Miért sárgul az orchidea levele? Scot Nelson, CC0, via Wikimedia Commons
blog

Miért sárgul az orchidea levele?

Na de miért is sárgul az orchidea levele?

Miért sárgul az orchidea levele? Scot Nelson, CC0, via Wikimedia Commons

Csökkentsd az öntözést hetente egy alkalomra. Ha ez korábban többször fordult elő, akkor elég valószínű, hogy ettől alakult ki a probléma. Az orchideákat csak akkor szabad öntözni, ha a talaj felső 1,5 centiméterét száraznak érzed. Általában tavasszal és nyáron hetente egyszer, ősszel és télen 2 hetente egyszer érdemes öntözni, így kisebb a kockázata a gyökérrothadásnak. Amennyiben ez utóbbi probléma áll fenn, át kell ültetnük egy jó vízelvezető, speciális orchidea talajba, mivel eredeti helyén a földben még jelen lehetnek a gyökérrothadást okozó gombák. Ezen kívül muszáj lesz megszabadítanod a rothadásnak indult gyökérrészektől (megbarnult, szivacsos gyökérágak)

A talaj túl sok nedvességet tart vissza, ami szintén gyökérrothadást eredményez

Nem véletlen, hogy az orchideát speciálisan nekik szánt talajba kell ültetni. A közönséges virágföld túl sok nedvességet tart vissza a gyökerek körül ahhoz, hogy az orchidea el tudja viselni. Eredeti élőhelyükön többnyire fákon nőnek, nem tömör talajban. Ezért jól levegőző talajra van szükségük, hogy a gyökerek megfelelő mennyiségű oxigénhez jussanak.

Nem öntözöd elég gyakran, vagy túl enyhén öntözöd

A vízhiány miatt az orchidea gyökerei összetömörödnek, kiszáradnak, így nem tudják többé ellátni a leveleket vízzel és tápanyagokkal, ami a azok sárgulását okozza. Az egészséges orchidea gyökerei zöldnek vagy világosszürkének tűnnek, teltek, ami azt jelzi, hogy képesek tárolni a földből felszívott nedvességet. Amíg a szárazságból fakadó stresszt kiheveri, érdemes gyakrabban vízzel permetezned a növényt.

Mint a legtöbb szobanövénynél, a napégés itt is kockázat

Ebben az esetben a sárgulás foltokban jelentkezik. Fontos tudni, hogy a napégette levelek sérülése nem áll helyre, a napégés jelei megmaradnak, amíg a levél a sérülés súlyosságától függően el nem pusztul.

Előfordulhat, hogy a túlzásba vitt tápoldatozás az oka

Csakis annyit adjál neki, amennyire szüksége van és abból is a speciálisan nekik szánt tápoldatot! Az orchideák erre különösen érzékenyek.

A 15 Celsius foknál alacsonyabb hőmérséklet is okozhatja – nagyon érzékenyek ugyanis a hidegre

Minimum 15 és maximum 23,5 Celsius fok hőmérsékleten tartsuk őket. A légkondicionálás okozta huzat is csökkenti a levegő páratartalmát, amire elég érzékeny a növény!

+1: A sárguló levél előfordulhat átültetés után is, a növényt érő sokk, a körülmények hirtelen megváltozása miatt.

Az orchidea gyökérzetének megerősítése Greenman Floraliával

Ahhoz, hogy az orchidea egészséges legyen, különös tekintettel kell lennünk a gyökérzet egészségére. A Greenman Floralia segít a jótékony baktériumok egyensúlyának fenntartásában, ezzel pedig a györkézet megerősítésében.  1:10-hez arányban a téli időszakban, akár ültetés után folyamatosan öntözhetjük vele virágainkat, szobanövényeinket. A speciális mikrobiális összetételnek köszönhetően megerősödik növényeid immunrendszere. Rendszeres használatával a Greenman Floralia segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal virágaid újra életre kelnek.

Greenman probiotikus termékek - Tudj meg többet

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?