gabonakorpára. A vödör segít a megfelelő anaerob környezet biztosításában és könnyű vízelvezetést biztosít, míg a gabonakorpa (erjesztett szerves anyag, más néven „hatékony mikroorganizmusok” vagy „beoltóanyagok”) tartalmazza azokat a hasznos mikrobákat, amelyek a bokashi-környezetben élni fognak, és segítenek lebontani a hulladékot.
  2. Kezdjük el gyűjteni a konyhai hulladékot a vödörbe, vagyis rakjuk a vödörbe a konyhai hulladékot, ahogyan van (lehetőleg kisebb darabokban, pl. pucolás után) – legyen az gyümölcs, zöldség, kávézacc, tojáshéj. Más szervesanyagok is jók, például hozzáadhatjuk szobanövényeink elhullajtott leveleit, metszés során levágott ágait.
  3. Adjunk hozzá Greenman Startert és nyomkodjuk össze. Minden alkalommal, amikor konyhai hulladékot teszel a vödörbe, szórj rájuk egy réteg Greenman Starter, és nyomd le őket erősen (a kezed, egy tányér vagy egy konyhai krumplinyomó segítségével). A nyomkodás segít kiszorítani a levegőt az anyagból, és a legjobb anaerob környezetet létrehozni. Miután hozzáadtuk a korpát és összenyomtuk, helyezzü vissza a fedelet. Ügyeljünk arra, hogy a vödröt közvetlen napfénytől távol tartsuk! Lehetőleg csak akkor rakjuk az erkélyre, ha már nem éri közvetlen napfény.
  4. Folytassuk az ételmaradékok hozzáadását, amíg a vödör meg nem telik. Minden alkalommal, amikor ételmaradékot adsz hozzá, folytasd a rétegezést még több Greenman Starterrel és nyomd le a halmot.
  5. Csöpögtessük le a folyadékot, vagyis a komposztteánkat. Az erjedési folyamat során felesleges folyadék keletkezik, ezért lehetőleg minden második-harmadik nap használjuk a csapot a felesleges folyadék lecsapolására. Folyadék nagyjából 2-4 hét után kezd el képződni, de ez az idő változhat a komposztált anyagok összetételétől. Ez a folyadék kellő mértékben hígítva felhasználható a szobanövények öntözésére.
  6. Amint a Komposztáló edény megtelt, folytassuk a „Komposzt Juice” időnkénti leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 10-14 napig tovább zajlani,
  7. Az elkészült fermentált komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagoktól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónap elteltével, amennyiben a kertben helyezzük el.

 

Komposztálás időtartama

Az erjedési folyamat a Greenman konyhai mini komposztálóban általában két hét alatt fejeződik be, az utolsó hozzáadott rétegtől számítva. Ez idő alatt a biohulladék térfogata akár 25%-kal is csökken, és rendkívül hasznos előkomposzttá alakul, mellyel a kerti talajt, vagy akár a balkonnövényeket trágyázhatjuk. A konyhai hulladékok képezik a háztartási szemét közel 50 %-át, ezért a komposztálással nem csak kiváló minőségű talajkondicionálóhoz juthatunk, hanem jelentős mértékben hozzájárulhatunk a társadalmunkban komoly gondot jelentő hulladékmennyiség növekedésének mérsékléséhez, és ezáltal a fenntartható fejlődés megvalósításának elősegítéshez.

 

Hogyan hígítsuk öntözéshez a komposztteát?

Szobanövények öntözéséhez vagy kerti felhasználásához öt liter vízhez egy evőkanál komposzttea javasolt.

 

Büdös lesz a lakásban?

A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt keverék felszínén megjelenő fehér bevonat, illetve az édes-savanyú illat jelzi, de ez egyáltalán nem mondható büdösnek.

A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadás szag jelzi, ez esetben szórjunk egy marék cukrot a komposzt keverékre és ügyeljünk a levegőtől való tökéletes elzárásra.

 

Mit tegyünk muslica, penész, rothadás ellen?

A Greenman konyhai mini komposztáló és a Greenman Starter, Greenman Compost Spray előnye, hogy a jótékony mikroorganizmusok gátolják a rothadást és a kellemetlen szagokat, ezáltal kevésbé vonzó a legyek, muslicák számára. Kerüljük a rothadó, penészes hulladékok vödörbe helyezését.

 

Tekintsd meg videónkat a beltéri komposztálás lépéseiről:

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?