Sárkányfa gondozása, szaporítása, metszése
blog

Sárkányfa gondozása, szaporítása, betegségei – Okos tippek

A sárkányfa, más néven dracéna egyszerű gondozása miatt nagyon népszerű növény, sokféle fajtája elérhető a kertészetekben, melyek méretben, színben különbözőek, így mindenki megtalálhatja az otthonának megfelelőt.

Sárkányfa gondozása és fényigény

A sárkányfa nem szereti a közvetlen napsütést, könnyen megégnek a levelei, főleg a nyári időszakban. Inkább a félárnyékos helyeket preferálja, a napi 6-7 óra, közvetett fénnyel. Bár nevelése egyszerű, de sokan a megfelelő fénymennyiséget találják el nehezen. A levelek jelzik, ha valami probléma akad ezzel: végük megbarnul, a levelek színe fakóvá válik. Ilyenkor nyugodtan biztosítsunk neki több fényt!

Talaj

Szereti a jó vízelvezetésű, enyhén savas, laza szerkezetű talajt, érdemes figyelnünk rá, hogy ne tömörödjön! Másfél, 2 évente legalább ültessük át friss talajba, még akkor is, ha folyamatosan gondoskodunk a megfelelő tápanyag-bevitelről és a cserép mérete is megfelelő. (pl.: a gyökerek nem feszítik a cserepet, a víz nem ül meg a föld tetején.)

Öntözés

Nem szereti a végleteket, eléggé megviseli, ha túl száraz vagy túlságosan nedves a földje. Elég hetente egyszer öntözni, még az aktív hónapok alatt is, nyáron a körülmények függvényében (mennyire napos, száraz levegőjű és mennyire meleg helyiségben tartjuk) ez történhet gyakrabban is. Érdemes megvizsgálni, hogy csak a talaj felszíne száraz-e vagy a mélyebb rétegek is, mielőtt újra meglocsoljuk. A pangó vizet kerüljük mindenképp! A helytelen öntözés jele például, ha a levelek hirtelen lekókadnak, sárgulnak, esetleg le is hullanak. Drasztikus esetben a gyökerek kirohadhatnak.

Hőmérséklet, páratartalom

Egy átlagos hőmérsékletű lakásban jól érzi magát, körülbelül 18-24 Celsius fok között. Nem szereti a huzatos helyeket, megviseli, ha gyakran, hirtelen változik a hőmérséklet. Páratartalom terén is elvan átlagos körülmények között, csak akkor kell párásításról gondoskodnunk, ha jellemzően száraz levegőjű a lakás.

Metszés, karbantartás

A sárkányfa tartja a formáját, az idősebb növényeknél fordul elő inkább, hogy metszenünk kell. Egyébként az elszáradt, betegeskedő részektől érdemes csak megszabadítanunk.

Sárkányfa szaporítása

A sárkányfa könnyen szaporítható növény. Amikor metszed, a levágott egészséges levelek ideálisak a szaporításhoz. Egyszerűen vágd le a leveleket a hajtásokról, majd a kapott dugványokat helyezd egy pohár vízbe a további szaporítás érdekében.

Virágzás

Ez inkább az idősebb növényekre jellemző és ők is csak a nyári hónapokban kerítenek arra sort, hogy “kineveljék” ezeket a fürtalakban növő, fehéres virágokat.

Sárkányfa betegségei és kártevők

Nem kifejezetten hajlamosak betegségekre, ezek főleg a nem megfelelő tartásból alakulnak ki: például az egyik leggyakoribb probléma a gyökérrothadás. Kártevők terén viszont a takácsatkák, levéltetvek, pajzstetvek megtámadhatják. Amennyiben időben közbelépünk, nem okoznak túl nagy kárt. A legyengült növény megfelelő körülmények között tartva rövid időn belül újra magához tér.

Népszerű fajták

A sárkányfának számos fajtája elérhető a kertészetekben. Arról, hogy melyiket válaszd, nyugodtan dönthetsz kifejlett méret és egész egyszerűen a forma alapján, mert gondozásuk egyszerű, a fentebb leírtakat fajtától függetlenül kedvelik.

Tarka sárkányfa

Keskeny, hegyes levelei bojtszerű alakban helyezkednek el a szár tetején. Körülbelül 1 méteresre nőhet meg, a levelek széle pirosas árnyalatú.

Sárkányfa gondozása, szaporítása, metszése

Illatos sárkányfa

Jellegzetes, széles levelekkel rendelkezik, szívós, hajtásról egyébként könnyen gyökereztethető is. A levelek belül világosak, kívül élénkzöldek. 

Sávos sárkányfa

Szintén jellegzetes, széles leveleket növeszt, de a levelek egésze élénkzöld. Talán a legnépszerűbb fajta, szintén szívós, könnyen nevelhető. Szobanövényként akár két méteresre is megnő.

Sárkányfa ápolása Greenman Agróval

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Vélemény, hozzászólás?