Hatékonyság a Greenman Agroval
blog

Gyümölcsfák ültetése – Miért az ősz a legjobb évszak a gyümölcsfa ültetéséhez?

Gyümölcsfa ültetésre nincs is jobb alkalom az ősznél! Ez elegendő időt hagy arra, hogy a fa gyökerei a tél előtt megerősödjenek és legyen ideje akklimatizálódni is. 

Az őszi hűvösebb hőmérséklet és a rövidebb nappalok segítik a fákat, hogy kevesebb stresszel járjon hozzászokniuk az új körülményekhez. Alacsonyabb hőmérséklet és elegendő páratartalom mellett a fa gyökérrendszere nagyobb biztonságban van, mint például az aszályosabb, nyári időszakban – és semmi sem fontosabb az újonnan ültetett fa gyökérrendszere számára, mint az elegendő víz, a tápanyag zavartalan felvétele mellett.

Hatékonyság a Greenman Agroval

Ugyanakkor arra kell törekednünk, hogy a facsemetéket még a nagy fagyok beállta előtt annyi idővel beszerezzük, hogy legyen idejük megerősödni. Ha már tartósan 0 fok alá esik a hőmérséklet, akkor elkéstünk. Erre általában novemberben már számítani lehet, így még októberben épp időben vagyunk!

Fontos: a konténeres fák kevésbé érzékenyek, viszont a szabadgyökerű társaikat mindenképp a fagyos időszakokon kívül ültessük!

Az ültetésnél használjunk trágyát, hogy tápanyagdús talajba kerüljön a fa. Ne vigyük viszont túlzásba, különben “megégnek” a gyökerek! (Az ültetőföld körülbelül 20%-át tegye ki.) Természetesen használhatunk tápoldatot, komposztot is a föld táplálására, de ebben az esetben is vigyázzunk a mennyiségre!

Mindig vegyük figyelembe a kifejlett fa méretét! Az egymásba növő fák rendellenesen fejlődhetnek, betegségekre is hajlamosabbak. A kert minden növényének fontos annyi napfényhez jutnia, amennyire szüksége van. Ezen kívül a sűrű ültetéssel a lombkorona közötti megfelelő légmozgás is nehezebben biztosítható.

A téli zord fagyok ellen védhetjük, ha a facsemete töve köré földet, mulcsot szórunk. Ez nedvesen tartja a földet is, hogy a gyökeret védjük a kiszáradástól. Amennyiben olyan területen élünk, ahol esélyes, hogy a kertet meglátogatja őz, szarvas, érdemes ponyvával védeni a fiatal fák kérgét. Télen ugyanis ezek az állatok a szegényes táplálékmennyiséget fák kérgének rágcsálásával is pótolják.

Gyümölcsfák ültetése: Így ültess facsemetét

  • A gyökérzet sérült, beteg részeit távolítsuk el visszametszéssel, egészen az egészséges részekig. Ez segíti az új, egészségesebb gyökérképződést és serkenti a gyökérzet növekedését is.
  • A gödör, melybe ülteted, kb. kétszer-háromszor legyen nagyobb, mint a csemete gyökérzete.
  • A gödörbe helyezd komposzt-föld keverékét.
  • Bőségesen öntözd meg – ha szükséges, a víztől letömörödő földhöz adj még friss földet.
  • Érdemes lehet karóznod, ha szélsőségesebb, szeles időjárásra lehet számítani.
  • Helyezz el talajtakaró réteget (pl. mulcsot) a törzs körül, így védve a gyökérzetet.
  • 3-5 naponta locsold, míg be nem állnak az első fagyok!
  • Sokan elmulasztják visszametszeni az ültetett fát, pedig már ekkor is érdemes átnézni, hogy az elhalt, csenevész, betegeskedő ágaktól megszabadítsuk.

Ősszel a fa alkalmazkodik az új körülményekhez, a talajviszonyokhoz, növeszt egy jó tápanyag- és vízfelvételre képes, erős gyökérzetet, törzse megerősödik. Tavasszal, a vegetációs időszakot követően rohamos fejlődésnek indul majd – de ennek alapja az egészséges gyökérrendszer!

Miért javasolt a Greenman Agro használata a gyümölcsfák ültetése során?

  •  A talajszerkezet jelentős javításához
  •  Tápanyag utánpótlás biztosításához 
  •  Humusztartalom növeléséhez
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzéshez
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítéséhez
  • Öntözéshez és permetezéshez egyaránt javasolt! 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?