blog

Lemosó permetezés – Jelentősége, ideje és folyamata

A tavasz közeledtével, amikor az időjárás engedi, eljön a metszés időszaka. A tisztító és ápolási munkálatokat (metszés, beteg részek eltávolítása, gyümölcsmúmiák kezelése) követően javasolt elvégezni a tavaszi lemosó permetezést, mellyel biztosíthatjuk a fák és kerti növények hosszú távú egészségét, erősebb ellenállóképességét.

 
Mit jelent pontosan, hogy „lemosó”?

A lemosó permetezés nevét az intenzív, valóban lemosáshoz hasonló permetezési metódusról kapta, aminek során a növényeket bőséges mennyiségű permetlével látjuk el. Ez azért fontos, hogy a fák apró réseit is átmossuk annak érdekében, hogy a télen átvészelő kórokozókat és kártevőket lemossuk a fa felületéről, réseiből, valamint ezekre a területekre is jusson a kipermetezett készítményből.

A lemosó permetezés lényegében a növényvédelmi tevékenység egyik formája, amelynek célja a fák, bokrok és cserjék védelme a kártevők és megbetegedések ellen.

A lemosó permetezés során a növényeket egy megfelelő kémiai anyaggal ápoljuk, amely a növények felületén marad, és védelmet nyújt a kártevők és betegségek ellen. A lemosó permetezés általában tavasszal vagy ősszel végezendő, a növények vegetációs idején kívül. Mutatjuk, hogy mikor és hogyan végezhető.
A permetezés előtt mindig alaposan olvassuk el a permetlé címkéjén feltüntetett utasításokat, hogy biztosan biztonságos és hatékony legyen. Javasolt kizárólag a feltüntetett adagolási útmutató szerinti kijuttatás, ezzel ügyelve környezetünkre. Környezetvédelmi szempontok és szermaradványok elkerülése miatt a házilag végzett lemosó permetezés ajánlott alternatívái lehetnek a természetes növényvédő szerek.

 

Létezik  környezetre ártalmatlan megoldás?

Greenman Agro - Vegyszermentes bio védekezés kártevők, betegségek ellen

Hogyan működik? Tudj meg többet a Greenman Agro készítményről!

 

Alternatív megoldások a természetes alapanyagokon alapuló megoldások, vagyis melyek kevésbé vagy egyáltalán nem károsak az élővilágra és az emberi egészségre. Ilyen például a Greenman Agro mikrobiológiai készítmény, minden kultúrnövényhez alkalmazható speciális probiotikus, biológiailag lebomló készítmény, amely javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását, támogatja a humuszképződést és állománykezelésben is rendszeresen alkalmazva megerősíti a növény immunrendszerét, mely által az ellenállóbbá válik a különféle környezeti (fizikai, kórokozó és kártevő stressz) hatásokkal szemben, épp ezért ajánljuk lemosó jellegű kijuttatáshoz is. Rezes-kénes készítmények mellett is használható, illetve ha teljes mértékben áttérnénk rá, fokozatos áttérés javasolt.

Ajánlás a Greenman Agro készítmény alkalmazásához:

Tavaszi lemosó jellegű kijuttatás esetén 4-5 dl javasolt 10 liter vízbe. Ezen kívül érdemes ismétlő permetezést végezni évi 4-6 alkalommal, ebben az esetben elegendő 2-3 dl 10 liter vízbe. A Greenman Agrót a permetezés során lehet réz és kén tartalmú készítményekkel kombinálva használni. Elsőként a réz és kén tartalmú készítménnyel érdemes kezelni a növényt, majd rá körülbelül 2-3 nap múlva a Greenman Agroval lemosó jellegű kijuttatása javasolt.

Lemosó permetezés ideje

A lemosó permetezés időszaka általában a növény vegetációs idején kívül. Az időpont függ a növény fajától, valamint a környezeti tényezőktől, így helyi körülmények függvényében változhat.

A lemosó permetezést úgy kell elvégezni, hogy a növényeket alaposan leöblítsük a permetező keverékkel. Fontos, hogy a permetezést jó időjárási viszonyok között végezzük, amikor nincs tűző napsütés, szél és nem esik az eső.

Ha vegyszeres vagy egyéb más szer mellett döntünk a lemosó permetezés során, a Greenman Agro a permetszer mellé kiegészítésként is ajánlott, viszont önmagában is hatékony lehet a tavaszi permetezés során. A Greenman Agro vegyszermentes készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét és szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, valamint ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását.

Greenman AlgiNova csomagok

Mikor kezdődik a tavaszi lemosó permetezés?

A tavaszi lemosó permetezés ideje függ a természeti körülményektől, például a fagypont feletti hőmérséklettől, a fák virágzási időszakától. Az ideális időpont akkor van, amikor a fák tavaszi nedvkeringése megkezdődik, de még nincsenek virágok, tehát a rügyfakadás megindulásakor.

Tavaszi permetezés lépései:

1. Készítsük elő a lemosó oldatot: olvassuk el a készítmény címkéjén feltüntetett utasításokat, és kövessük azokat a megfelelő lemosó permetező keverék elkészítésénél.

2. Válasszunk megfelelő időpontot: olyan időpont alkalmas, amikor nincs tűző napsütés, szél és nem esik az eső.

3. Mossuk át a növényeket: permetezzük át alaposan a növényeket a permetező oldattal, hogy minél jobban elérjük a növény minden részét.

4. Tisztítsuk meg a permetező eszközöket: a permetezés után alaposan mossuk el és szárítsuk ki a permetező eszközöket.

5. Fontos, hogy betartsunk minden biztonsági előírást a lemosó permetezés során, például maszkot vagy szemüveget használva, főleg abban az esetben, ha vegyszeres permetszert is alkalmazunk.

Próbáld ki a vásárlóink körében rendkívül kedvelt kertészeti termékeket:

Ez is érdekelhet

One thought on “Lemosó permetezés – Jelentősége, ideje és folyamata

  1. szabotibor958 szerint:

    Tisztelettel kérdezem, hogy az őszről megmaradt bontatlan 5 literes Florália felhasználható-e a tavaszi lemosó permetezéshez. Bár hibáztam a túlrendeléssel, de nem szeretném kidobni az így keletkezett felesleget. Van lényeges eltérés a két szer összetételében? Üdvözlettel: Szabó Tibor

Vélemény, hozzászólás?