Permetezés virágzás után, forrás: Canva
blog

A rügyfakadás utáni tavaszi permetezésről

Nem télhez méltó időjárással indult az év, voltak ugyan fagyok, de akkor is jellemzően csupán mínusz nyolc fokig süllyedt a hőmérséklet. Aztán elérkezett a március, amikor hirtelen felmelegedett, a rügyek kipattantak, megindult a virágzás. Majd megint visszatértek az éjszakai fagyok, súlyosan veszélyeztetve a kert növényeit. Évek óta nincs könnyű dolga a hobbikertészeknek, ha tavaszi lemosó permetezésről van szó. Milyen lehetőségek vannak a rügyfakadás utáni permetezésre?

Mire érdemes ügyelni a kerti permetezésnél?

A hagyományos lemosó permetezést köztudottan addig javasolt elvégezni, amíg a rügypattanás meg nem történik, a növények nyugalmi időszakában. Mióta ennyire szeszélyes a kora tavasz és melegebb, hidegebb időjárás váltakozik hirtelen, nagyon nehéz kiszámítani, mikor is kerítsenek rá sort a hobbikertészek. Ugyanis ha rügyfakadás után permeteznek, azzal veszélyeztetik a kert hasznos beporzóit. Ezen kívül érdemes ügyelni arra, hogy igazán nagy hidegek alatt ne végezzék el a műveletet: a tavaszi permetezést ugyanis köztudottan rengeteg vízzel kell végezni, hogy a fák repedéseibe is bőven jusson a léből. Ez viszont a repedésekben megfagyva károsíthatja a növényi részeket.

Számos hasznos beporzó él a kertünkben, de legjobban a méhekre kell vigyáznunk. Sokan nem is tudják, hogy védelmükről egyébként jogszabály is rendelkezik, hogy elkerüljük a méhállomány súlyos veszteségét. A szabály szerint például az alábbi esetekben kizárólag virágzás idején megengedett szerek használhatók csupán:

  • Ha a permetezni kívánt területen rendszeresen gyűjtenek méhek.
  • Ha rügypattanás után vagyunk, megjelentek a virágok.
  • Ha mézharmatos a növényünk, például levéltetvek miatt.

A méhbarát készítményeken jelölik ezt a tulajdonságukat és minden szer, készítmény más és más kijuttatási tanácsokkal rendelkezik, így azt mindig vegyük figyelembe!

Hivatalos adatbázis egyébként a Néhih oldalán érhető el a Magyarországon engedélyezett növényvédő szerekről.

A növényvédő szereket méhekre gyakorolt hatásuk alapján 3 kategóriába sorolják:

  • Vannak a méhekre veszélyes készítmények, ezeket természetesen rügyfakadás után szigorúan tilos használni bármilyen növényi kultúrában
  • Vannak a mérsékelten veszélyes készítmények, melyeket a következő módon lehet használni: A permetezésre a méhek aktív repülésének befejezésekor kerítsünk sort. Ez azt jelenti, hogy naplemente előtt 1 órával vághatunk csak neki és este 11-ig be is kell fejeznünk. Akkor járunk sikerrel, ha a kijuttatott permetlé a méhek reggeli megjelenésénél már megszáradt
  • Ezen kívül vannak még a méhekre nem jelölésköteles, korábban méhekre nem veszélyes elnevezéssel ismert készítmények, ilyenek például a gombaölő szerek

Greenman Agro – méhbarát készítménnyel az erős növényzetért

A Greenman Agro készítményben található jótékony baktériumkultúra erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket a szárazsággal és különféle fertőzésekkel szemben, fokozza a növények tápanyagfelvételét és javítja a tápanyagok hasznosulását. Sok vásárló az első évben a megszokott szerekkel párhuzamosan alkalmazza a készítményt, például sokan végeznek más készítménnyel (pl. rezes-kénes) permetezést, majd utána 1-2 héttel később juttatják ki a Greenman Agrót. Javasoljuk, hogy a jótékony baktériumok megtapadása céljából 1-2 hét eltéréssel juttassák ki. A készítmény fő célhatása az egészen látványos mértékű termésnövelés, valamint az aszálytűrés fokozása. A bő vízzel higított Greenman Agro készítményt 10%-os töménységben ajánlott felhasználni egy multifunkciós slagos adagoló segítségével, amely egyben segít a fokozatos és megfelelő mennyiségű kijuttatásban is.

A Greenman Agro készítmény rügyfakadás után, virágzás alatt is használható, méhekre nem veszélyes. Termékünk óriási segítséget nyújthat a bio kertészkedéssel és bio növénytermesztéssel foglalkozóknak, minden szántóföldi és kertészeti kultúrához.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?