blog

Japán cseresznyefa virágzás a kertünkben? 🌸 Lehetséges!

A japán cseresznyefa – más néven sakura – nemcsak közkedvelt növény, hanem a japán kultúra egyik szimbóluma is: a virágzás időszaka náluk ünnep, sokféle rendezvényt tartanak az egész országban ennek alkalmából. Akár kertünkben is gyönyörűen pompázhat, ha betartunk pár szabályt.

A japán cseresznyefa általában tavasszal virágzik, de ennek pontos ideje leginkább az éghajlattól függ. Itthon, mérsékelt időjárási körülmények között általában március-április környékén számíthatunk erre. A virágzás viszonylag rövid (kb. 1-1,5 hét), de annál intenzívebb és olyan népszerű, hogy Japán egyik meghatározó turisztikai látványossága.

Mit szimbolizál a japán cseresznyefa virágzása?

A jellegzetes fehér-rószaszín virágok egyrészt a megújulás és a remény jelképe is, ezen kívül az életet és elmúlást szimbolizálja. A japán kultúrában számos helyen találkozhatunk vele: irodalomban, költészetben, festményeken, dísztárgyakon. Érdekesség, hogy a virágzás megfigyelésének akkora hagyománya van az országban, hogy külön szavuk is van rá: hanami.

Mikor van a japán cseresznyefa virágzás?

A cseresznyefa Japánban jellemzően március végétől május eleje közötti időszakban pompázik, ez az időszak rendkívül rövid, általában csak egy hét telik el a teljes virágbontakozás (mankai) és az első virágok kibontakozása (kaika) között.

Így gondozd a japán cseresznyefát!

Ennek a lombhullató fának többféle fajtája ismert, de jellemzően gyors növekedésű, több méter magasságú növényről beszélünk (elérheti akár a 10 métert is). Nevelése viszonylag egyszerű, jól tűr sokféle környezetet, épp ezért parkokban, zsúfolt utcákon is gyakran találkozhatsz vele. Ezen kívül elviseli a téli fagyokat is, nem kell különösebben védened az igazán hidegektől sem!

Ültetése

A kertben a legjobb, ha gazdag fényviszonyokkal rendelkező helyet választasz a számára, így megkapja azt a fénymennyiséget, melyre szüksége van az aktív időszakban. Félárnyékban is remekül elvan, de a túlságosan árnyékos körülmények között növekedése lelassul és gyér lehet a virágzás.

Legjobb, ha tavasszal vagy ősszel ülteted, a tartós fagyok után és előtt, így könnyebben alkalmazkodik az új környezetéhez. Fontos, hogy vedd figyelembe a faültetéshez szükséges általános szabályokat a japán cseresznye esetében is:

A gödör legyen körülbelül kétszer akkora, mint a növény földlabdája! Mielőtt elhelyeznéd a végső helyére, a gyökereket óvatosan, a kezeddel lazítsd kissé meg – így segíted, hogy könnyebben megkapaszkodhasson a földben. A gödörbe először szórj némi földdel kevert tápanyagot – akár trágyát – de ne vidd túlzásba, hogy a fiatal gyökereket ne károsíthassa. Aranyszabály, hogy olyan mélyre ültesd, amennyire a cserépben is volt. Miután alaposan betemetted, a földet kissé letömörítetted, locsold meg körültekintően! Az első pár hétben ezt tedd gyakrabban, ilyenkor még jó, ha bőségesen ellátjuk vízzel, később majd a gyökerek is egyre mélyebbre nyúlnak és megtalálják maguknak a kellő mennyiséget. Előfordul, hogy locsolás után még kissé lejjebb tömörödik a föld, mint szeretnéd, ilyenkor nyugodtan pótolhatod a talaj felszínét, hogy segítsd a fa megtartását.

Talajtípus és öntözés

Szereti a morzsalékos, humuszban, tápanyagokban gazdag talajt. Az egészséges virágzás érdekében ezt ne hanyagold el, ha szükséges, rendszeresen pótold a tápanyagot! Amennyiben aszályosabb időszak köszönt be, úgy segítsük neki a körülmények elviselését rendszeres öntözéssel! Amúgy mérsékelt éghajlaton javarészt meglehetősen szárazságtűrő, csakis nyáron lehet szüksége segítségre.

Metszés

Metszésre nem igazán van szüksége, csakis a betegeskedő, sérült ágaktól kell megszabadítanunk. Koronája egyenletesen nő, így annak alakítására nem lesz szükség. A metszésre kizárólag virágzás után kerítsünk sort, előtte semmiképp, ez befolyásolhatja a virágok mennyiségét!

Kártevők és betegségek

Kártevők közül a levéltetvek, takácsatkák szeretik igazán és néhány hernyóféle legelészhet a levelekből. Ha időben észrevesszük őket, különösebb gondot nem fognak okozni.

A cseresznyefa egyébként nem túlságosan betegeskedő típus, de azért a gyakoribb gombabetegségeket elkaphatja. Ilyen például a levélfoltosodás, a monília vagy épp a lisztharmat is. Amennyiben időben orvosoljuk a problémát, úgy ez csak esztétikai gondokat fok okozni. Ha a növény ideális életkörülményeit fenntartjuk, akkor meglehetősen szívós, sokáig élő fajta.

Japán cseresznyefa ápolása Greenman Agro-val

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt!

Vélemény, hozzászólás?