André Karwath aka Aka, CC BY-SA 2.5 , via Wikimedia Commons
blog

Az orchidea gondozása

Az orchidea az egyik legnépszerűbb  dísznövények közé tartozik, de sokak számára a gondozása bonyolultnak tűnhet. Az igazság azonban az, hogy az orchidea gondozása nem nehéz, leginkább a helyes öntözésre és a megfelelő metszésre kell odafigyelned.

Egy orchidea tulajdonosnak fontos figyelembe venni a megfelelő hőmérsékletet, fényviszonyokat, vízellátást, tápanyag-utánpótlást és a megfelelő cserép kiválasztását is. Ugyanakkor fontos tudnod, milyen fajtával van dolgod – ugyanis mindegyik sajátos igényekkel rendelkezik. Mindig járj utána, hogy a vásárolt fajta számára milyen ideális körülményeket kell biztosítanod! A legtöbb egyébként a jó vízelvezető körülményeket, speciális, orchideák számára kapható földet részesíti előnyben, így nagy gond már nem lehet.

Orchidea gondozása - André Karwath aka Aka, CC BY-SA 2.5 , via Wikimedia Commons

Hőmérséklet

A növény hőmérséklet-igénye változó, fajtától függ, de általában szobahőmérsékleten (18-25 Celsius-fok) érzi magát a legjobban. Fontos! Igyekezd kerülni a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokat, mert azok eléggé megviselik – vagyis semmiképp se tedd huzatos helyre vagy fűtőtestek közelébe.

Fényigény

Az orchidea gondozása során fontos figyelembe venned azt, hogy fényigénye változó lehet, de általában szereti a sok szűrt fényt. A túl sok vagy túl kevés fény rossz hatással lehet rá: levelei fakóvá válhatnak és virágzása ritkább, kevésbé intenzív lesz. Közvetlen napfénynél viszont könnyen meg is éghetnek a levelei.

Orchidea öntözése

A megfelelő mennyiségű locsolás lényeges eleme az orchidea ápolásának. Általában hetente egyszer kell öntözni, de ennek gyakorisága változhat a hőmérséklet, a fényviszonyok és a növény mérete alapján. Csakis akkor kell locsolni, ha a cserép alsó részén lévő talaj száraznak tűnik. Ezt onnan fogod tudni, hogy átlátszó orchidea cserépbe ülteted. Tévhit, hogy kizárólag ebben nevelhető a növény, de kifejezetten ajánlott kezdőknek, mert így nemcsak a növény gyökerének egészséges növekedését felügyelheted, hanem a talaj ideális nedvességét is könnyebben fenntarthatod. A túlöntözés vagy száradás gyakorta vezet betegségekhez ennél a növénynél.

Orchidea átültetése

A legtöbb szobanövénytől eltérően az orchideáknak nincs szükségük rendszeres átültetésre. 2-3 évet nyugodtan várhatsz ezzel, ha egészségesen fejlődik és nem nőtte ki a cserepet. Ez leginkább a föld frissítése miatt ajánlott.

Tápanyagok

A tápanyag utánpótlása szintén fontos tényező. Az orchideának speciális tápanyagra van szüksége, melyet külön erre a célra kertészetekben kapható orchidea-tápokkal tudsz biztosítani a növényed számára. Általában havonta egyszer ajánlott tápoldatozni, fajtától és a tápanyag típusától függően.

Virágzás után

Miután az összes virág lehullott, lehetséges, hogy meg kell metszenünk növényünket. Fontos! Ha nincs rügy a szárakon, akkor nem szükséges a metszés. Amúgy a rügyek felett érdemes metszened mindig, ezzel ösztönözheted a további rügyek megjelenését és az új virágzást. A száraz, sárguló rügyeket nyugodtan levághatod, elég kevés az esély, hogy belőlük virág fejlődik.

Betegségek, kártevők

Fontos a megelőzés, nehezen viseli a betegségeket! A kártevők közül a pajzs- és levéltetvek szeretik leginkább. Őket könnyű eltávolítani, a kulcs az, hogy időben vegyük észre. Ami nagyobb gondot okoz, az a már említett gyökérrothadás, mely általában túllocsolás, rossz vízelvezető cserép miatt következik be. Ezen kívül a napfénytől megperzselődött levelek esetén a sérült részeket mindenképp el kell távolítanod. Mindemellett előfordulhat az is, hogy a virágok idő előtt elszáradnak: amennyiben ez a helyzet, akkor a probléma a gyökérben keresendő. Ennek színe jelzi neked, milyen állapotban van épp a növényed: ha zöld, akkor növekszik, ha világos, ezüstös színű, akkor nyugalmi állapotban van, illetve ha penészgomba támadja meg azt is elsősorban a gyökereken veszed észre.

Az orchidea gyökérzetének megerősítése Greenman Floraliával

A speciális mikrobiális összetételnek köszönhetően megerősödik növényeid immunrendszere. Rendszeres használatával a Greenman Floralia segíti és stabilizálja az adott környezetben élő hasznos mikrobák tevékenységét és ezáltal virágaid újra életre kelnek.

Kedves vásárlónk véleménye:

Kedves Greenman csapata! Tavaly augusztusban rendeltem Önöktől  Floraliát. Szeptembertől havi egy alkalommal locsoltam vele az orchideáimat. Készítettem róluk előtte- utána fotót, melyet úgy gondoltam most megosztok Önökkel, hálám jeléül! 😊  Nagyon elégedett vagyok a termékükkel! 

Üdvözlettel , Cs. Ildikó

Előtte


Greenman Floralia után

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?