Babérmeggy gondozása - VoDeTan2, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
blog

Babérmeggy gondozása

A babérmeggy közkedvelt sövénynövény, nem is véletlenül: örökzöld cserje, mely fényes zöld leveleivel és dús ágrendszerével télen-nyáron mutatós eleme lehet a kertnek.

 

A babérmeggy gondozása általánosságban

Több fajtája is elterjedt, méretből is válogathatunk sokfélét: Léteznek például egészen kis méretű babérmeggyek is, ezek körülbelül 0,5 méter magasra nőnek (Gajo, Grüner Teppich, Piri).  Viszont a legkedveltebbek a 2-3 méteres magasságúak (Baumgartner, Etna, Elly Fontanette, Gabi, Obelisk, Herbergii). Ha azonban még ennél nagyobbra is lenne szükségünk, akkor a Novita, Rotundifolia, vagy Caucasica fajták között érdemes szétnéznünk.

Ahhoz, hogy növényünk dús lombozatot növesszen félárnyékra és pár óra napfényre van szüksége. Az árnyékos helyeken ágai megritkulnak, így a lombozata sem lesz olyan sűrű, hogy alkalmas legyen egy remek sövénynek.

A talajra nem túl igényes, de a rendszeres öntözésre figyelni kell a fiatal egyedek esetén. Körülbelül két év kell neki, hogy begyökerezzen, ezután még inkább ellenálló, strapabíró növény válik belőle és még szárazságtűrő is. Ekkor már a téli fagyok sem veszélyeztetik, ezt megelőzően viszont érdemes avarral befedni a babérmeggy tövét a hidegebb évszakokban. Összességében jól viseli a hőmérséklet-ingadozást, így mérsékelt éghajlaton, még szélsőséges időjárás mellett is elég jól elvan.Babérmeggy gondozása - VoDeTan2, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

 

Babérmeggy ültetése

A babérmeggy ültetésénél fontos tudnunk, hogy milyen céllal ültetjük. Ha sövénynek szeretnénk összenöveszteni a lombkoronájukat, akkor érdemes körülbelül 1 méteres távolságot tartanunk a növények között. Figyelj rá, hogy az ültetőárok kerülete körülbelül 20 centiméterrel legyen nagyobb a növény gyökérlabdájánál, hogy legyen helye kényelmesen gyökeret ereszteni.

Miután a megfelelő méretű árkot kiástad, töltsd meg teljesen vízzel. Meg kell várnod, hogy a víz elszivárogjon a gödörből, addig tökéletes az idő arra, hogy a kiásott földet összekeverd még egy kevés vízzel és jó minőségű komposzttal. Imádja a tápanyagdús humuszt, így ha lehetőséged van komposztálni a kertedben, a babérmeggy évről-évre biztosan hálás lesz érte, különösen tavasszal!

 

Babérmeggy metszése

Metszéssel könnyen alakítható szinte bármilyen formára, amilyet szeretnénk. Fontos, hogy nem csak esztétikai okból van szüksége metszésre! Ha máskor nem is, tavasszal egy egészségügyi metszést meghálál. Ilyenkor lehetséges a nagyobb mértékű visszametszés, hogy legyen bőven ideje regenerálódni. Amennyiben ritkábban vágod, még egyszer az évben a legjobb alkalom erre a nyár vége. Ha van egy elképzelt forma a fejünkben, akkor is vegyük figyelembe, hogy az akkor lesz igazán mutatós, ha meg tudja őrizni sűrű lombozatát. Ehhez nem mindegy, mikor ejtjük meg a metszést: nyár elején és az ősz kezdetekor a legalkalmasabb, ekkor van ugyanis a legnagyobb esélyünk rá, hogy a metszés után is dús marad a korona.

 

A babérmeggy szaporítása

A babérmeggy jól szaporítható szárdugványokkal. Ültesd őket a kertben védett helyre, öntözd gyakran és ügyelj rá, hogy kapjon elegendő fényt. Szükséged lesz: Egy egészséges felnőtt növényre és tiszta metszőollóra, jó minőségű földre és egy cserépre. Keress egy fiatalabb, zöldebb ágat a babérmeggyeden. Vágd le az ágacskát egy az alatti ponton, ahol szerteágazik – körülbelül 10-15 centiméteres legyen. Az alsó leveleket távolítsd el, majd a jól átnedvesített földbe dugd bele. Bőven kell neki 2-3 hét, mire kigyökeredzik. Időjárástól és körülményektől függően köt meg a földben annyira, hogy már elég erős legyen a kiültetéshez.

Babérmeggy gondozásához ajánlott készítményünk:

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény egy egyedülálló, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus termésnövelő készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti hatásokkal szemben.

Vegyszermentes megoldás a jótékony baktériumok erejével! Tavaszi lemosó jellegű permetezéshez is ajánlott.

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?