Ciklámen gondozása, nevelése, virágai. Hungda, CC0, via Wikimedia Commons
blog

Ciklámen gondozása, ápolása

Élénk virágai és érdekes levelei miatt ez a növény népszerű szobanövény, de a ciklámen megfelelő gondozása elengedhetetlen, ha szeretnéd, hogy több évig egészséges és virágzó növényed legyen – virágzás alatt és után is.

Ciklámen gondozása, ápolása lépésről lépésre

  1. Öntözése

    Érzékeny a túl- és alulöntözésre egyaránt. Ügyelj arra, hogy jó vízelvezetésű talaj legyen és akkor öntözd csak, ha a talaj felső rétege kiszáradt. Az alulöntözés jelei hamar megmutatkoznak a növényen, lekonyuló levelekkel és virágokkal. Locsoláskor ne érje víz a leveleket, csakis a növény tövét, mert hajlamos a gombás fertőzésre.

  2. Megfelelő hőmérséklet biztosítása

    A ciklámen gondozása a megfelelő hőmérséklettel kezdődik. A természetben a ciklámen hűvös, nedves környezetben fordul elő. A túl magas hőmérséklet hatására a növény sárgulni kezd, és a virágok hamar elhervadnak. A túl alacsony hőmérsékletet sem kedvelik, kb. 18-20 Celsius fokos szobában már jól érezhetik magukat.

  3. Ciklámen virágzás után

    A ciklámen a virágzás után nyugalmi állapotba kerül. (Úgy tűnhet ilyenkor, hogy a növény haldoklik, mert a levelek megsárgulnak és leesnek.) Néhány hónapon belül újra életre kel, csak tartsd magad az eddig megszokott igényeihez – az öntözés mértékét ilyenkor visszaveheted, ebben az állapotban kevesebb vízre van szüksége. A tápoldatozást, mint a legtöbb növénynél ilyenkor ritkább alkalmakra hagyd. Helyezd hűvösebb, árnyékos helyre. Ha szeretnéd, pár metszéssel megszabadíthatod az elhalt részektől.Ciklámen gondozása, nevelése, virágai. Hungda, CC0, via Wikimedia Commons

  4. Virágzás előtti teendők

    A nyugalmi időszak után térj vissza a megszokott igényeihez. Onnan tudod, hogy segíted a regenerálódást, hogy újabb levelek jelennek meg rajta és újra kizöldül a növény. Ilyenkor érdemes átültetned is, később, a virágzás ideje alatt ez túl nagy stressz lehet neki.

  5. Mit tegyünk, ha nem nyílnak a bimbók?

    Ha biztosan betartod a fentebb leírt igényeket, a megfelelő vízigényt, hőmérsékletet és fénymennnyiséget és még a bimbók is megjelentek a növényen, akkor általában jó úton haladsz egy egészséges növény neveléséhez. Azonban előfordulhat, hogy a bimbók nem nyíltak ki. Ennek a leggyakoribb oka a cikláment megtámadó atka. Lehetséges, hogy szabad szemmel észre sem veszed, pedig ott csoportosulnak a virágbimbók körül. Narancssárga vagy rózsaszín színűek és enyhén átlátszóak. A nőstények a rügyek köré rakják petéiket, és kikelésükkor a lárva bejut a rügyekbe, ahol a szirmokból nedvet szívogatva táplálkozik. A fertőzött rügyek aztán soha nem nyílnak ki. A legjobb védekezés, ha eltávolítod minél hamarabb a fertőzött részeket!

  6. Ciklámen gondozása és megerősítése Greenman Floraliával

    Greenman Agroval szerzett számos pozitív visszajelzés után mostanra elérhető a Greenman Floralia oldalunkon, amely elősegíti a virágok egészséges, dús növekedését és magával hozza a színek felélénkülését és a gazdag virágzást, valamint a gyökerek megerősödését és fejlődését. Vásárlói tapasztalatok alapján a Greenman Floralia hatására nyoma sincs a betegségnek, a növények gyönyörűek, zöldek és egészségesek. További vélemények, tapasztalatok itt olvashatók.

    Greenman Floraliával történő kezelés az alábbiakban segít már egészen palánta kortól:
    – Elősegíti a virágzást
    – Megerősíti a növény immunrendszerét a jótékony baktériumok segítségével
    – Biztosítja a levelek mélyzöld színét
    – Feljavítja a talaj minőségét
    – Folyamatos tápanyagot biztosít
    – Megerősíti a virág gyökerét és hajtásait
    Mellékhatások nélküli, nem toxikus, biológiailag teljesen lebomló öko termék. 
    Rendszeres használatával a Greenman Floralia segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal virágaid újra életre kelnek, megerősödnek.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?