Eper ültetése - M1ss1ontomars2k4 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons
blog

Eper ültetése – Okos ötletek

Ha te is szeretnél epret termeszteni, akkor jó hírünk van: az eper egyszerűen nevelhető otthoni környezetben is. Azonban van pár dolog, melyre érdemes odafigyelned az eper ültetése közben. 

 

Ideális hely az eper palánta ültetéséhez

Mindenek előtt meg kell találnod az ideális helyet az eper ültetéséhez. Az eper szereti a napos helyeket, így olyan területet válassz, ahol legalább 6-8 órás napfényt kapnak a növények. Ügyelj arra, hogy semmiképp sem árnyékos helyre telepítsd. A napfény hozzájárul a termés éréséhez és ízéhez egyaránt. Ezen kívül imádja az enyhén savanyú talajt, a föld pH értéke körülbelül 5,5-6,8 között ideális számára.

Eper ültetése tavasszal: Figyeljünk a laza talajra

Miután kiválasztottad a megfelelő helyet, megkezdheted az ásást. Előbb meg kell lazítanod a talajt, és eltávolítani az összes gyomot és egyéb növényi maradványt. Az epernek laza talajra van szüksége a növekedéshez, így a talaj minőségének javítása érdekében egy kis homokot és trágyát is hozzáadhatunk a föld fellazítása során. Eper ültetése - M1ss1ontomars2k4 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Ásás

Az eper ültetése során a talajba körülbelül 20-30 centiméter mélyre szükséges leásni. Majd a kiásott földet kupac formát képezve kell visszatölteni a lyukba. Ezt követően készíts egy lyukat a kupac közepén, akkorát, hogy az eper palánta gyökerei kényelmesen beleférjenek.

Ültetés

Az ültetés során az eperpalántáknak egy bizonyos távolságot kell tartaniuk egymástól, hogy a későbbiekben megfelelően tudjanak növekedni és fejlődni. Ez általában legalább 30-40 cm távolságot jelent. Az eper ültetésekor ügyelj arra, hogy a növények gyökerét ne sértsd meg, és ne tedd túl mélyre, mert az kedvezőtlen hatással lehet az eper növekedésére és fejlődésére is. Fontos! A növény tövét ne borítsd be földdel, épp csak a gyökerek kerüljenek föld alá, ugyanis a tő hajlamos a rothadásra, ha akár csak egy kis része is a föld alá kerül.

Öntözés 

Ültetése után a talajt bőségesen meg kell öntözni, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak az eperpalánták. Ügyeljünk azonban arra, hogy a talaj ne legyen túl nedves, mert a túlöntözés negatív hatással van a növények növekedésére és egészségi állapotára. Általában hetente egyszer javasolt bőségesen megöntözni. Az egyre perzselőbb nyarakkal azonban nehéz kiszámítani az ideális mennyiséget, épp ezért javasolt a magaságyás az epertermesztőknek: egyszerre jó vízelvezető és egyenletesebben oszlathatjuk el a nedvességet.

Ültetés után

Nincs vége a teendőknek az ültetéssel: A folyamatos metszés épp olyan fontos, mint a kártevők és kórokozók elleni védelem. Az elszáradt leveleket mindig távolítsd el, ösztönözve ezzel a növényt, hogy az egészséges részekre koncentráljon, így nagyobb terméshozamot, gyorsabb növekedést tudsz elérni.

Termés

Általában júniusban kezd termést hozni, és az érési idő általában július végéig tart. Az eper megfelelő gondozásával azonban akár októberig is falatozhatsz a kertedből.

Szaporítás

Az eper szaporítható a növény fiatal kúszó részeiről, nyár végén, legkésőbb kora ősszel. Ehhez körülbelül egy 10 cm átmérőjű cserépre lesz szükséged, ebbe kell ültetned tápanyagdús földbe a lemetszett fiatal növényrészt. Alaposan öntözd, de a cserép legyen jó vízelvezető. Ezzel ösztönzöd a gyorsabb gyökérképzést.

Mi a helyzet télen?

Az eper évelő növény, kifejezetten hidegtűrő, az enyhén fagyos hőmérséklettel nincs problémája. A zord téllel, szélsőséges havazással, hőmérséklet ingadozással és mínusz 5 fok alatt azonban már érdemes a téliesítést magunknak megoldanunk. Ilyenkor a növény nyugalmi állapotba kerül. A töveket be kell takarnod télre valamilyen laza és könnyű talajtakaró mulccsal, például szalmával, forgáccsal. Amikor a fagyveszély elmúlt, tartósan 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, leveheted a mulcsot, hogy megakadályozd a rothadást.

Eper ültetése magról

A cserepek földjét először 3 rész tőzegből és 1 rész jó minőségű szerves talajból kell összekeverni. Ezzel kell megtölteni a cserepeket, majd szórjuk erre a magokat, és vékonyan homokkal borítsuk be. Hagyjuk, hogy a palánták kicsírázzanak, majd a májusi fagyok elmúltával kiültethetjük őket a szabadba.

Gyakori hibák

Mivel az eper sok öntözést igényel, gyakori hiba a túlöntözés és ennek következtében akár a penészedés is. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű vízre öntözés során.

Greenman Agro a bőséges terméshozamért

Greenman Agro amellett, hogy nagymértékben növeli a talaj termékenységét, képes a legkülönfélébb talajok biológiai, kémiai és fizikai állapotának javítására. Visszaállítja a talaj mikroflóráját, biztosítja a megfelelő számban a jótékony baktériumok jelenlétét, ezáltal a kezelt terület visszaszerzi vitalitását és biológiai aktivitását.

Eper ültetése - M1ss1ontomars2k4 at English Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons

Használatának előnyei:

  •  A talajszerkezet jelentős javítása
  •  Tápanyag utánpótlás biztosítása
  •  Humusztartalom növelése
  •  Erőteljes gyökér- és hajtásképzés
  •  Immunrendszer/ellenálló képesség erősítés
  • Vegyszermentes
  • Öntözéshez és lemosó jellegű permetezéshez egyaránt javasolt

NÉBIH által elfogadott termésnövelő készítmény.

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?