Rózsa virágzás utáni metszése. Ivan Radic - Close-up of the spot were rose plant was cut during pruning
blog

Tavaszi kerti munkák: Metszés, sebkezelés és permetezés

Rendhagyó februárnak nézünk elébe, a meleg időjárás jóval hamarabb köszöntött be, mint az elmúlt évek során. Érdemes kerti teendőinket már most elkezdeni, beütemezni, hogy ne kelljen kapkodnunk a tavasz közepén. Most ébred a kert és egy kis metszéssel segíthetjük növényeink ébredését, a tavaszi permetezés pedig segít megerősítésükben, ellenállóképességük növelésében. Lássuk, hogy pontosan mikor és milyen lépésekre lesz szükségünk mindehhez.

 

Ahány növénytípus, annyi metszési technika

A legtöbb gyümölcsfát általában a nyugalmi időszakban, télen metszik, azonban egyes fajoknál más időpontok is megfelelőek lehetnek, így mindig tájékozódj a konkrét fajtáról. Mutatjuk, mely időszakban érdemes végezni.

 

Mikorra érdemes időzíteni a metszést?

A metszésre sor kerülhet a fák nyugalmi időszakában, amikor lombtalanok, vagy a vegetációs időszakban, tehát nyáron. Ezen belül is számos különböző időpont áll rendelkezésre, amelyek különféle hatásokkal lehetnek a gyümölcsfák további fejlődésére és életfolyamataira. Legyen szó őszi vagy tavaszi oltványtelepítésről, nem érdemes hozzányúlni azokhoz addig, amíg tavasszal meg nem indul a nedvkeringés szöveteikben, és a rügyek el nem kezdenek duzzadni. A koronaalakító metszés első lépéseit általában március közepétől április közepéig végezzük, azonban idén tavasszal ez korábbra tevődhet a meleg időjárás miatt.

Csonthéjasok metszése

Télen a csonthéjas gyümölcsfajoknál semmilyen metszést ne alkalmazzunk, mivel télen a sebeken keresztül megfertőződhetnek, s ha ezek elérik a fák szöveteit, végzetes következményei lehetnek. Épp ezért javasolt a tavaszi virágzás előtt vagy közben elvégezni metszésüket.

Almafa metszése

A legjobb akkor metszeni, amikor még a téli nyugalmi állapotban van. Ez kora tavaszt jelent, körülbelül két héttel az utolsó fagyok után. Így gyorsabban regenerálódik, hogy a rügyezésre már megerősödhessen. Ha ősszel túl későn metszel, akkor nem lesz ideje regenerálódni a fagyokra, ami komoly károkat okozhat. (Sérült fa esetén bármikor levághatod, így megelőzheted az ebből fakadó további problémákat.) -5 Celsius fok alatt nem ajánlott a metszésük!

Nagyobb mértékű metszést nagyon fiatal fákon nem ajánlunk, inkább csak a 3. évtől érdemes. Ezt hívjuk ritkító metszésnek, melyet jellemzően a tavaszi kerti munkák során végeznek.

Sebkezelés metszés után

Bármilyen típusú fa metszéséről legyen szó, metszés után rögtön kezeljük az ötforintos érménél nagyobb átmérőjű sebeket. Ezek a sebek ugyanis, a nagyobb területük miatt, nehezebben gyógyulnak, mint a kisebb sebek. Ezen sebeket mindenképpen gondosan kell kezelni, legyen szó motorfűrésszel, kézi fűrésszel vagy ágvágó ollóval vágott gallyakról és ágakról. A gondos sebkezelés által megelőzhetjük a kártevők, kórokozók elszaporodását, ezért a tavaszi teendők közül ne hagyjuk ki ezt sem.

 

Rózsa virágzás utáni metszése. Tavaszi kerti munkák. Ivan Radic - Close-up of the spot were rose plant was cut during pruning

 

Tennivalók lemosó permetezés előtt

A gyümölcsfákról vágjuk le a letört, sérült vagy különböző károsítókkal (pl. pajzstetvek, vértetű, monília, tűzelhalás) erősen fertőzött ágakat, vesszőket. A baktériumos vagy gombás fertőzés okozta sebeket éles késsel tisztítsuk ki, és a metszés során képződött sebfelületekhez hasonlóan gondosan zárjuk le az engedélyezett fasebkezelő szerek valamelyikével. A metszés során fontos adott időközönként fertőtleníteni a metszőollót, hiszen ezzel egyes kórokozók növényről-növényre való átvitele megelőzhető.
A csonthéjasoknál, illetve mandulánál különösen ügyeljünk az ún. gyümölcsmúmiák eltávolítására. A fán áttelelt előző évi beteg gyümölcsök nagy szerepet játszanak a fertőzések megindításában. Összegyűjtésük után forgassuk mélyen a talajba őket vagy komposztáljunk. Ha van rá mód, a talajra hullott, fertőzött leveleket szintén mélyen ássuk a talajba vagy komposztáljuk hatékonyan. (Forrás)

 

 

Tavaszi kerti munkák a védelemért: Tavaszi permetezés

Szakmai szempontok miatt próbáljuk a lemosó permetezést a rügypattanáshoz legközelebbi időpontra időzíteni. A lemosó permetezést úgy kell elvégezni, hogy a növényeket alaposan leöblítsük a permetező keverékkel. Fontos, hogy a permetezést jó időjárási viszonyok között végezzük, amikor nincs tűző napsütés, szél és nem esik az eső.

Ha vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk a lemosó permetezés során, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is ajánlott vagy akár önmagában is hatékony lehet. A Greenman Agro vegyszermentes készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét és szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. Tudj meg többet:

 

 

Greenman AlgiNova csomagok

12 490 Ft-tól

Greenman AlgiCell csomagok

6 690 Ft-tól

Greenman GARDEN termékcsomag

34 990 Ft

Greenman AlgiNova

2 590 Ft

Greenman AlgiCell

3 890 Ft-tól

Vízsugár irányító szelep – Greenman slagos adagoló tartozék

300 Ft

Greenman Arzenál – Kerti szerszámkészlet álmaink kertjének megvalósításához

16 990 Ft

Greenman multifunkciós slagos adagoló

7 990 Ft

Greenman Latrinaelixír – a kerti WC-k szagtalanításához (1 kg)

3 290 Ft

Hobbi kertész termékcsomag

8 290 Ft

Greenman Agro

3 290 Ft-tól

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?